Fem gratis fornøjelser i Lissabon

Lissabon
Lissabon byder på mange gratis fornøjelser

Den charmerende og venlige hovedstad og havneby Lissabon på Europas sydvestlige kant byder unægteligt ikke på samme metropol-stemning og enorme variation som for eksempel Paris eller London.

Gæstfrie og fredfyldte Lissabon

Hvad Lissabon tilbyder er oplevelsen af en relativt lille, fredelig, smuk, gammel hovedstad – perfekt egnet til at udforske på gåben.

Den fredfyldte stemning, den lave kriminalitetsrate og de mange historiske bygninger, seværdigheder og mindesmærker tiltrækker hvert år mange turister til Lissabon – naturligvis sammen med det herlige, milde klima og det uforlignelige udbud af frisk fisk og friske skalddyr fra Atlanterhavet, der kan indtages på byens mange hyggelige restauranter.

Portugisernes berømte gæstfrihed vil også være med til at gøre dit ophold i Lissabon til et dejligt minde, og give dig lyst til at vende tilbage.

Her er fem eksempler på mindeværdige oplevelser, du kan få i Lissabon og omegn – uden du nødvendigvis behøver at bruge så meget som en krone.

Belém

Belém-kvarteret, som ligger som en forstad til Lissabon på nordbredden af Tejo-floden, var det gamle hoved-afsæt for de mange portugisiske opdagelsesrejser, der blev foretaget i det 15. og 16. århundrede.

Navnet Belém kan oversættes til Bethlehem, hvilket stammer fra det betydelige religiøse element, der lå i opdagelsesrejserne til verdens – dengang – fjerneste egne.

Belem-tårnet
Belem-tårnet er ét af de historiske monumenter, du kan beundre i Belém

Kvarteret er usædvanligt smukt, og bugner af historie. Her kan du blandt andet besøge Jeronimus-klostret og -kirken fra 1601 og gå tur i store, frodige haver. Glem ikke at beundre det store marmor-verdenskort på flodbredden, der viser de steder, portugiserne opdagede.

Alfama

Kvarteret, du ikke må gå glip af på din rejse i Lissabon. Det er berømt for sine smalle brostensgader, der giver en ægte, sydeuropæisk fornemmelse.

Her, under bakken, hvorpå Lissabon-slottet ligger, har arkæologer fundet rester af bosættelser, der går helt tilbage til det 7. århundrede før Kristus.

Når du går tur i Alfama, må du ofte dukke dig for vasketøj, der hænger til tørre i gadehøjde, og sno dig udenom udendørs køkkener, hvor friske fisk bliver grillet, akkompagneret af liflige dufte!

Baixa

Lissabons “downtown”. Kvarteret blev genopbygget efter jordskælvet i 1755, og når du går på opdagelse her, så glem ikke at kigge ned: Du vil se gågaderne og fortovene dekoreret i et traditionelt, sort og hvidt portugisisk mønster, som også kan genfindes i så eksotiske egne som Salvador de Bahia, Brasilien og Macau, Kina.

Praca do Rossio
Den berømte plads Praça D. Pedro IV er en del af Baixa-kvarteret

I Baixa mangler der ikke noget for de shopping-glade: Både gammeldags, portugisiske forretninger og moderne kædebutikker ligger side om side langs gaderne, og der er rig mulighed for afslapning på de mange udendørs caféer.

Chiado

Elegancens kvarter. Chiados storhedstid var det 19. århundredes “Belle Epoque” (“smukke tidsalder”), hvor der skete store fremskridt inden for kunst, litteratur og kultur i de europæiske lande. På den tid samledes Portugals fremmeste kunstnere, forfattere og poeter i Chiados stemningsfyldte caféer.

Udenfor Cafe A Brasileira står der en statue af Fernando Pessoa, Portugals mest kendte poet fra det 20. århundrede. Han skrev digte på såvel engelsk som portugisisk. Statuen er et af Lissabons mest fotograferede mindesmærker.

I 1988 skadede en brand mange historiske bygninger i Chiado, men rekonstruktionen, som blev overvåget af den berømte arkitekt Alvaro Siza Viera, er så dygtigt udført, at kvarteret har formået af bevare sin elegante, sofistikerede atmosfære.

Paula Rego-museet i Cascais

Det er gratis at besøge dette museum, som hylder en af Portugals mest berømte kunstnere, Paula Rego. Hun flygtede fra Salazars diktatur og bosatte sig i London i 1950’erne.

Dog bærer hendes kunstneriske arbejde igennem hele karrieren stærkt præg af hendes portugisiske baggrund, og specielt minderne fra barndomsbyen Cascais, en lille by ved havet vest for Lissabon, hvor museet ligger.

Det er nemt at komme dertil: Blot en halv times togtur fra Lissabon, hvorunder du kan nyde skønne udsigter over kysten. Cascais byder også på fantastiske strande og en lang promenade.

Se alle rejser til Lissabon med Escapeaway her.
Læs vores store guide til attraktioner i Lissabon her.

Tags fra artiklen
Mere fra Lars Henriksen

Gå på kastanje-jagt i det italienske efterår

Har du nogensinde prøvet at gå på kastanje-jagt i de italienske skove...
Læs mere