Edinburgh Fringe Festival – verdens største kunstfestival

Fringe Festival Edinburgh
Fringe Festival tiltrækker mange besøgende til Edinburgh, Skotland. Foto: Martie Swart, CC.

Til august drager komikere, musikere, skuespillere og gøglere fra hele verden til Skotlands smukke hovedstad, Edinburgh, for at deltage i verdens største kunstfestival.

Er du på udkig efter en oplevelsesrig storbyferie denne sommer? Så er der på en tur til den skotske hovedstad denne måned derfor næsten garanti for at blive udsat for et sandt sansebombardement ved de mange optrædener rundt om i den charmerende by.

Edinburgh Festival Fringe – lillebroren der blev størst

Det var en mindre gruppe af teaterkompagnier, der i 1947 arrangerede den første udgave af Edinburgh Festival Fringe, som et sideløbende, åbent alternativ til Edinburgh International Festival.

Siden har den alternative festival ifølge arrangørerne udviklet sig til verdens største kunstfestival, hvortil der sidste år blev solgt omkring 2,3 millioner billetter til 3.314 shows.

Åben for alt og alle

Grundlæggende for Edinburgh Festival Fringe, som i 2016 finder sted 5-29. august, er, at det er en såkaldt ‘open-access’ festival. Organisationen bag den store begivenhed i Skotland inviterer eller betaler ikke selv de mange kunstnerne. Til gengæld kan enhver som har noget at optræde med og selv kan skaffe et sted at gøre det, blive optaget i det officielle festivalprogram.

Da der ikke er opstillet bestemte kriterier for at deltage som kunstner, byder festivalens tusindvis af shows på en bred vifte af genre. Kvaliteten kan ganske vist svinge meget, men med alt fra gadegøgl til stand-up og eksperimenterende scenekunst er der næsten med sikkerhed noget for enhver smag.

Festivalen som i de senere år især er blevet kendt for tiltrække mange stand-up-komikerne, er i høj grad en chance for at opdage nye spændende kunstnere, som her tager karrierens første spæde skridt. Men også en mulighed for at se flere kendte, etablerede navne, som ynder at deltage her for at være en del af den særlige atmosfære i byen.

Det endelige, officielle program for Edinburgh Festival Fringe 2016 vil være tilgængeligt fra den 8. juni. Vil du danne dig et overblik over månedens forskellige events og bestille billetter, kan du med fordel besøge den officielle hjemmeside her eller hente festivalens app.

Sommerens festivalhovedstad

Rejser du til Edinburg i august er Fringe faktisk ikke den eneste festival, du kan opleve i byen. Samme måned afholdes således også Edinburgh International Book Festival (13-29 august), Edinburgh Art Festival (28 juli—28 august) samt ikke mindst Edinburgh International Festival, som oprindeligt gav ophav til Fringe.

Har du ikke allerede har booket billetter til bestemte shows og forestillinger hjemmefra, er der derfor masser af muligheder for blot at være spontan og vælge det, som virker mest interessant, når du er i byen.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere