Udforsk Douro-vin i Portugal

Douro Nordportugal
Der er rig mulighed for at besøge idyllisk beliggende vingårde på en ferie i Douro.

Portugal begyndte at organisere sin produktion af vine omkring 100 år før Frankrig. Det begyndte allerede i 1756, da Douro fik sine egne vinregler og blev udråbt til det første egentlige vindistrikt i verden. Resultaterne lod ikke vente på sig, og i slutningen af 1700-tallet købte englænderne 10 gange mere vin fra Portugal end fra Bordeaux.

I dag er Douro mere interessant end nogensinde for kvalitetsbevidste vinelskere og som mål for en rejse i Portugal. Det er ikke kun de verdens berømte portvine, som stammer herfra – nu er også den ene topvin efter den anden på vej ud på verdensmarkedet.

Duro – et enestående smukt landskab i Nordportugal

Som navnet antyder, følger landskabet Douro floden af samme navn, men kun fra Portugals østlige grænse og ca. 100 km vestpå. Floden skærer en dyb kløft i bjergene i det nordlige Portugal, hvor den kommer oppe fra Spanien, ikke langt fra Rioja. Lige før den når Portugal, kaster den sig ind i de dybe kløfter.

Mellem Porto og vinområdet Douro ligger bjergkæderne Serra do Marao og Serra do Poio, som effektiv lukker Atlantens kølige vinde ude om sommeren. Det bevirker, at området, hvor vinen vokser, er enormt varmt om sommeren. Og lige så varmt, der er om sommeren, lige så koldt er der om vinteren. Dette klima giver vine fulde af smag og lagringspotentiale, især dem fremstillet på druer, som dyrkes på højere beliggende marker, og som har fået lov til at udvikle en syre, der gør dem sejlivede. Kultvinen Barca Velha er et eksempel på dette.

Tag på en af verdens smukkeste togture i Douro

Det er ikke kun Douros vine, der er i topklasse – området er også betagende smukt. Så enestående, at det er blevet udvalgt til at stå på Unescos Verdensarvliste. Vinmarkerne har virkelig sat deres aftryk på landskabet, ikke mindst i kraft af de mange terrasser, der blev anlagt for flere hundrede år siden. De dominerende jordlag er granit og skiffer. Man taler faktisk mere om klipper end jord. Klipper, som bevirkede, at man var nødt til at skabe terrasser for at kunne dyrke noget. Stenterrasserne var glimrende til at holde på varmen og skabte et gunstigt mikroklima.
De berømte vinlus hærgede Douro-dalen i den sidste halvdel af 1800-tallet og var ved at slå hele vinerhvervet ud. Gårde blev forladt, og landområder blev affolket. Området var mange år om at komme sig, og den dag i dag ser man en del forladte terrasser. Men man ser også mange nyplantninger. Disse etableres med maskiner og er en omkostningskrævende historie i det klippefyldte landskab. For at anlægge én hektar regner man med en bearbejdningsudgift på ca. 35.000 Euro.

Douro-floden vinmarker Portugal
Karakteristisk landskab i Dourodalen.

International indflydelse i Douro

Siden 1700-tallet har englænderne haft en stor indflydelse på Douro gennem sit engagement i portvinsproduktionen. I store træk har det været sådan, at portugiserne dyrkede druerne og derefter afleverede dem til de engelske portvinshuse. Der er naturligvis undtagelser, og portugisiske og hollandske familier står også for fremstilling af vigtige portvine. Det er familier som Ferreira, van Zeller og Niepoort m.fl.

Samarbejde og venskaber i Douro

I Douro er der er stort fællesskab vinproducenterne imellem. Man samarbejder gerne og hjælper hinanden med udvikling af vinene. En gruppe vinbønder, der har et nært samarbejde, kalder sig the Douro Boys – selv om de måske ikke ligefrem er unge knægte, men snarere etablerede, navnkundige vinmagere i forskellige aldre – og en af ”the boys” er sågar kvinde, nemlig Sandra Tavares da Silva. Virksomhederne bag Douro Boys er Quinta Vale Dona Maria, Quinta do Crasto, Quinta do Vale Meao, Niepoort og Quinta do Vallado.

Modne vindruer
Dem det hele handler om, druerne som senere bliver til den berømte Portvin.

