Eksperternes anbefalinger i Italien

Cortona

Carolines foretrukne bystemninger i hele Italien

Har du også svært ved at vælge? Så læs med her, hvor Caroline efter otte år på kryds og tværs af Italien har samlet sine tre yndlingsbystemninger i Italien i denne Top 3.

Jeg har altid elsket Italien. Som min far sagde: ”Lige meget hvor du tager hen i Italien, så finder du noget seværdigt”. Og det er jeg enig i. Efter at have rejst Italien rundt de seneste 8 år som rejsekonsulent hos Escapeaway, har jeg dog mine foretrukne småbyer, hvor jeg ser mig selv trisse rundt og lege indfødt, selvom jeg også bare er turist. Og det kan du gøre i disse tre byer, som tager imod velkendte som fremmede med åbne arme:

1. Agnone, Molise

Værtsskabet i Agnone er så oprigtigt og ægte, at det næsten gør ondt at forlade dem. Byen er desuden så ærkeitaliensk, at den burde være med i en film. Den er i hvert fald scenen i min italienske dagdrøm, hvor jeg som gammel kone bosætter mig dér på toppen af en bjergryg midt i Molises grønne frodige hjerte.

2. Atrani, Amalfikysten

Amalfikysten er velkendt, overrendt og elsket af så mange, at det kom bag på mig, at der fandtes en så utrolig og lokal perle som Atrani. Her hilser de lokale på dig, som var du indfødt – også selvom du blot bor her en uge. Det kalder jeg åbenhjertigt. Og at den så samtidig er utrolig skøn og charmerende, det fordobler bare lysten til at leje en lejlighed og bosætte mig i Atrani.

3. Pitigliano og Sorano, Toscana

Her i det sydlige Toscana får du så feriehatten passer. Pitigliano, Sorano og minibyen Sovana er perler på en skovklædt, tufstensvævet snor, hvor alt spiller sammen og skaber merværdi. En ferie til dette område kan umuligt slå fejl, og jeg skal herned igen og igen og igen og igen! Bare læs Escapeaways beskrivelse af Pitigliano – der er alt, hvad du kan begære og mere til.

Linos yndlingsretræter

Her tager den yderst erfarne og kyndige rejsekonsulent Lino os med til sine tre foretrukne retræter i Italien:

Når jeg engang imellem ikke gider den daglige trummerum og gerne vil trække mig tilbage til et roligt sted, hvor jeg ikke generes af at se på alt for mange turister, men blot kan læne mig tilbage og nyde. Om det så skal være naturen, det autentiske og uberørte eller en af verdens mest spændende byer, afhænger af mit humør.

1. Casa La Vite i Abbadia San Salvatore

Jeg har elsket denne pragtfulde lejlighed siden 2003, hvor jeg holdt jul og nytår i den. I disse 12 år har jeg én gang mødt turister, som ikke var italienere, i Abbadia San Salvatore. Byen er vidunderligt provinsiel, og man spiser fremragende i omegnen … hvis man kender de rigtige steder.

2. Locanda Zacco i Marliana

Er den største fornøjelse her at trampe op ad bjerget på cyklen eller at se de andre gøre det, mens jeg tilbagelænet drikker et glas Campari? Det er et svært spørgsmål, men både maden, vinen og den intime atmosfære på denne lille, ufatteligt billige kro gør opholdet i Marliana i de toscanske bjerge til en mindeværdig oplevelse.

3. Corte Ca´ San Girolamo i Venedig

Nej, jeg tager ikke gas på dig: Jeg kan faktisk sagtens koble helt af og nyde Venezia uden at lade turismen genere mig. Det er alt sammen et spørgsmål om, at kende de rigtige gyder, de rigtige tidspunkter og de rigtige steder at nyde mad og drikke. Ikke mindst det sidste er vigtigt i en by, hvor det er helt normalt at bestille et glas vin klokken syv om morgenen, uden at jeg ville kalde befolkningen fordrukken… men der skal også meget til!

Mitzis anbefaling til smukke underjordiske opdagelser

Læs med her, når den italienskyndige rejsekonsulent Mitzi tager dig med ned under jorden til nogle “klaustrofobiske” og samtidig smukke grotter:

Egentlig er jeg ikke det store grotte-menneske, specielt ikke på trange steder, da jeg let får det lidt klaustrofobisk. Men smukke og spændende steder er jo ofte lidt besværlige at komme frem til, det er også det der gør rejsen og processen mere rig på oplevelser. Så her er tre steder jeg – trods “klaustrofobien” – vil anbefale du stifter et nærmere bekendtskab med.

1. Grotte di Frasassi i Marche

Grotterne er bestemt besøget værd, hvis man bor enten her i regionen Marche eller i naboregionerne Emilia-Romagna, Toscana og Umbrien.
De er dejligt svalende på en varm sommerdag, og utroligt smukke. Du kan læse mere om dem her på siden: Frasassi Grotterne. /italien/marche/frasassi-grotterne/

2. La Grotta di Ispinigoli på Sardinien

Grotten ligger i Dorgali kommune. Man kommer frem i bil nemmest ved at køre ad SS125, eller gennem Littu Passet. GPS koordinater: 40°19’6.89″ N – 09°36’20.74″ E
Her er umådeligt smukt, men man skal være lidt trænet og i rimelig fysisk form for at komme ind og opleve den 38 m høje stalaktit, der er grottens højdepunkt.

3. Predappio i Emilia-Romagna

Predappio er Mussolinis fødeby og her finder du også hans underjordiske mausoleum. Dernede så jeg engang, mens jeg guidede en blandet gruppe gæster fra hele verden, en af de største
skorpioner jeg nogensinde havde set – ikke at jeg har set mange, heldigvis! Men i Predappio er der også en kuriositet, som vil bestå for mit indre øje som en stor oplevelse på en meeeget varm juli eftermiddag; I byens ringmur kan man se hav fossiler fra dengang havet nåede helt ind til Predappio. Og det er et stykke vej trods alt. Vi er her lige på kanten til bjergene midt i Italien i regionen Emilia-Romagna, og ca. halvanden time i bil fra hvor Adriaterhavskysten er i dag!

Brug gerne dagen og udflugten til også at besøge regionen Romagnas smukke bagland med middelalderborge og små hyggelige landsbyer med udsøgt madkultur.

Allans yndlingslandskaber i Italien

Læs med her, når den stærkt berejste Allan afslører sine tre absolut mest foretrukne landskaber i hele Italien:

1. Cinque Terre

Der skal blot tre elementer til at skabe Italiens smukkeste landskab: Middelhavet, dramatiske bakkedrag beklædt med skov og vin, og endelig fem små indbydende fiskerlejer, der klynger sig til bjergskråningerne.

2. Prosecco vindistrikt

Af alle vinlandskaber må de famøse boblers hjemland i Veneto være det smukkeste. Keglelandskabet her midt mellem Venedig og Dolomitterne er enestående.

3. De Æoliske Øer

Syv eksotiske småøer af vulkansk oprindelse rejser sig op fra Middelhavet lige nord for Sicilien. Kan det virkelig passe, at vi har noget så særpræget i Europa?

Skrevet af
Mere fra Lars Krogh

Hvor skal man bo i Pisa?

Pisa er en by fuld af historiske bygninger og samtidig fuld af...
Læs mere