En kort guide til Portugals kultur

Santa Maria katedralen i Lissabon.
Santa Maria katedralen i Lissabon.

Danskernes kendskab til det eventyrlige Portugal er stadig ikke særlig godt sammenlignet med de mere velkendte rejsemål omkring Middelhavet. Man kender måske nok den smukke portugisiske sydkyst i Algarve med dens badestrande, Atlanterhavsøen Madeira og hovedstaden Lissabon. Men resten af det portugisiske hovedland byder også på mange og overraskende kulturminder, god mad og vin og venlige mennesker.

Lissabon

Portugals hovedstad er et godt valg, hvis du vil på en storbyferie med masser af sol og spændende seværdigheder. Lissabon er en af Europas smukkeste byer med en helt usædvanlig beliggenhed, hvor de nyere bydele er præget af flot anlagte boulevarder, mens de ældre har snævre middelalderlige gader som sporvognene snor sig op ad.

Portugals arkitektur og folklore

Flere rigdomsperioder, i 1500–tallet og i 1700-tallet, har præget Portugal med en spændende og malerisk arkitektur – og portugiserne elsker også i dag at udsmykke deres bygninger på en original måde. Landet har modtaget kulturelle påvirkninger fra både maurere, spaniere, franskmænd, englændere og hollændere, men har formået af disse mange kulturpåvirkninger at skabe en helt speciel europæisk kultur, som stadig er spillevende. Også folkloren er rig – således som man oplever det ved sangfesterne og Fado-musikken.

Douro-floden vinmarker Portugal
Douro-floden i det nordlige Portugal. Her dyrkes druerne til de berømte Portvine.

Portugals vin

Vinmæssigt er Portugal først og fremmest kendt for portvinene, som simpelthen har navn fra den by i Nordportugal, som også har givet hele landet navn, Porto. Men derudover frembringes der fremragende rød- og hvidvine. Køkkenet er raffineret, og præget ikke mindst af fiskeretter. Man mærker i høj grad, at Portugal er et atlantisk land.

Belem-tårnet i Lissabon.
Belem-tårnet i Tejo-floden ved Belém var søfarernes udgangspunkt.

De opdagelsesrejsernes land

Portugal er som Danmark dybt afhængigt af havet, og portugiserne fulgte i vikingernes kølvand som opdagelsesrejsende. Det resulterede i opdagelsen af Brasilien og søvejen til Indien, og dannelsen af det verdensomspændende portugisiske kolonirige, som først styrtede sammen i 1970’erne.

I 1400- og 1500-tallet var Portugal et af de politisk, kulturelt og økonomisk rigeste lande i verden, med kolonier på flere kontinenter. Dette var den såkaldte ”Opdagelsestid”, hvor portugisiske søfarere drog til den Nye Verden og Afrika og erobrede nyt land. Opdagelsestiden har sat så markante spor på Portugals arkitektur, kunst og kultur, at det stadig må betragtes som den kulturelt vigtigste periode i Portugals historie.

Det har præget landet meget, og netop sammenhængen med de tidligere kolonibesiddelser i Amerika, Afrika og Asien spiller en stor rolle for den portugisiske identitet. Dertil kommer, at portugiserne er et meget venligt og gæstfrit folk, der gerne deler deres lands kultur og traditioner med de tilrejsende. Portugal som rejseland er derfor på alle måder en positiv oplevelse.

Portugals kultur er rodfæstet i det antikke Roms latinske kultur, men har også spor fra den keltiske indflydelse i landet og den mauriske invasion i den sydlige del af landet – specielt Algarve og Alentejo.

Portugals kulturseværdigheder

Portugal bugner af seværdigheder, som mange danskere ikke kender til. En del har fået øjnene op for Lissabons mange attraktioner og Algarves fantastiske kyststrækninger, eller Portos portvinshuse. Men mange kender endnu ikke til den eventyrlige bjerglandsby Sintra, der har været sommerresidens for mange generationer af portugisiske monarker, eller Tomar, der blev grundlagt af tempelridderne i 1100-tallet, og som – ligesom Sintra – er blevet gjort til verdensarv-by af Unesco.

Tomar

Tomar i Portugal på Unescos verdensarvsliste World Heritage. Unesco klassificerede klosterborgen i byen Tomar som et af Portugals 13 World Heritage Sites tilbage i 1983. Borgen er et arkitektonisk vidunder, og blev fra starten grundlagt af tempelriddere i slutningen af 1100 tallet efter maurernes fordrivelse. Senere blev borgen overtaget og kraftigt udvidet af kristusriddere.

Denne af Portugals seværdigheder er et stort kompleks og består af en klosterborg og klostergårde. Kirken i Tomar er i dag et symbol på Portugals åbning mod andre civilisationer i det 15. århundrede og er absolut et besøg værd på din rejse til Portugal. Tomar ligger ca. 1 time i bil nord for Lissabon, Portugals hovedstad. Byen ligger ved floden Nabão og har med de andre byer i kommunen ca. 45.000 indbyggere. Tomar er som andre byer i denne del af Portugal præget af landbrug, men rummer også lidt industri, specielt indenfor papir og tekstil.

Pena paladset i Sintra
Pena paladset i Sintra.

Sintra

Sintra ligger ca. 25 kilometer vest for Lissabon og er et af Portugals World Heritage Sites. Sintra er ikke nogen stor by, men utrolig charmerende, og i centrum af Sintra finder man kongepaladset (Palãcio Nacional) med sine to karakteristiske, koniske tårne. Der er flere vigtige seværdigheder i og omkring Sintra bl.a. Palãcio da Pena. Palãcio da Pena ved Sintra er et slot beliggende ca. 4 km fra Sintra, bygget i romantisk stil i 1800-tallet. Ferdinand II ombyggede en klosterruin til et romantisk slot med elementer af gotisk, egyptisk, maurisk og renæssance-stil. Slottet er omgivet af en park med mange lokale og eksotiske vækster.

Hele landskabet i og omkring Sintra er et besøg værd på din rejse til Portugal, for det er en enestående kombination af arkitektur, parker og smukke bjerglandskaber. Sitra er beliggende på et bjerg, som om sommeren var et sted for folk fra Lissabon, der tog hertil for at komme til et køligere område – og du kan gøre det samme på din rejse til Portugal.

Nøgleårstal i Portugals historie

Her kan du finde historiske fakta om Portugal, som kan give dig lidt baggrundsviden til din ferie i Portugal.

1143 – grev Afonso Henriques opretter kongedømmet Portugal ved underskrivelse af Zamora traktaten og bliver den første konge.
1147 – Kong Afonso Henriques erobrer Lissabon fra maurerne.
1249 – Den sidste by i Algarve indtages af Kong Afonso III, og Portugal får sin nuværende form.
1415-27 – Henrik Søfareren begiver sig på opdagelsesrejse til Afrika, Madeira og Azorerne.
1494 – Portugal og Spanien underskriver Tordesillas traktaten, hvor man enes om at dele den ”ny verden” mellem sig, som venter på at blive opdaget vest for Afrika.
1497-98 – Vasco da Gama finder søvejen til Indien og grundlægger handelsbyer, der indvarsler Portugal som en voksende handelsmagt.
1500 – Pedro Álvares Cabral opdager Brasilien. Koloniseringen af ”den ny verden” begynder 1519 – Fernao de Magalhaes (Magellan) påbegynder den første jordomsejling. I 1521 opdager han Filippinerne og dræbes under kamp. Et af hans besætningsmedlemmer Sebastian d’Elcano fuldfører jordomsejlingen i 1522.
1543 – Portugiserne når til Japan, hvor de som de første vesterlændinge møder den japanske kultur.
1640 – Portugal bliver selvstændig igen efter at have været under spansk herredømme i 60 år.
Det 19. århundrede – Brasilien genvinder sin selvstændighed (1822) og Portugal udvider sine afrikanske kolonier, Angola og Mozambique.
1910 – Monarkiet afskaffes og republikken indføres, hvor kirke og stat er adskilte.
1926 – Militærdiktatur indføres i Portugal.
1974 – Diktaturet afskaffes ved Nellikerevolutionen og i de efterfølgende år genvinder kolonierne i Afrika og Asien deres selvstændighed.
1976 – Den første konstitutionelle regering dannes.
1986 – Portugal kommer med i EU.
2002 – Portugal er blandt de første lande, der vedtager euroen.

Rejser til Portugal

Hideaways har et stort udvalg af charmerende hoteller og ferieboliger i Portugal – både på de populære destinationer og i mere ukendte perler.

Find en rejse til Portugal

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere