El Tren de Sóller – kør med antikt tog på Mallorca

Tren de Sóller
Tren de Sóller er en af de smukkeste måder at opleve Tramuntana-bjergene på. Foto: Click-mallorca, CC BY-SA 2.0.

Hop ombord på El Tren de Sóller i Palma de Mallorca og lad det charmerende, antikke tog fragte dig ad den spektakulære rute gennem bjergene til Sóller. Du kan blot læne dig tilbage og nyde de flotte landskaber i ro og mag på den godt 27 km lange rute, hvor toget undervejs passerer 13 tunneller og 7 broer. Turen tager ca. en time, men du vil sikkert ønske den var lidt længere.

Erstattede hestevogne

Togbanen, som åbnede i 1912, blev etableret for at sikre Sóller bedre forbindelse til havnen i Palma. En voksende industri og ikke mindst områdets appelsinproducenter kunne ikke længere leve med den omstændelige omvej i hestevogn over det stejle bjergpas Coll de Sóller.

Oprindeligt var der forslag om at lade toget kører via Valldemossa og Deyá, den løsning blev droppet til fordel for en mere direkte rute via en tunnel under Sierra de Tramuntana bjergkæden (under Coll de Sóller passet). Den næsten 3 km lange tunnel gennem Sierra de Alfàbia er rutens længste, men dog blot én af de mange tunneller og broer, der skulle til for at forcere bjergene, der adskiller Sóller-dalen fra Palma. Undervejs er der stop i blandt andet Bunyola og Son Sardina.

Den officielle åbningsdag for jernbanen var den 16. april 1912. Ganske ildevarslende var det samme dag som nyheden om anden jomfrurejse, der var gået katastrofalt galt, gik verdens rundt: Titanics forlis. Den første tur med det nye tog forløb dog uden problemer.

Tren de Soller
Konduktør på Tren de Soller. Foto: Photo Mery, CC BY 2.0.
Tren de Soller vogn
Interiøret er holdt i det stilfulde, originale design. Foto: Marc Ryckaert, CC BY 3.0.

Sporvogn til Port de Sóller

Året efter togforbindelsen mellem Sóller og Palma blev indviet, blev det muligt at fortsætte de sidste knap 5 km til Port de Sóller med en elektrisk sporvogn – den første af sin slags på Mallorca. Selvom denne primært var designet til passagertransport, blev den dog også brugt til blandt andet at fragte friske fisk fra den lille havneby op til Sóller.

Sporvognen er stadig i drift og efter et ophold i Sóller, kan det da også varmt anbefales at tage turen ned til den charmerende havneby for foden af Tramuntana-bjergene. Byen er kendt for sine mange gode restauranter og en skøn, bilfri strandpromenade.

Der kører en sporvogn videre til Port de Soller. Foto: Frank Nürnberger, Pixabay.

Familievenlig udflugt

Det antikke tog mellem Palma og Sóller er en chance for at opleve et lille stykke levende historie på Mallorca, og der turen er en god oplevelse for hele familien. Der er efterhånden ikke mange steder tilbage i Europa, hvor man har mulighed for at køre med et så gammelt tog.

Der er afgang fra det centrale Palma nær Plaza de España. Det kan anbefales at komme i god tid før afgang. Så kan du fra perronen, der er dækket af en skyggefuld baldakin, betragte arbejdet med at koble vognene sammen. Ligesom selve toget har dette arbejde ikke ændret sig i mere end et århundrede.

Selvom det nu til dags primært at til ære for turisterne, at toget er i drift, er der også særlige turist-afgange, hvor der gøre et ekstra stop ved et udsigtspunkt, Pujol d’en Banya. Her kan I stå af et par minutter for at nyde udsigten og sikre jer det perfekte feriebillede.

Find kameraet frem! Der er masser at se undervejs. Foto: Diesellokophren, Public Domain.

En langsom rejse tilbage til La Belle Époque

Når det er blevet tid til afgang, træder du ind i kupéen gennem en glasdør for at finde din plads. Her møder dig en tidslomme med gulv, vægge og loft af lakeret træ, vinduer med skråvinduer, forgyldte lampetter og sæder af læder og skinnende metal. Dette er tydeligvis et tog, som ikke har meget tilfælles med moderne højhastighedstog. I Sóller-toget har man derimod holdt fast i det gamle design med løbende pleje og håndværk efter gamle traditioner. Resultatet er et unikt levn fra “Belle Époque”.

Den times tid turen med El Tren de Sóller tager, føles meget kortere. Betagende landskaber, der dækket af Johannesbrød- og mandeltræer med bjerge i horisonten, åbenbarer sig, når toget kommer ud af byen. De får dig hurtigt til at glemme alt om tid og sted. Tager du togturen sidst på vinteren / i det tidlige forår er de blomstrende mandeltræer, som Mallorca er så berømt for, en ekstra bonus.

Det er dog især fremme ved bjergene, at udsigterne gennem togets vinduer for alvor bliver spektakulære. Her passerer toget ad talrige tunneler direkte gennem klipperne. Kontrasten mellem de luftige, grønne landskaber og tunnelernes totale, fugtige mørke er stor. Den længste af tunneler er 3 kilometer lang, og der må tændes for de antikke loftslamper inde i togvognen.

Turen afsluttes med en langt fløjt, når toget langsomt triller ind på stationen i Sóller. Tag dig tid til at beundre de gamle stationsbygninger og at udforske byen, inden du eventuelt fortsætter med sporvogn det sidste stykke ned til Port de Sóller. Her er der mange hyggelige restauranter, hvis du trænger til en forfriskning, inden turen går retur.

Find mere information om køreplaner og priser på den officielle hjemmeside.

Rejser til Mallorca

Vil du selv opleve de smukke landskaber og den historiske atmosfære på Tren de Sóller? Hos Escapeaway kan du nemt finde de bedst anmeldte hoteller og ferieboliger i Palma og Port de Soller, hvis du vil have et nemt udgangspunkt for turen. Vi tilbyder naturligvis også rejser til resten af Mallorca.

Se alle Escapeaway rejser til Mallorca her.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Mikkel H.

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere