Flagermus beskytter uvurderlige bøger i Coimbra

Coimbras bibliotek set udefra
Coimbras bibliotek set udefra. Foto-kredit: Karine et Cyril. Oploadet under licensen CC BY-SA 2.0

I en af Portugals ældste byer og tidligere hovedstad, Coimbra, ligger et af verdens smukkeste biblioteker, hvor man bruger utraditionelle midler for at beskytte den unikke samling af sjældne og uvurderlige bøger.

Biblioteca Joanina

I Coimbra er den mest kendte attraktion et af Europas ældste universiteter, Universidade de Coimbra, som blev grundlagt helt tilbage i 1209.

På foranledning af Johan 5. opførte man i 1717 på universitets område biblioteket, som fik navnet Joanina efter monarken. Bygningen som er udnævnt til nationalt monument i Portugal og opført på UNESCO’s verdensarvsliste, er et flot eksempel på den barokke arkitektur. Men den største seværdighed finder du inden bag de tykke mure.

I det smukt dekoreret bibliotek, som består af tre etager, er væggene dækket af bogreoler i træ med anslået 250.000 bøger fra det 15. til 19. århundrede omhandlende alt fra medicin til teologi. Samlingen i Biblioteca Joanina rummer mange sjældne bøger som for eksempel en førsteudgave af Luís Vaz de Camões’ store epos Os Lusíadas fra det 16. århundrede, der er inspireret af de portugisiske opdagelsesrejser.

Nattens riddere passer på bøgerne

Takket være teaktræsdøren, de tykke mure og det omfattende træinteriør kan man holde en konstant temperatur og luftfugtighed i biblioteket, hvilket er vigtigt af hensyn til bevaringen af de mange uvurderlige værker.

Indeklimaet er dog ikke den eneste potentielle trussel mod de gamle bøger. Papirspisende insekter kan således give enhver arkivar grå hår i hovedet, men det problem har man fundet en utraditionel løsning på i universitetsbiblioteket.

Små flagermus, som om dagen sover bag bogreolerne, kommer om natten frem for at jage de insekter, der truer bøgerne. Det vides ikke med sikkerhed, hvor længe man har udnyttet flagermusene til insektbekæmpelse i biblioteket. Men der findes 200 år gamle skriftlige henvisninger til de skind, som bruges til at dække bibliotekets borde hver aften for at beskytte dem mod flagermusenes ekskrementer.

Huller i den gamle bygning sikrer de små flyvende pattedyr adgang til også at jage i det fri. Det anslås, at hver flagermus kan fange 500 insekter på én nat.

Se alle rejser til Coimbra med Escapeaway her.

Tags fra artiklen
Mere fra Mikkel Krohne-Sørensen

Hotel med eller uden morgenmad? Her er der mest at spare

Skal du bestille dit hotel med eller uden morgenmad? En ny undersøgelse...
Læs mere