Det sker på Madeira i 2023 – tips til årets største begivenheder

Blomsterfestival Madeira
Blomsterfestivalen er en af årets største begivenheder på Madeira.

På den portugisiske Atlanterhavsø med det evige forår, Madeira, kan du også i 2023 opleve en sand perlerække af underholdende festivaler, markeder, religiøse højtider og sportsarrangementer. Ønsker du dig en aktiv ferie med både kultur- og naturoplevelser, er der derfor masser af muligheder næsten uanset, hvornår på året du rejser til Madeira – den smukke blomsterø.

Årets største begivenheder på Madeira

Herunder kan du se et udvalg af både tilbagevendende begivenheder og nye tiltag, som du kan opleve i løbet af 2023 på Madeira.

1. januar: Nytårsdukkert
Har du tømmermænd, er Madeira Plunge måske det helt rigtige arrangement at deltage i. Med inspiration hentet fra ‘Nieuwjaarsduik’ i Holland, hvor tusindvis af modige sjæle hvert år nytårsdag trodser kulden og kaster sig ud i bølgerne, har man på Madeira siden 2015 arrangeret denne fælles nytårs-dukkert. Det kræver heldigvis betydeligt mindre overvindelse at tage en nytårsdukkert på Madeira, hvor vandtemperaturen er mere behagelig end på de mere nordlige breddegrader.

Læs mere om nytårsdukkerten, der foregår ved havbadet Complexo Balnear Lido i den vestlige udkant af Funchal, og tilmeld dig på Plunge-hjemmesiden.

5. januar: Cantar os Reis
Kongernes sang er en gammel tradition, der fejres den 12. aften efter jul. Tidligere gik sangere og musikere fra dør til dør og sang øens traditionelle sange. Nu til dags afholdes der denne aften talrige koncerter rundt om på øen. Foreningen af Casas do Povo organiserer for eksempel den traditionelle, gratis koncert med tolvte nat-sange, der afholdes i byparken Jardim Municipal i Funchal.

22. januar: Funchal Maraton

Ønsker du dig en rigtig livsnyderferie med ren afslapning, er der rig mulighed for det på Madeira. Øen er dog også meget kendt som et paradis for aktive ferieoplevelser med alt fra fredfyldt levada-vandring til ekstremsport. Et sted midt i mellem ligger Funchal Maraton, som i 2023 afholdes for 8. gang. Faktisk består dette af tre løb: Maratonløbet (42 km), en halvmaraton (21 km) og en familievenlig minimaraton (8 km). Alle ruter er forholdsvis flade. Tilmelding her.

15-26. februar: Karneval 

Madeira karneval
Rio eller Funchal? Man kan godt blive i tvivl. Foto: Jamie Neely, CC BY 2.0.

Madeiras traditionsrige karneval bringer i årets korteste måned en snert af Rio de Janeiro til Funchals gaderne i form af tusindvis af feststemte, flot udklædte sambadansere og udsmykninger.

Karnevalet består af både officielle, skemalagte begivenheder og mere spontane privatfester, som ligeledes har det med at brede sig ud i gaderne. Den store og farverige parade lørdag den 18. februar med over tusind festdeltagere klædt i iøjnefaldende kostumer og et dusin udsøgt dekorerede vogne er et af karnevalets højdepunkter. Har du selv lyst til at deltage i løjerne, er der mulighed for det i paraden ‘o Trapalhão’ tirsdag den 21., hvor også mange lokale går med i fantasifulde kostumer.

22. april: MIUT (Madeira Island Ultra Trail)
Clube de Montanha do Funchal arrangerer dette bjergløb, hvor du som deltager kan se frem til en unik (og hård) løbeoplevelse på en 115 km lang rute, der krydser øen på tværs fra Porto Moniz til Machico henover nogle af de højeste bjerge. Der afholdes sideløbende løb på “blot” 85, 42 og 16 km, hvis du ikke har mod på den fulde distance. I 2022-udgaven deltog i alt 3.212 deltagere af 60 forskellige nationaliteter, og løbet samler hvert år nogle af de bedste nationale og internationale atleter i disciplinen.

Læs mere om MIUT

27. april – 21. maj: Blomsterfestival

Blomsterparade Madeira
Blomsterparaden i Funchal.

Den efterhånden traditionsrige blomsterfestival er en af de mest farvestrålende og livsbekræftende oplevelser, du kan have på Madeira. Dette er en festival, som i høj grad involverer øens befolkning, som går sammen om at at skabe nogle af festivalens mange fantasifulde og farverige blomsterskulpturer og tæpper.

Læs mere om blomsterfestivalen på Madeira

9-24. juni: Atlantic festival

Festival do Atlantico som markerer sommerens begyndelse på Madeira, strækker sig over det meste af juni. Festivalen består blandt andet af en musikfestival, en fyrværkerkonkurrence, spændende madmarkeder samt talrige mindre gadeforestillinger. Her lørdag er der således koncerter efterfulgt at et imponerende fyrværkeri. Det er også i denne måned, at man ligesom i resten af Portugal på Madeira fejrer de populære helgener, Santos Populares.

31. august – 17. september: Madeira vinfestival 

Vindruer Madeira
Oplev vinproduktionen på Madeira helt tæt på.

Vinfestivalen er din chance for på nærmeste hold at opleve de lange traditioner forbundet med øens vinproduktion. Festivalen som løber af stablen i forbindelse med vinhøsten sidst i august, starten af september, har rødder tilbage til før Madeira blev et populært rejsemål og har da også stadig stor lokal deltagelse. Festlighederne begynder med Vinhøstfestivalen i Estreito de Câmara de Lobos, hvor du blandt andet kan se og selv deltage i den traditionelle stampning af druerne. Derefter vil der i Funchal være muligheder for at kan gå på opdagelse blandt utallige småboder med smagsprøver på vine og salg af andre lokale delikatesser. Programmet omfatter også adskillige udstillinger og opvisninger.

21-24. september: Columbus-festivalen på Porto Santo

Festival på Madeiras nabo-ø til ære for den store opdagelsesrejsende Christoffer Columbus, der en overgang boede her. Festivalen byder på udstillinger og koncerter.

Læs mere om Columbus-festivalen

3-8.  oktober: Madeira naturfestival

canyoning Madeira
I løbet af naturfestivalen kan du prøve kræfter med for eksempel canyoning.

Formålet med naturfestivalen er at inspirere aktive feriegæster i alle aldre til at benytte de mange muligheder for at udforske Madeiras enestående natur, uanset som det er på land, til havs eller i luften. Du kander måske allerede til de naturskønne vandrestier langs med de gamle vandingskanaler, levadaer, men der er også mange andre muligheder for at holde en aktiv ferie på Madeira. Du kan for eksempel prøve kræfter med canyoning, dykning og paragliding.

Holder du af ferier med naturoplevelser? Læs mere om naturferier på Madeira

Fyrværkeri Madeira
Læn hovedet tilbage, og lad dig imponere over fyrværkernes show på himlen over Madeira.

1-31. december: Jule- og nytårsfejring

Rejser du til Madeira i årets sidste måned, behøver du ikke gå glip af ægte julestemning. Ganske vist er der måske ikke så meget jul over vejret på Madeira i december, men bortset fra manglen på slud og kulde, er der masser af julestemning med farverige lys i byens gader, julemarkeder og kirkemesser.

Nytårsaften er ligeledes noget helt særligt at opleve på Madeira, ikke mindst takket være det enestående nytårsfyrværkeri langs havnefronten i hovedbyen Funchal. Fyrværkeriet hører til blandt de største i verden og trækker besøgende til fra nær og fjern.

Læs mere om at holde nytår på Madeira

Rejser til Madeira med håndplukkede ferieboliger

Der er ikke noget dårligt tidspunkt at besøge Madeira på i 2018. Især ikke i betragtning af udsigten til et år fyldt med spændende begivenheder og arrangementer, hvor du kan opleve den lokale kultur og øens fantastiske natur. Begivenhederne nævnt ovenfor er bare et lille udpluk af de mange, som du kan opleve, hvis du rejser til Madeira i 2023.

Vil du have en uforglemmelig ferie, bør du vælge en rejse med Escapeaway. Så bor du på et omhyggeligt udvalgte hoteller og ferieboliger, der sikrer dig det perfekte udgangspunkt for at udforske øens mange attraktioner. Vil du være sikker på, at der er plads på det helt rigtige escapeaway i forhold til dine ønsker, er det ikke for tidligt at begynde at planlægge næste års rejse til Madeira.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere