En af Maltas største seværdigheder ligger under jorden

The sleeping lady
The sleeping lady. Foto: Jean-Pierre Dalbéra. CC BY 2.0

Det underjordiske templet Hal Saflieni Hypogeum som anses for at være et af verdens bedst bevaret bygningsværker fra oldtiden, er en enestående chance for selv at opleve et stykke af fortiden på nærmeste hold.

Omgærdet af mystik

Det underjordiske tempel som ligger ved Paola på det østlige Malta, blev opdaget ved et tilfælde i 1902 af håndværkere i forbindelse med et husbyggeri. Da arkæologer efterfølgende skaffede sig adgang, åbenbarede der sig et tre-etagers, labyrintagtigt tempelkompleks rigt på udsmykninger, figurer og ikke mindst tusindvis af menneskeknogler og skeletter.

De ældste fund i templet kan dateres til omkring år 4000 f.v.t., og man vurderer at templet blev udbygget og brugt til begravelser frem til omkring år 2500 f.v.t., hvorefter tempelbyggerne af ukendte årsager forsvandt fra Malta. Det velbevarede tempel har været med til at give eftertidens arkæologer og historikere et enestående indblik i dette folks skikke og religiøse overbevisninger. I templets gravkamre har man for eksempel fundet Maltas eneste kendte eksempler på vægmalerier fra oldtiden.

Folket som blot med stenredskaber formåede at skabe dette imponerende underjordiske tempel ud af rå klippe, blev afløst af en ny befolkning på Malta, som i stedet brugte redskaber af kobber og bronze, og som brændte deres døde.

Tag på udforskning i Maltas fortid

Hal Saflieni Hypogeum er optaget på UNESCO’s liste over verdensarv og i samarbejde med den maltesiske regering sørger man for at passe godt på denne uvurderlige kulturarv ved blandt andet at begrænse antallet af besøgende til 80 om dagen. Ønsker du at besøge et af de mest interessante arkæologiske fund i Middelhavet, er det derfor en god ide at bestille plads på forhånd.

Mange af genstandene fra templet kan i dag dog ses på nationalmuseet i nærliggende Valletta – for eksempel figuren du ser her på siden af en tyk, liggende kvinde, som man mener forestiller en frugtbarhedsgudinde.

Læs mere om templet, åbningstider og bestil billetter på den officielle maltesiske hjemmeside her

Hal Saflieni Hypogeum er langt fra det eneste interessante tempel i det maltesiske ørige. Både på Malta og specielt naboøen Gozo er der således også rig mulighed for at udforske flere imponerende bygningsværker fra oldtiden. Læs mere om den gamle civilisation på Gozo

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie

Palma de Mallorcas slotte og paladser

Hovedstaden på Mallorca, Palma de Mallorca, er en smuk by med mange...
Læs mere