El Tren de Sóller – kør med antikt tog på Mallorca

Tren de Sóller
Tren de Sóller er en af de smukkeste måder at opleve Tramuntana-bjergene på. Foto: Olaf Tausch, CC BY 3.0.

Hop ombord på El Tren de Sóller i Palma de Mallorca og lad det charmerende, antikke tog fragte dig ad den spektakulære rute gennem bjergene til Sóller. Du kan blot læne dig tilbage og nyde de flotte landskaber i ro og mag på den godt 27 km lange rute, hvor toget undervejs passerer 13 tunneller og 7 broer. Turen tager ca. en time, men du vil sikkert ønske den var lidt længere.

Erstattede hestevogne

Togbanen, som åbnede i 1912, blev etableret for at sikre Sóller bedre forbindelse til havnen i Palma. En voksende industri og ikke mindst områdets appelsinproducenter kunne ikke længere leve med den omstændelige omvej i hestevogn over det stejle bjergpas Coll de Sóller.

Oprindeligt var der forslag om at lade toget kører via Valldemossa og Deyá, den løsning blev droppet til fordel for en mere direkte rute via en tunnel under Sierra de Tramuntana bjergkæden (under Coll de Sóller passet). Den næsten 3 km lange tunnel gennem Sierra de Alfàbia er rutens længste, men dog blot en af de mange tunneller og broer, der skulle til for at forcere bjergene, der adskiller Sóller-dalen fra Palma. Undervejs er der stop i blandt andet Bunyola og Son Sardina.

Den officielle åbningsdag var den 16. april 1912, samme dag som nyheden om anden jomfrurejse, der var gået katastrofalt galt, gik verdens rundt: Titanics forlis.

Tren de Soller
Konduktør på Tren de Soller. Foto: Photo Mery, CC BY 2.0.
Tren de Soller vogn
Interiøret er holdt i den originale stil. Foto: Marc Ryckaert, CC BY 3.0.

Sporvogn til Port de Sóller

Året efter togforbindelsen mellem Sóller og Palma blev indviet, blev det muligt at fortsætte de sidste knap 5 km til Port de Sóller med en elektrisk sporvogn – den første af sin slags på Mallorca. Selvom denne primært var designet til passagertransport, blev den dog også brugt til blandt andet at fragte friske fisk fra den lille havneby op til Sóller.

Sporvognen er stadig i drift og efter et ophold i Sóller, kan det da også varmt anbefales at tage turen ned til den charmerende havneby for foden af Tramuntana-bjergene. Byen er kendt for sine mange gode restauranter og en skøn, bilfri strandpromenade.

Tren de Sóller
Der kører en sporvogn videre til Port de Soller. Foto: pjt56, CC BY-SA 3.0.

Familievenlig udflugt

Det antikke tog mellem Palma og Sóller er en chance for at opleve et lille stykke levende historie på Mallorca, og der turen er en god oplevelse for hele familien. Der er efterhånden ikke mange steder tilbage i Eruopa, hvor man har mulighed for at køre med et så gammelt tog.

Der er afgang fra det centrale Palma nær Plaza de Espana. Selvom det primært at til ære for turisterne, at toget stadig er i drift, er der specielle turist-afgange, hvor der gøre et ekstra stop ved et udsigtpunkt. Her kan man stå af et par minutter for at nyde udsigten og sikre sig det perfekte feriebillede.

Tager du togturen sidst på vinteren / i det tidlige forår er de blomstrende mandeltræer, som Mallorca er berømt for, bare en ekstra bonus.

Find mere information om køreplaner og priser på den officielle hjemmeside.

Rejser til Mallorca

Rejser til Spanien

Vil du selv opleve de smukke landskaber og den historiske atmosfære på Tren de Sóller? Se alle Escapeaway´ rejser til Mallroca her.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Mikkel H.

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere