En rundrejse gennem Islands fire årstider: Fra nordlys til midnatssol

Landmannalaugar, Island
Landmannalaugar på Island. Foto: Joshua Sortino - Unsplash

Island er en ø fuld af fascinerende kontraster og uendelig skønhed, hvor du kan opleve alle fire årstider på én rejse. Fra det magiske nordlys om vinteren til den endeløse dag i sommermånederne med midnatssol byder Island på mange uforglemmelige oplevelse året rundt.

Mange tror fejlagtigt, at man kun bør rejse til Island midt på sommeren. Men selvom Island tager sig flot ud med sommerens grønne landskaber, har denne fantastiske vulkanø også meget andet at tilbyde resten af året. Tag her med på en rundrejse gennem Islands fire årstider, og opdag naturens skiftende skønhed i takt med de skiftende årstider. Her får du mine tips til oplevelser på Island forår, sommer, efterår og vinter.

Lunde
Lunderne kommer i foråret ind fra havet til Island for at yngle. Foto: Jonatan PieUnsplash

Forårsfornemmelser med søpapegøjer og hvaler

Foråret på Island er en smuk tid med frisk luft, klare farver og færre turister end i sommermånederne. Øen begynder langsomt at vågne op fra vinterens dvale, og naturen forvandler sig til en betagende blanding af is, sne og grønne marker. Det er i foråret, du kan opleve den dramatiske kontrast mellem den sneklædte vulkaner og de grønne enge.

For fugleentusiaster er foråret et ideelt tidspunkt at rejse til Island på. Det er nemlig her, at millioner af fugle vender tilbage til øen for at yngle. Mere end 200 forskellige arter yngler på Island. På Vestmannaøerne kan du for eksempel se den største koloni af lunde (søpapegøjer) i verden. Hvalsafari er også en populær aktivitet i det sene forår, da mange hvalarter, herunder pukkelhvaler, vågehvaler og finhvaler, da begynder at rejse forbi Islands kyster.

Landskab med gletsjer på Island
En vandreferie på Island byder på mange enestående landskaber. Foto: Peter ThomasUnsplash

Derudover kan du allerede så småt begynde at udforske Island på vandreture. Sneen er begyndt at smelte, men der stadig er sne på de højere bjerge. Du kan udforske de smukke vandfald og vandrestier, der snor sig gennem de farverige landskaber. Med en rest af vinterkulde i luften er det fristende at besøge øens varme kilder efter en dag med friluftsliv.

Vær opmærksom på, at forårsvejret kan være meget uforudsigeligt, og du bør være forberedt på alt slags vejr. Der kan være flotte, milde solskinsdage, men sørg også for at pakke varmt tøj og regntøj til din rejse.

Firehjulstrækker Island
Hvis du på egen hånd vil tage en rundrejse på Island, er en almindelig lejebil ikke altid nok. Foto: Jon FlobrantUnsplash

Sommertid i Island: Midnatssol og hvalsafari

Den islandske sommer er kort, men intens. Det er den mest populære tid at rejse til øen på. Og med god grund. Temperaturen stiger, dagene bliver længere, og naturen går i fuld blomst. Island byder på utrolige naturskønheder og en overflod af aktivitets muligheder i løbet af sommeren.

Island er kendt for sine lange sommernætter, der kulminerer med midnatssolen, hvor solen kun lige dykker en smule ned under horisonten. Disse meget lyse sommernætter er et smukt fænomen, som alle bør opleve mindst én gang i livet. Midnatssolen kan opleves overalt på Island, men nogle steder er den mere spektakulær end andre. Næsten hele Island ligger faktisk syd for den nordlige polarcirkel. Derfor skal du rejse til Vestfjordene eller den nordlige del af øen for at se opleve den mest tydelige midnatssol. Det kunne for eksempel være Siglufjörður, en charmerende gammel fiskerby på Islands nordkyst.

Om sommeren kan du også tage på hvalsafari og se på hvaler, der svømmer i Islands farvande. Især havet omkring Húsavík, ligeledes på nordkysten, er kendt for hvalsafarier. Her kan du være heldig at se flere af de mest imponerende hvalarter, herunder blåhvaler, verdens største dyr.

Kajaktur på Island
Friluftslivet på Island er i en klasse for sig. Foto: Job SavelsbergUnsplash
Ridetur på Island
Der er tilbydes masser af guidede ture. Foto: Johan Wieland, CC BY-ND 2.0

Island er også et paradis for vandrere om sommeren. Du kan vandre ad smukke stier i dagevis og opleve storslåede landskaber, herunder gletsjere, vandfald og varme kilder. En af de mest populære vandreture på Island er Laugavegur, en 55 km lang rute, der tager dig gennem landskaber af vulkaner, gletsjere og varme kilder.

Sommeren byder også på mange andre muligheder for en aktiv ferie. Du kan for eksempel tage på rideture, dykke, sejle kajak, fiske eller mountainbike. Du kan også sagtens kombinere det med sightseeing. Det kunne for eksempel være en tur i Thingvellir National Park. Den er et must-see, både for sin historie og natur. Det var her det gamle islandske parlament, Althing, blev grundlagt i 930 e.Kr. Nationalparken er samtidig interessant for dens geologiske formationer. Her kan du for eksempel tydeligt se brudlinjen mellem den nordamerikanske og den eurasiske kontinentalplade.

Sommeren på Island er på mange måder det perfekte rejsetidspunkt, hvor du vil opleve mest muligt af øen. Ikke mindst fordi du takket være midnatssolen kan nyde mange timer med eventyr og sightseeing hver dag.

Vandfaldet Seljalandsfoss
Seljalandsfoss, ét af mange fotogene vandfald på Island. Foto: v2oskUnsplash

Efterårets farver på Island

Efteråret er en vidunderlig tid at besøge Island. Turismen aftager og farverne på landskabet skifter til gyldne og rødlige tone. I efteråret kan du også opleve Islands vandfald, når de er mest imponerende og flyder over med vand fra de smeltende gletsjere oppe i højlandet.

Det er ikke underligt, at efteråret er fotografernes yndlingsårstid at rejse til Island på. Der er smukke motiver overalt!

Et af de mest imponerende vandfald på Island er Gullfoss, også kendt som ‘det gyldne vandfald’. I Gullfoss falder vandet over to trin 32 meter ned i en kløft. Du bør også besøge Seljalandsfoss, der er kendt for at ligge ved en klippeformation, der gør det muligt at gå lidt bagom vandfaldet.

Det kan også varmt anbefales at tage en ride- eller vandretur ind gennem Stakkholtsgjá-kløften, der er en af de smukkeste på Island. Du kan gå langs bunden af kløften frem til et flot vandfald. Det er en stor naturoplevelse for hele familien.

Island er en utrolig destination året rundt, og efteråret er ingen undtagelse. Så tag på en rejse til Island i efteråret og oplev naturens farver, de spektakulære vandfald og nordlyset i al sin pragt.

Heste på Island
Foto: Hugo RamosUnsplash

Magisk vinter i Island: Oplev nordlys og snesport

Vinteren på Island er mørk og kan være kold. Men det er også en utrolig smuk tid på året. Sneen dækker bjergene og højlandet og skaber et fantastisk vinterlandskab, som du kan udforske på mange måder.

En af de største attraktioner om vinteren på Island er Aurora Borealis, også kendt som nordlys. De grønne, blå og lilla farver i lyset, der danser som bølgende tæpper på himlen, er et syn, du aldrig vil glemme. Du kan se nordlys på Island er fra september til april. Det er dog december til februar, som er de mest populære måneder at besøge Island for at opleve dette spektakulære naturfænomen.

For at opleve nordlys på rejsen til Island kan du tage på en guidet tur til de bedste steder at se lyset. Disse ture kan arrangeres fra byerne og de større turistcentre på Island. Undervejs vil guiderne give dig information om nordlysets natur. De kan som regel også hjælpe dig med at tage de bedste billeder af det.

Nordlys i Island
Der er gode chance for at se nordlys i Island. Foto: AstroAnthony, CC BY 4.0

Vinteren på Island er også perfekt til snesport. Du kan stå på ski eller snowboard på nogle af Europas største gletsjere, eller tage en snescootertur ud i det vilde og snedækkede landskab. Du kan også prøve isklatring på Island, hvor du klatrer op ad isvægge med steigeisen og isøkser.

Husk altid at klæde dig varmt på, når du udforsker Island om vinteren. Dette er en årstid, hvor de vejrskifter, som Island er kendt for hele året, især kan betyde ændrede rejseplaner. Det er således ikke usædvanligt, at veje må lukkes på grund af snestorme. Særligt når du tager en rundrejse på Island på egen hånd, bør du derfor sørge for at holde øje med meldingerne på www.road.is.

Men hvis blot du er indstillet på at tilpasse dig vejrforholdene, venter der dig nogle af de mest fantastiske og unikke oplevelser på Island om vinteren.

Rundrejse på Island med håndplukkede hoteller

Der er altså ikke noget dårligt tidspunkt at rejse til Island på. Hver årstid har sin egen charme og muligheder. Om foråret kan du opleve det imponerende fugleliv, og om sommeren kan du nyde den endeløse midnatssol og tage på vandreture i bjergene. Efteråret byder på spektakulære farver og utallige vandfald, mens du om vinteren har gode chancer for at se det magiske nordlys.

Uanset hvornår du rejser til Island, vil du opleve en smuk og varieret natur, der ikke har sit lige noget sted i verden. Dertil kommer de alle de kulturelle oplevelser, som der ikke blev plads til at nævne her. Øen har en rig historie, som du kan udforske på talrige spændende museer. Dertil kommer et væld af gallerier og kulturelle arrangementer. For eksempel i det flotte operahus i Reykjavik.

Escapeaway er specialister i rejser til Island, hvor du bor på håndplukkede udvalgte hoteller. Hos os bestemmer du selv, hvor mange dage du vil være afsted. Du kan også frit vælge, om du vil bestille en pakkerejse med alt inkluderet eller blot booke dit hotel igennem Escapeaway.

Island har så meget at byde på, at det er oplagt at udforske øen på en rundrejse. Når du bor på to eller flere hoteller på din rejse, kan du nå meget længere omkring. Hos Escapeaway kan du bestille et skræddersyet tilbud på en rundrejse til Island helt efter dine ønsker og behov.

>> Se alle rejser til Island med Escapeaway

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere