Du ser ikke Siciliens mafia når du holder ferie på Italiens største ø

cosa-nostra-mafia-på-sicilien-1170x1006

Som feriegæst på Sicilien ser du ikke noget til mafiaen, men den opererer stadig i skjul bag kulisserne, selvom den i dag slet ikke har samme magt som for få årtier siden. Fascinationen af den lyssky og hemmelighedsfulde organisation er dog stadig til at tage og føle på.

Sicilianerne har kæmpet hårdt for at blive kendt for andet og mere end at være base for en af verdenshistoriens mest berygtede mafiaer. Og det er også lykkedes. I dag tænker mange på strande i verdensklassse, på kulturvarv og på et rigt og alsidigt køkken, når talen falder på Sicilien.

Anti-mafia museum i Corleone på Sicilien

Sicilianere i kamp mod mafiaen

Kampen mod mafiaen på Sicilien har været lang og sej. I lang tid var det mest myndighederne, der forsøgte at komme mafiaen til livs. Men faktisk var det først, da civilsamfundet – helt almindelige borgere og forretningsdrivende – begyndte at gøre oprør mod mafiaen, at udviklingen tog fart og mafiaen måtte i defensiven. Mange begyndte på samme tid at holde op med at betale beskyttelsespenge. Det hjalp.

Sicilianerne er stolte over deres kamp. Mange føler, at de har genvundet deres frihed – og helt bogstaveligt er store landområder, som mafiaen havde sat sig på, nu i borgernes varetægt. Her dyrkes jorden igen til glæde for mange på øen. Det var endda en siciliansk bager, der var med til at starte en bevægelse mod mafiaen så langt væk som i Rom, Italiens hovedstad på fastlandet.

Falcone
Falcone er vel nok den person som er mest kendt for at bekæmpe mafiaen på Sicilien.

…og fordommene!

Måske var det på grund af den store indsats og det store mod fra borgernes side, at en sicilianer for nylig blev tosset, da han under sin ferie i København på en italiensk restaurant på menukortet kunne finde pizzaer med navne som “pizza Mafioso” og “pizza Al Capone”.

Den sicilianske mand på ferie i København var da heller ikke hr. hvem-som-helst. Det var nemlig Fabrizio Ferrandelli, som hjemme på Sicilien er næstformand for Anti-Mafia Kommissionen og mangeårig indædt mafiamodstander.

Fabrizio Ferrandelli er godt træt af, at Sicilien stadig på den måde kobles sammen med mafiaen. Mange sicilianere mener også, at den fortsatte fascination af mafiaen – som mange, der ikke selv lever med en mafia, giver udtryk for – er med til at glorificere mafiaen.

Struktur Mafia familie på Sicilien
Struktur på en “familie”. Foto: Wikiwand

Mafiaen og grøn energi

Der er gjort betydelige fremskridt i kampen mod mafiaen på Sicilien, men der er ingen tvivl om, at en stor del af øens næringsdrivende stadig betaler beskyttelsespenge. Og nabostaten på fastlandet, Calabrien, er så stærkt påvirket af sin egen mafia, at de lokale myndigheder dér fortsat må have hjælp fra centralmagten i Italien for at klare udfordringerne.

Det er svært at vurdere, om mafiaen på Sicilien vitterligt er på vej ud, eller om de tillukkede og stærkt familiebaserede grupper bare har bevæget sig mere over i gråzonen mellem legitim og illegitim forretning. En beslaglæggelse fra mafiaen for et par år tilbage kunne tyde på det sidste. Her fandt man nemlig tonsvis af udstyr til vindmøller og solkraft.

Seværdigheder på Sicilien

Mange, som besøger Sicilien, ønsker at vide mere om mafiaen og at besøge nogle af de kendte steder, hvor mafiaen igennem historien har haft tilholdssteder. Du kan besøge alle seværdigheder på egen hånd, eller deltage på en udflugt med lokal guide. Der findes flere udflugter som har mafiaen som tema. Læs mere om seværdigheder på Sicilien her på bloggen eller om mafiaen på nedenstående eksterne kilder.

Læs om udvalgte seværdigheder på Sicilien

Infomation om mafia på Sicilien fra Wikipedia

Artikel om mafia på Sicilien: Best of Sicily (på engelsk)

Mafiaen klæde sig ikke længere som Al Pacino på fotoet her, men det betyder ikke at de ikke er til stede på Sicilien
Mafiaen klæde sig ikke længere som Al Pacino på fotoet her, men det betyder ikke at de ikke er til stede på Sicilien

Andre oplevelser på Sicilien

Der findes mange spændende oplevelser på Sicilien, som ikke har relation til mafiaen, f.eks. det berømte teater i Taormina.

Taormina-teater-Sicilien-Italien-Hide-Aways

Tags fra artiklen
,
Mere fra Michael Nielsen

Oplev efteråret i Norditalien!

Efteråret i Norditalien kan være en ganske interessant oplevelse, ikke mindst på...
Læs mere