Fire ting, du måske ikke vidste om Ponte Vecchio i Firenze

Ponte Vecchio i Firenze
Ponte Vecchio i Firenze

På en rejse til Firenze bør et besøg på den berømte Ponte Vecchio-bro stå højt på listen. Den gamle bro (bogstaveligt talt) fører over floden Arno på dens smalleste punkt, og forbinder byens centrum med Oltrarno-kvarteret. I dag er Ponte Vecchio nok mest berømt for sit unikke udseende, såvel som alle guldsmedebutikkerne på begge sider – men vidste du, at der ikke altid har været guldsmedebutikker, der flankerede broen? Det og nogle andre interessante fakta vil vi se nærmere på her og nu.

1. Fra slagtere til guldsmede

I 1333 blev Firenze ramt af en katastrofal oversvømmelse, hvilket førte til, at mange bygninger og broer blev udjævnet med jorden. En af disse var broen, der stod på samme sted, hvor Ponte Vecchio står i dag. I de følgende år blev det besluttet at genopbygge broen – den nuværende Ponte Vecchio; et arbejde, der tog omkring tre år at færdiggøre, hvilket var en dyr historie for Firenze by. For at finansiere brobygningen lejede byens øverste forvaltning de 46 butikker ud, som var bygget på broen – til slagtere.

Charkuteri Florens
Slagterne, der havde lejet sig ind på Ponte Vecchio, var sandsynligvis ikke lige så velorganiserede som vore dages slagtere på Mercato Centrale i San Lorenzo-området i Firenze…

Der er flere grunde til, at slagterne kunne overtage broen. Dels ønskede de ikke at forpeste byens centrum ved at klemme deres butikker ind mellem byens smukke huse, paladser og kirker. Dels var det praktisk for slagterne at kunne rense deres kød på broen og derefter smide ben og kødrester direkte i floden.

Mod slutningen af det 16. århundrede ville man endnu en gang højne broens prestige, hvilket førte til, at slagterne blev smidt ud – og deres butikker blev overtaget af guldsmede (man må håbe på, at der var en ordentlig oprydning mellem dem).

2. En hemmelig korridor for de rige og berømte

Da Cosimo de Medici – den første hersker i Medici-slægten, der styrede Firenze under det meste af den italienske renæssance – flyttede ind i Palazzo Pitti i Oltrarno, indså han, at han skulle krydse Ponte Vecchio for at komme til sin arbejdsplads ved Palazzo Vecchio i Firenze centrum. Da han ikke ønskede at befinde sig i store folkemængder (han havde mange fjender og var bange for at blive myrdet), beordrede han arkitekten Giorgio Vasari til at bygge en korridor, der ville forbinde sit hjem med kontoret på Piazza Signoria.

Vasari korridoren
En del af korridoren, der engang gjorde det lettere for Cosimo de ‘Medici at komme på arbejde, er nu en del af Galleria degli Uffizi. I billedet ovenfor udgøres korridoren af de små firkantede vinduer, der fører over broen og derefter langs Arno-floden.

Korridoren er næsten en kilometer lang og er stadig intakt – den løber fra Palazzo Pitti, over Ponte Vecchio, langs med Galleria degli Uffizi, og ender til sidst i Palazzo Vecchio.

3. Udsigten, der reddede broen fra at blive bombet

Ovennævnte korridor er flankeret af små firkantede vinduer, men på et sted ved broen er der tre forstørrede vinduer – og det er ikke tilfældigt, at de er der. Det var Mussolini, der besluttede, at disse vinduer skulle udvides før et besøg i Firenze af hans ven Adolf Hitler i 1939. Sagnet siger, at Hitler elskede udsigten over Firenze fra disse vinduer så meget, at det var dét, der reddede Ponte Vecchio fra blive ødelagt i 1944 – da alle andre broer på tværs af Arno blev ødelagt af de tyske styrker.

4. Et sted for evig kærlighed

Legenden siger, at hvis du og den, du elsker, sætter en hængelås fast på Ponte Vecchio og smider nøglen i Arno, så vil din kærlighed vare for evigt. Historien bag denne tradition er desværre ikke så romantisk, som man kunne forestille sig – sandsynligvis var det en sælger af hængelåse, der havde sin butik i den ene ende af broen, som kom på historien for at øge salget.

Padlock Ponte Vecchio
Nogle hængelåse er blevet efterladt som et symbol på evig kærlighed…

På et tidspunkt blev Ponte Vecchio så fuld af hængelåse, at staten så sig nødsaget til at skære hængelåsene af – og i dag får du en bøde på 160 euro, hvis du sætter en hængelås fast på broen. Tja, ideen var da fin…

Ønsker du at rejse til Firenze og opleve Ponte Vecchio og byens andre attraktioner i nærheden? Så se alle hoteller og ferielejligheder i Firenze her.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

Risotto alla Milanese – risotto med safran

Der findes mange forskellige legender, som beretter om, hvordan Risotto alla Milanese...
Læs mere