Er Alentejo Portugals bedste gastronomiske destination?

God mad uden de store dikkedarer i Alentejo.
God mad uden de store dikkedarer i Alentejo.

Alentejo er ikke blot den regionale materialisering af begrebet hideaway; regionen rangerer blandt Portugals bedste gastronomiske destinationer. Dens specialiteter omfatter bl.a. lokale cremede oste, friske fisk og skaldyr fra Atlanterhavet, skinke fra sorte svin, udsøgt olivenolie og bemærkelsesværdige vine.

Uden de store dikkedarer

Alentejos gastronomi er simpel, solid og meget traditionel, uden de store dikkedarer og vidtløftige eksperimenter, men med en sund, nærende og meget velsmagende kost, der har været prøvet af i århundreder. Dette er ikke det franske cuisines  fantasifulde og provokerende avantgarde-gastronomi, eller det nordiske køkkens lovpriste tilbagevenden til rødderne. Alentejo ER rødderne og har været det siden romerne drog grænseskellet til regionen syd for Tejo-floden for mange, mange år siden.

Iøvrigt betyder manglen på eksperiment og fantasi, som mere er et valg end en skæbne, ikke en tilsvarende mangel på kvalitet.

Friske Atlanterhavs-fisk

Hvad siger du f.eks. til friske Atlanterhavs-fisk kogt over trækul? Eller lokalt opdrættet lam, der er så sprødt, at det næsten falder af gaflen, inden det når munden? Eller hvad med det stegte sorte Alentejo-svin, der smager af det liv, det har tilbragt, ofte gående i det fri og på en diæt af agern fra korkeg? Eller hvad med én af Alentejos berømte, cremede fåreoste sammen med én af regionens mange gode, krydrede rødvine?

Traditionel-portugisisk-ret-svinekoed-og-muslinger-Alentejo-Portugal-Hideaways
Svinekød og muslinger er en traditionel ret i Alentejo.

Du kunne også vælge at kaste dig over de traditionelle saltede kød- og blodpølser, eller den lækre svineret carne de Porco à Alentejana, som består af marineret svinekød med hvidløg, koriander og hvidvin og kogt med muslinger. Det smager ligeså godt, som det lyder.

Oste

Ostene i Alentejo er en hel rejse værd i sig selv. En af de mest berømte af slagsen er den cremede Queijo Serra da Estrela, der er flydende nok til at blive spist med en ske, når den er umoden, men som bliver fastere og stærkere aromatiseret med alderen. For de, der foretrækker en mere moden smag og en hårdere ost, er den halvhårde Queijo de Évora  – med en karakteristisk pebret smag – en mulighed.

Vine

Alentejos vine har tidligere stået i skyggen af vine fra andre dele af Portugal, ikke mindst de nordportugsiske portvine, Vinho Verde og Vinho do Douro, samt Algarves frugtrige vine, men i de seneste år er vinene fra Alentejo begyndt at få den anerkendelse af den internationale vin-verden, som de fortjener.

Hvidvin-ved-Alentejo-Portugal-Hideaways
Hvidvin ved Alentejo.

Regionen har mere end 250 uafhængige vingårde, der producerer adskillige prisbelønnede vine, og for nysgerrige vinelskere vil et besøg på de lokale vingårde være en oplagt mulighed for at smage på de lokale årgange, og samtidig lære noget om regionens betydningsfulde agrare kultur.

Søde sager

At hænge sig i kalorierne er ikke just de lokales varemærke i Alentejo, og dette kommer dessert-glade gæster til gavns, når de går på opdagelse i de mange rige søde sager, som regionen byder på. Dette gælder ikke mindst Alentejos fantastiske buddinger, hvoraf mange er så unikke for denne del af Portugal, at du ikke vil støde på dem uden for regionen. 

Ingredienserne i disse kompakte søde sager udgøres normalt af æggeblommer, brød og mandler, og er tilsat deres betragtelige sødme fra sukker, honning og kanel. Opskrifterne kan ofte spores tilbage til ét bestemt kloster ud af regionens mange klostre og er derfor ofte opkaldt efter helgener – eller den himmelske nåde.

Af samme grund kan du kan også finde en stor variation i tilberedningsstilen fra sted til sted; lige fra den tilforladelige og ukontroversielle tilsætning af blommer til den mere dristige og eventyrlystne brug af ingredienser såsom græskar – eller kanin!

Hvis du får lyst til selv at smage på Alentejos gastronomiske herligheder, kan du besøge et af vores hideaways i regionen – du kan læse om dem alle her.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere