Etna – vulkanguden og himmelsøjlen

Etna Sicilien
Vil du tæt på toppen af Etna, skal det af sikkerhedshensyn ske i selskab med en guide. Foto: askii, CC BY-SA 2.0.

Vulkanen Etna er umulig ikke at få øje på, når du opholder dig på den vestlige del af Sicilien. Ligeledes er det også umuligt at rejse til Sicilien uden at forstå, hvor meget indflydelse Etna har haft på livets gang, både i fortiden og den dag i dag.

Europas højeste og mest aktive vulkan

De fleste besøgendes første glimt af Europas højeste og mest aktive vulkan – de gamle grækere kaldte den for Himmelsøjlen – er fra det pragtfuldt beliggende græske teater i feriebyen Taormina. Så længe der stiger hvid røg op fra Etnas snedækkede top – den kan ses 240 km væk, hvis den ikke ligger indhyllet i tåge – er der fred og ingen fare.

Men ganske ofte bliver røgen sort og fremkalder uro blandt områdets ca. en million beboere. De lokale folk nærer stadig et århundredgammelt had-kærlighedsforhold til ‘a muntagna, som den hedder på deres dialekt, og bygger og genopbygger deres boliger ubegribelig tæt på det lunefulde bjerg. Etna har været i udbrud over 300 gange siden de første optegnelser for 3000 år siden, og det seneste fandt sted for ganske nyligt. Under et af de voldsomste udbrud, i 1667, ødelagde strømme af lava en stor del af Catania, 30 kilometer væk.

Etna Sicilien Italien
Etna er stadig aktiv.
Vej under Etna Sicilien
Området omkring vulkanen byder også på meget enestående natur.

Spændende endagstur

Ingen andre haver på Sicilien er så frodige som de vinmarker og de citron-, appelsin-, mandel- og olivenlunde, der i dag dækker de frugtbare nedre skråninger, der fører op til vulkanen. Men en bustur, der passerer gennem dette grønne bælte og fortsætter op mod kraterets rand, bliver hurtigt en køretur gennem et ristet månelandskab – dystert, mørkt og fascinerende. En svævebane fører besøgende over tinder af frosne lavaklitter, mindre kratere og røghuller – dette syn af forstenet kaos gør opstigningen til Etnas top i 3350 m’s højde til en af de mest spændende endagsture i Italien.

Til tops på en guidet tur

Vulkanen Etna ligger omkring 30 kilometer nord for Catania på Siciliens østkyst. Der arrangeres endagsture fra Catania og Taormina, men det er absolut bedst at besøge Etna i egen bil. Har du tiden så kør hele vejen rundt om vulkanen inden du begiver dig mod toppen. Der er muligheder for opstigning til toppen (næsten) fra april til oktober, men husk aldrig at gå mod toppen uden en lokal guide.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere