Fiesole – historisk og moderne

Fiesole
Fiesole i Toscana

Det kommer sikkert ikke som nogen overraskelse, at romertidens inflydelse er velbevaret i Toscana generelt. Et helt unikt eksempel herpå kan dog findes i Fiesole – et midlertidig pusterum fra pulserende Firenze. Storbyen kan faktisk beskues fra Fiesole – og i samme perspektiv kan Arno og det omkringliggende landskab også betragtes.

Selve byen Fiesole går langt tilbage, til landets etruskiske æra i det 9. årh. f.Kr. Fra det historiske samlingspunkt i højlandet kan man overskue det moderne Firenze, men afstanden er stor nok til at man kan forestille sig, hvordan livet så ud for mange århundreder siden. Fiesole blev besejret af romerne i år 283, hvorefter det straks blev en slags vugge for romersk kultur og indlydelse i området. Byen var herefter centrum i krige mellem Rom og vandalerne, i begyndelsen af 5. årh. e.Kr. Borgerne udkæmpede bl.a. mange krige med Firenze, indtil de overgav sig i år 1125 og blev en del af bystaten Firenze. Vidnesbyrd fra krigene og andre begivenheder er synlige i hele området.

Katedralen i Fiesole er en lokal attraktion med dens orange mursten og middelaldertårn. Det franciskanske kloster er også en enkel men elegant bygning, som er fuld af historisk signifikans. Ved indgangen til Himlen er der en ret interessant lille kolonne med et kors, placeret mellem to korte, tynde kolonner og en overligger.

I nærheden ligger den spektakulære Medici Villa, opført af de berømte ledere af Firenze i midten af det femtende århundrede, som også er værd at kigge nærmere på. Glem heller ikke de nærliggende lombardiske gravmæler, som er et bevis på stedets nekropolitiske historie. I tillæg hertil kan man finde ekstraordinære eksempler på græske amforakrukker og andre artefakter fra datidens dagligdag.

For den besøgende i Fiesole er det dog helt oplagt, at den største attraktion er det romerske teater, som stadig er i brug i dag. Amfiteateret med plads til 3.000 tilskuere blev oprindeligt opført i 1. årh. f.Kr. og er lige så aktivt to tusinde år senere. Den højre del af teatret er original, hvorimod den modsatte del blev genopbygget i 1900-tallet. Når man sidder mellem kolonnesektionerne, ødelagte friser og andre levninger fra perioden, er det ikke så svært at forestille sig fortidens leben.

En lund af oliventræer pryder centrum, hvor der også er bassiner med en række enestående buer. Her kan man sidde på bænkene og somme tider høre musikstrejf af Vivaldi fra 1800-tallet, hvilket sætter en tilbage i tiden. Eller du kan være så heldig at overvære et af de stykker, som løbende bliver sat op her. Intet kan sammenlignes med oplevelsen af at se en original romersk komedie af Terence eller Plautus i et teater som det, hvor replikkerne første gang blev udtalt.

Fiesole kan i princippet set på en time, efter man har bevæget sig op ad den kurvede vej, eller man kan tilbringe en hel dag eller aften her og få den hyggelige aftenstemning med.

>> Læs mere om rejser til Fiesole her

Tags fra artiklen
, , ,
Skrevet af
Mere fra Lars Krogh

Hvor skal man bo i Pisa?

Pisa er en by fuld af historiske bygninger og samtidig fuld af...
Læs mere