Træd gerne på druerne i Douro

Det at fodtræde vine er en ældgammel skik, som helt har domineret Portugals vinfremstilling gennem tiderne. Metoden er stadig almindelig over hele Portugal, men især i Douro er den en vigtig og bidragende faktor til vinenes høje kvalitet. Mange steder i Douro er der vinmarker med blandede druesorter. Tidligere foretog man allerede blandingen af vinen ude i markerne, og ofte svarede høstudbyttet fra en vinmark ca. til at kunne fylde en ”lagar”. En lagar er et stort stenbassin, som druerne samles i efter høsten. Lagares er så store, at man kan gå rundt i dem, og druerne når træderne halvvejs op på låret. Man går på række arm i arm, og det er meget vigtigt, at man kommer lagaren systematisk igennem, så alle druerne bliver mast. Arbejdet foregår gerne til musik, f.eks. harmonika eller til trommerytmer. Fodtrædningen varer i op til tre dage med adskillige timers arbejde hver dag. Man anser, at menneskefoden er mest hensigtsmæssig til druepresning. Skallerne knuses, men ikke kernerne, som efterlades uskadte.

I dag har man på mange af topgårdene over hele landet investeret i robotanlæg til trædningsprocessen. Maskinerne er udstyret med silikonefødder, som ligner den menneskelige fod. Vinhuset Symington var et af de første, som tog denne teknologi i brug.

Udvalgte vinproducenter i Douro

Domingos Alves De Sousa: Ejer flere vingårde i Douro, bl.a. Quinta do Vale de Raposa. Han fremstiller vine af meget høj kvalitet og blev valgt til Årets Producent 2006 i Portugal.

Calcos Do Tanha: Manuel Pinto Espanhol og hans vinmager fremstiller herligt frugtagtige og robuste rødvine på de traditionelle Dourodruer. De bedste vine fodtrædes i granitlagares. Vingården ligger lige nordøst for Régua i Baixo Corgo.

Caves Transmontanas: Vertice er Caves Transmontanas varemærke, under hvilket de producerer en førsteklasses mousserende vin. Man fremstiller også gode rødvine. Vinmager er Celso Pereira, og man finder vingården i den lille by Alijó nord for Pinhao.

Quinta do Portal: En familieejet gård, som har høstet stor succes med sine herlige rødvine og fine portvine. Her har man også bygget et hyggeligt gæstehus og en swimmingpool, hvor du kan bo, når du besøger Douro. Gården ligger lige nord for Pinhao.

Quinta do Cotto: Lige uden for Régua finder man denne traditionsrige familieejendom. Her fremstilles både rødvin og portvin fra de 50 hektar vinmarker med skiffer i jordbunden. Familien Champalimaud ejer også vingården Paco Teixeiro i Vinho Verde.

Ramos pinto: Virksomheden blev grundlagt i 1880 og har altid været en af Douros vigtige producenter. Firmaet har et besøgscenter i Vila Nova de Gaira, hvor man også har indrettet et museum. Ejerne har også bygget et museum på vingården uden for Vila Nova de Foz Côa.

Real Companhia Velha: Dette er et af Portugals ældste vinfirmaer og blev grundlagt allerede i 1756. I dag har man en række ejendomme i Douro, hvorfra man henter druerne til sine mange vine og portvine. Man tager gerne imod besøgende i Vila Nova de Gaia.

Vinglas fyldes
En ferie i Douro byder på rig mulighed for at deltage i vinsmagninger og rundvisninger på gårde.

Fakta om vin i Douro

Douro har en DOC-region, som er opdelt i tre distrikter, nemlig Baixo Corgo, Cima Gorgo og Douro Superior. De bordvine, der ikke bliver godkendt til DOC, kan i stedet få lov til at kaldes Vinho Regional Duriense. Produktionen af vin er ca. 1.700.000 hektoliter, hvoraf knap halvdelen er portvin. Det samlede areal er på 40.000 hektar. Nord for Douro ligger en af de allernyeste DOC-regioner, Trás-os-Montes. Vinene herfra kan også sælges som Vinho Regional Transmontano.

Topvine kræver tålmodighed og passion

Sogrape er uden tvivl et af de vigtigste vinfirmaer på den Iberiske halvø, og i dag er det tredje generation, der driver denne gigantiske virksomhed, som blev grundlagt i 1942. På et eller andet tidspunkt har du sikkert smagt den lyserøde, let perlende og friske Mateus Rosé, og dette stærke varemærke, som bliver eksporteret til over 125 lande, er blevet Sograpes økonomiske fundament. Virksomheden omsætter for over 170 millioner euro om året og ejer vinmarker på mere end 800 hektar i Portugal, Spanien og Argentina.
Navne som Sandeman, Offley og Ferreira er velkendte varemærker, hvad portvine angår.

Der er mange muligheder for at besøge vingårde i Douro-dalen og deltage i vinsmagninger, hvor stedernes vinmagere præsenterer et repræsentativt udvalg fra deres portefølje.

Rundrejser i det nordlige Portugal

Vil du udforske Portugals berømte vinregion, kan du i udvalget af ferieboliger hos Hideaways nemt finde en perfekt base for dine udflugter. En rundrejse i det nordlige Portugal er dog også en mulighed, hvis du vil opleve områder i  Douro og resten af regionen.

Læs mere om mulighederne for at tage på en rundrejse i Nordportugal

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere