Et af Europas smukkeste torve finder du i Salamanca

Plaza de Anaya
Det hersker en fredfyldt atmosfære på Plaza de Anaya. Foto: Ben Bender, CC BY-SA 3.0.

Livsrytmen er ung og løssluppen i Salamanca, præget af studenterne på det traditionsrige universitet, som er et af Spaniens ældste. Salamanca er den diametrale modsætning til den middelalderlige og asketiske naboby Ávila. Det farverige Salamanca præges af en opulent arkitektur i plateresk stil og barok.

Torvet i Salamanca

Omkring det overdådige Anaya torv – et af Europas smukkeste – folder Salamanca sig ud i al sin pragt om eftermiddagen, når solens sidst stråler får de rosenfarvede sten til at gløde cinnoberrødt. To katedraler, den ene senromansk og den anden en blanding af gotik og renæssance, vender begge ud mod torvet, ligesom det barokke Anaya palads. Ikke langt derfra ligger universitetet, hvis facade spiller på hele det dramatiske register i den platereske stil. Inden for murene studerede flere af spansk litteraturs ældste klassikere: Góngora, Ruiz de Alarcón og Calderón de la Barca. Salamanca har bevaret al sin stråleglans fra disse storhedsår.

Salamanca plaza mayor
Plaza Mayor i Salamanca. Foto: Jos Dielis, CC BY 2.0.

Plaza Mayor og Salamancas bygninger

Folkelivet i Salamanca oplever man bedst på hovedtorvet i det gamle centrum, Plaza Mayor. 1700-tallets pragt og elegance er koncentreret i torvets perfekte proportioner, som man kan beundre fra søjlegangenes cafeer. I Salamanca finder man også en berømt rigmandsvilla fra den tidlige renæssance, Casa de las Conchas eller ”Muslingeskal-huset”, som har fået sit navn efter facadens dekoration. I dag er villaen indrettet til offentligt bibliotek. Over for ”Muslingeskal-huset” ligger en anden berømt bygning, jesuitternes imponerende præsteseminarium.

Tags fra artiklen
Mere fra Lars Henriksen

Barcelona sætter loft for turismen

Barcelona er én af Europas mest besøgte storbyer, men turismen er ifølge...
Læs mere