Gratis oplevelser i Lissabon

Lissabon
Lissabon byder på mange gratis fornøjelser

Lissabon er en fortryllende by med masser af muligheder for at fordybe sig i kultur og historie samt nyde smagen af det autentiske portugisiske liv. Et ekstra plus er, at du sagtens kan have en oplevelsesrig storbyferie i Lissabon uden at sprænge budgettet. Her tager jeg dig med på en rejse med rundt til nogle af den portugisiske hovedstads mest fascinerende og gratis oplevelser.

Uanset om du har et stramt rejsebudget eller bare ønsker at kunne udforske charmerende Lissabon uden at skulle have penge op ad lommen hele tiden, får du her nogle få tips til seværdigheder og attraktioner, der ikke koster dig en krone – eller et ganske beskedent beløb.

De karakteristiske sporvogne er måske nok ikke helt gratis, men alligevel en oplevelse du ikke må gå glip af i Lissabon. Foto: Matthew FouldsUnsplash

Gæstfrie og fredfyldte Lissabon

I den charmerende hovedstad Lissabon på Europas sydvestlige kant finder du unægteligt ikke helt samme metropol-stemning og enorme variation som i for eksempel Paris eller London. Hvad Lissabon tilbyder er til gengæld oplevelsen af en mere overskuelig, fredelig, smuk, gammel hovedstad – der er velegnet til at udforske på gåben.

Den mere tilbagelænede atmosfære og de mange seværdigheder tiltrækker hvert år mange turister til Lissabon. Naturligvis sammen med det herlige, solrige klima og det uforlignelige udbud af frisk fisk og friske skaldyr fra Atlanterhavet, der kan indtages på byens mange hyggelige restauranter.

Med omkring 550.000 indbyggere er Lissabon en lilleput i forhold til de fleste andre europæiske hovedstæder. Måske er det en del af forklaringen på den særlige stemning byen har, og den gæstfrihed man mødes med. Byen har bevaret sin autenticitet. Da den ikke er overvældende stor kan du udforske den på en mere afslappet måde.

Her har jeg udvalg en håndfuld eksempler på mindeværdige og gratis oplevelser, der venter dig i Lissabon og omegn.

Feira da Ladra
Feira da Ladra. Foto: Andrea Mann, CC BY 2.0

Loppefund og delikatesser

Markederne i Lissabon er et must for enhver, der ønsker at opleve autentisk byliv, der samler lokale og besøgende. Her er også chance for at gøre en god handel og finde unikke souvenirs. Du behøver selvfølgelig ikke bruge penge her, men det er svært at lade være! Byens markeder er ikke kun et sted, hvor lokale køber deres dagligvarer, men også et godt sted at smage lokale, lækre specialiteter.

Et af de mest populære markeder i Lissabon er Mercado da Ribeira, der også er kendt som Time Out Market. Det finder du i det historiske kvarter Cais do Sodré. Her er der sælges der friskfanget fisk, frugt og grøntsager under en stor kuppel i orientalsk stil dagligt fra kl. 6 til 14. Selv hvis du ikke har brug for at handle ind til madlavning, er det spændende at udforske udvalget og mærke stemningen blandt de handlende. Her er desuden et stort spiseområde omkring lange fællesbord, hvor der fra talrige boder tilbydes en udsøgt blanding af lækre gourmetretter.

Et andet interessant marked er Feira da Ladra på Campo de Santa Clara bag São Vicente de Fora klosteret. Dette loppemarked, der finder sted hver tirsdag og lørdag morgen, er det perfekte sted at finde antikviteter og sjove kuriositeter. Her er talrige små boder, men også sælgere som blot tilbyder deres varer fra et tæppe bredt ud på jorden. Selvom her er en del uinteressant tingeltangel, kan du også være heldig at gøre rigtig fine fund til en billig pris.

Uanset hvilket marked du besøger i Lissabon, er det en chance for at opleve byens puls og blive en del af de lokales hverdagsliv. Tag dig god tid til at udforske boderne, interagere med de venlige sælgere og lade dig friste af de kulinariske lækkerier. Markederne i Lissabon er en sand fest for sanserne og en mulighed for at bringe en del af byens magi med hjem fra ferien.

LX Factory
Indgangen til LX Factory prydes af et vægmaleri. Foto: Sönke Biehl, CC BY-SA 2.0

LX Factory

LX Factory er et af de mest spændende områder for enhver, der på en rejse til Lissabon ønsker at opleve byens mest kreative og hippe side. Dette tidligere industrielle kompleks finder du under Ponte 25 de Abril-broen omtrent halvvejs mellem centrum og Bélem. I dag er stedets oprindelige tekstilfabrikker væk. I deres sted er LX Factory opstået som et frirum i byen for levende og kreativ kultur. Her har talrige kreative værksteder hjemme. Du kan også besøge kunstgallerier eller beundre den farverige street art, der pryder flere af væggene i området.

