Europas mest sjældne orkide fundet på Azorerne

orkide
I forgrunden ses en af de mere udbredte orkidéer på Azorerne, som sandsynlige er stamfader til den nye art -fotograferet på den tilstødende ø Pico. Foto: Richard Bateman

Et hold botanikere på felttur på Azorerne har gjort et overraskende fund – på en vulkanskråning på São Jorge vokser en af verdens sjældneste orkidéer.

En genopdagelse

Botanikerne var samlet på Azorerne for at studere artsdannelsen i to gøgeliljearter, som man allerede vidste fandtes her. Men da den lokale botaniker Dr. Mónica Moura fra Universidade dos Açores udforskede den højeste vulkankant på São Jorge, stødte han på en orkide, som ikke lignede de andre.

“Jeg så med det samme, at blomsterne var usædvanlig store for en Azorisk Gøgelilje,” fortæller til Moura til Eureka Alert. Efterfølgende undersøgelser viste da også, at der faktisk var tale om en helt tredje art, som man mener er opstået udfra en af de mere almindelige orkidéer på Azorerne.

Undersøgelserne vidste dog også, at det ikke var første gang denne sjældne orkide var fundet på Azorerne. I gamle optegnelser over Azorernes natur fra 1844 lavet af den tyske botaniker Karl Hochstetter, fandtes således allerede en illustration af den sjældne orkide, men tyskeren havde dog dengang ikke selv indset, at der var tale om en ny art.

Holdet bag opdagelsen håber nu, at den sjældne orkide, som man har opkaldt efter Hochstetter, bliver optaget på listen over sjældne og beskyttede arter. “Den nye art er exceptionel sjælden og har brug for at blive beskyttet,” siger en af forskerne, som påpeger at meget af den oprindelige skov hvor orkidéerne vokser, allerede er forsvundet.

Blomster Sao Miguel Azorerne
Der er rig lejlighed til at nyde smuk, frodig natur på Azorerne. Her på Sao Miguel.

Udforsk Azorernes dramatiske natur

De ni grønne øer i Atlanten, som udgør øgruppen Azorerne, er kendt for en rig og smuk natur. Den varme golfstrøm som omgiver øgruppen, er rig på fisk, og mange rejser hertil alene for at snorkle og dykke og måske se de hvaler, som hvert år besøger øerne.

På Azorerne er desuden et fint netværk af vandrestier, som gør det muligt til fods at opleve smukke landskaber med vulkaner, frodige skove og vandfald. Der findes vandreruter i mange sværhedsgrader ligefra korte afslappede slentreture langs kysten til for eksempel den fem timers anstrengende tur op ad Mount Pico, som er Portugals højeste bjerg (2.351 meter).

Læs meget mere om rejser til Azorerne her på hjemmesiden og få masser af inspiration til hvilke seværdigheder, du skal opleve på de smukke øer.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Mikkel Houmøller

Her kan du se verdensarv i Portugal

UNESCO har udpeget mere end 1000 steder rundt om i verden, som...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *