Escapeaway official logo
Er pizza italiensk?

Er pizza italiensk?

2024-07-31

Er pizza italiensk?

Pizza er en af de mest populære spiser i verden. Det spises i næsten alle lande, og i visse lande spises de i tusindvis hvert år. Pizza anses for at være en af de grundlæggende italienske retter, men er pizza i virkeligheden italiensk? Ja, det kommer måske an på øjnene, der ser...

Der er ingen tvivl om, at pizza blev bredt ud i verden fra Napoli i Italien. Det var her, hvor man fik idéen med at tage et traditionelt fladbrød og komme tomatsauce og ost på, hvilket er basiselementerne i en pizza. Her blev det nydt af folk med små midler, som f.eks. sømænd (deraf navnet marinara) og mange andre, der ønskede et mættende og billigt måltid.

Men oprindelsen af mange af aspekterne i en pizza ligger faktisk længere tilbage. Fladbrødet i sig selv er højst sandsynligt fra Grækenland. Det var ikke en lang rejse for sømændene i det gamle Grækenland at sejle over Middelhavet til det sydlige Italien. Fladbrødet var godt at tage med på rejsen, og sømændene bragte opskriften med til deres naboer mod nord.

Tomaterne blev bragt til Italien i det 16. århundrede af spanske opdagelsesrejsende, der kom tilbage fra den nye verden. Dengang blev den røde frugt (grøntsag er et kulinarisk udtryk, ikke et videnskabeligt) betragtet med forbløffelse, men tomater blev ikke anset som spiselige. Med tiden fik en ukendt smart kok dog idéen med at mose og koge dem.

Det første kendte pizzeria, der stadig eksisterer, åbnede sine døre i 1830 i Napoli, og det varede ikke længe før pizzaen blev udbredt blandt alle afskygninger af befolkningen fra fattige sømænd til de kongelige. På den tid var det nemlig almindeligt for unge mandlige aristokrater at gå ind i flåden som officerer, og her blev de introduceret til den klassiske marinara pizza.

I det 19. århundrede bredte pizzaen sig sammen med den store emigration af italienere til USA, England og andre steder. Naturligvis skete der i den forbindelse også en stor udvikling af pizzaen, og allerede tilbage i 1830, hvor det første pizzeria åbnede, var det også almindeligt at tilføje oregano, basilikum, oliven og andre ting til den i dag populære italienske spise.

Ved slutningen af det 19. århundrede begyndte italienerne selv at ændre på retten og i Bologna i det nordlige Italien, hvor navnet til kødet stammer fra, udviklede man pizza bolognese, som snart blev dronningens favorit.

Royal eller ej, så er pizza stadig populært overalt i verden, og her får du en lækker opskrift på en af den helt klassiske variant:

Napolitansk pizza

Hvis du ønsker at lave din egen dej, er det ikke svært.

Ingredienser

- 2½ dl mel
- 1 tsk sukker
- 1 tsk gær
- 1 tsk salt
- 1 dl vand
- 1½ spsk olivenolie

Tilberedning

Varm vandet i mikroovnen i ca. 1 min og sæt til side. Hæld melet i en mellemstor skål og bland med sukker og salt. Lav så en lille fordybning i midten. Hæld gær i fordybningen. Hæld derefter vandet langsomt i og olivenolien ovenpå. Lad det hvile et øjeblik og bland så grundigt. Ælt dejen godt og rul den ud på et stort bræt.

Og så til selve pizzaen.

Ingredienser

Pizza dej (fra ovenover eller færdigkøbt)

- 1 dåse tomater
- 2 spsk olivenolie
- 2 store fed hvidløg
- 2 spsk oregano
- ½ dl. parmesanost
- 1½ dl frisk mozzarellaost

Tilberedning

Riv parmesanen og skær mozzarella i skiver. Pres hvidløget. Skær halvdelen af tomaterne fint og blend resten af tomaterne i 30 sek. i en blender. Smør tomatsaucen ud over dejen og fordel resten af tomaterne ud over dejen. Kom derefter mozzarella- og parmesanost samt krydderier ovenpå.

Resultatet bliver bedst i en stor stenovn, men en almindelig ovn kan også gøre det. Bag pizzaen ved 230 grader i ca. 10-15 min.

God fornøjelse!