Din guide til øl i Portugal

Superbock
En af Portugals mest kendte ølmærker: Superbock. Foto-kredit: Susanne Nilsson. Oploadet under licensen CC BY-SA 2.0

Portugal er mest kendt for sine vine, men har også en lang tradition for ølbrygning. Læs med her og bliv klogere på de mest populære portugisiske øl-mærker.

Udvalget af øl i Portugal

Der er blevet brygget øl i Portugal lige siden det meste af landet var en romersk provins, og nu til dags er Portugal blandt Europas store øl-producenter. Ifølge bryggerisammenslutningen Brewers of Europe drikker portugiserne ganske vist mindre øl per person end danskerne (46 og 65 L/år), men til gengæld produceres der mere øl i Portugal.

Det portugisiske marked domineres dog af de forholdsvis få ølproducenter, først og fremmest bryggerierne Unicer og Central de Cervejas, som sammen sidder på næsten 90 procent af markedet.

Disse to bryggerier står bag Sagres og Super Rock, Portugals to største ølmærker. Der står Super Rock på omkring 40 procent af alle øl, der sælges i Portugal. Det gør dette mærke til landets største, og den øl som du oftest vil støde på i udvalget på restauranter og barer i Portugal.

Sagres-øl
Sagres-øl er en anden klassiker i Portugal. Foto-kredit: tortuga767. Oploadet under licensen CC BY-SA 2.0

Både Sagres og Super Rock findes dog i mange smagsvarianter lige fra de tunge, mørke stouts til lyse og alkoholfrie øl.

Generelt forbindes Sagres især med området omkring hovedstaden, Lissabon, mens Super Rock hører hjemme i Porto. Holder du ferie på Madeira, kan du nyde den lokale øl, Coral, Portugals tredjestørste ølmærke, der produceres af Empresa de Cervejas de Madeira.

Uma cerveja tak!

En kold øl er ikke blot forfriskende på en af Portugals mange varme sommerdage. Ofte passer øl lige så godt til den portugisiske mad som vin.

Vil du bestille en fadøl, er der tre ord, du skal kende: caneca, imperial og fino.

Bestiller du uma caneca får du en halv liter fadøl i et glas – det englænderne kalder en pint. Er du knap så tørstig, kan du i stedet nøjes med at bede om um imperial, der som standard er på 300 ml. Dette er også den størrelse, du oftest får, hvis du blot beder om en øl, uma cerveja, på en restaurant eller bar. Denne øl-størrelse kaldes i den nordlige den af landet også for um fino.

Superbock
Superbock findes alle steder i Portugal, selv om den specielt forbindes med Porto. Foto-kredit: Jean & Nathalie. Oploadet under licensen CC BY 2.0

Ønsker du din øl på flaske, er det uma garrafa de cerveja, du skal bestille. Vil du bestille et bestemt øl-mærke, siger du for eksempel “uma garrafa de Super Rock Stout”.

Øl-museum i Lissabon

For øl-entusiaster er en storbyferie i Lissabon en chance for at besøge øl-museet, Museu da Cerveja. Her kan du fordybe dig i øllets portugisiske historie lige fra romertiden frem til i dag. Udstillingen inkluderer øl fra både Portugal og en række andre portugisisktalende lande – heriblandt spændende eksempler fra Angola, Brasilien, Mozambique og Cape Verde.

Øl-museet har til huse i det tidligere finansministerium på Praça do Comércio. Udover den spændende udstilling kan du også nyde traditionel portugisisk mad i museets restaurant – naturligvis med en god øl til.

Se alle rejser til Portugal med Escapeaway her.

Tags fra artiklen
Mere fra Lars Henriksen

Barcelona sætter loft for turismen

Barcelona er én af Europas mest besøgte storbyer, men turismen er ifølge...
Læs mere