LX Factory inkluderer også adskillige spændende butikker, caféer og restauranter. Derfor kan du sagtens bruge en time eller to på at udforske denne lille kulturperle. Der er jævnligt særlige arrangementer som koncerter, udstillinger og for eksempel ‘Open Doors’. Sidstnævnte er et arrangement, hvor værkstederne den første torsdag aften hver måned åbner deres døre for besøgende. Der er i øvrigt også et populært marked her om søndagen.

Efter du har besøgt LX Factory, kan du nyde en anden gratis fornøjelse: vandreturen langs floden ud til Belém. Derude er du ganske vist næsten tvungen til at bruge lidt penge for at købe en af de lækre cremetærter hos konditoriet Pastéis de Belém.

Går eller cykler du langs Tagus-floden ud mod Belem, passerer du også det iøjefalende MAAT-museum. Foto: Stelios XenakisUnsplash

Gå på eventyr i de labyrintiske gader

At gå på opdagelse i Lissabons ældste kvarter, Alfama, er næsten som at træde ind i en tidsmaskine Her er en chance for at fornemme byens sande sjæl. Navnet Alfama kommer efter sigende af det arabiske ord “al-hamma”, som betyder bade og springvand. Det var da også mens maurerne havde herredømmet over byen, at dette charmerende kvarter fik sin form med de mange smalle og snoede gader.

Som et af de få områder i Portugals hovedstad slap Alfama nådigt fra det store jordskælv i 1755. Her er derfor en chance for at nyde de labyrintiske gader, der prægede det meste af byen før jordskælvet. Slentre du i dag en tur rundt i de brostensbelagte gader, kan du besøge katedralen Sé de Lisboa, Castelo de São Jorge og føromtalte loppemarked Feira da Ladra. Alfama har også spillet en særlig rolle for udviklingen af den traditionelle fado-musik. Når solen går ned, kan du mange steder stadig høre den charmerende lyd af guitarer og mandoliner fylde luften.

Alfama
Alfama. Foto: Dirk Olbertz, CC BY 2.0

Alfama er måske nok byens ældste og mest kendte kvarter. Men det er langt fra den eneste stemningsfulde bairro, du kan udforske ganske gratis i Lissabon. Det kan for eksempel varmt anbefales at hoppe på den ikoniske sporvognslinje 28E for at besøge Madragoa på den anden side af centrum.

På samme måde som Alfama har Madragoa bevaret sin autenticitet og en atmosfære, der ellers ofte kan være svær at finde i nutidens moderne storbyer. Selvom begge kvarterer har en atmosfære af en svunden tid, adskiller de sig også en smule fra hinanden. Mens Alfama er berømt for sine middelalderlige slotte og traditionelle fado-musiksteder, er Madragoa mere mindre besøgt og måske derfor lidt mere upoleret. Madragoa er dog stadig en unik oplevelse med autentisk hverdagsliv og ikke mindst en chance for at smage traditionel portugisisk mad.

Lissabon ligger på og omkring syv høje. Byen er derfor kendt for sine flotte udsigtspunkter. Foto: ReiseuhuUnsplash

Udforske Lissabons udsigtspunkter

En af de største gratis fornøjelser i Lissabon er at nyde byens mange udsigtspunkter eller miradouros. Disse udsigtspunkter er spredt ud over hele byen. De er en enestående mulighed for at beundre den portugisiske hovedstad fra forskellige vinkler og perspektiver.

Miradouro das Portas do Sol er efter min og mange andres mening et af de mest charmerende udsigtspunkter i Lissabon. Herfra har du en enestående udsigt over de snoede gader i Alfama med de karakteristiske røde tage, der strækker sig ud mod horisonten. Du kan også se floden Tagus og fange glimt af Lissabons broer, herunder den ikoniske Ponte 25 de Abril.

>> Her finder du Lissabons bedste udsigtspunkter

Udsigtspunktet har en åben plads med bænke og caféer, hvor du kan slappe af og nyde den maleriske udsigt. Området er omgivet af charmerende bygninger, og den nærliggende Miradouro da Graça er inden for gåafstand, hvilket gør det muligt at udforske flere udsigtspunkter på én tur.

Bestil din rejse til Lissabon hos Escapeaway

Vil du bo på et hotel håndplukket af et rejsebureau med mange års erfaring i rejser til Lissabon? Så skal du booke hos Escapeaway. Vi er specialister i at finde hoteller og ferieboliger, som kan danne den optimale ramme om en oplevelsesrig ferie.

I vores søgemaskinen finder du et bredt udvalg af hoteller med gode gæstebedømmelser. Du kan både bo lige i hjertet af Lissabon med de største attraktioner ingen for kort gåafstand eller længere ud ad kysten. Så kan du for eksempel kombinere storbyens tilbud med det afslappende strandliv.

>> Se alle rejser til Lissabon her

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere