Flyv direkte til Sardiniens storslåede sandstrande
Skrevet av Marie
2024-02-27
Flyv direkte til Sardiniens storslåede sandstrande
På Sardinien har du uden tvivl de bedste muligheder for at bade og nyde de vidunderlige sandstrande året rundt. Det subtropiske klima på øen gør, at temperaturen sjældent kommer under 15-20 grader, selv i efteråret og om vinteren.
Den sardiske kultur og det lokale sprog adskiller sig radikalt fra det italienske fastland. Sardisk minder meget om spansk, og i byen Alghero på øens vestkyst taler man katalansk, præcis som i bl.a. Barcelona i Spanien.
Læs mere om Alghero - byen, hvor Spanien møder Italien - i denne spændende artikel.
Det er også interessant, at den lokale befolkning først og fremmest opfatter sig selv som sardere, og dernæst som italienere. For os skandinaver har det altid været kompliceret at komme til Sardinien, men nu er dette naturskønne paradis kommet tættere på Danmark med Norwegians direkte rute til Olbia fra København.
Alghero, som siden middelalderen har været udsat for Kataloniens indflydelse, omtales ofte som
Du kan nu også købe flyrejser til Italien gennem Escapeaway. Læs meget mere om flyrejser til Italien på vores side om de hyppigst stillede spørgsmål om flyrejser til Italien her eller læs vores side om, hvordan du bestiller en pakkerejse her.
Den berømte og eksklusive Costa Smeralda-kyst
Når talen falder på Sardinien, tænker mange danskere på Costa Smeralda. Det er dog de færreste, der har besøgt Costa Smeralda eller resten af Sardinien, på nær Alghero, som er et forholdsvis kendt charter-feriemål.
Costa Smeralda ligger på den nordøstlige del af Sardiniens kyst og har igennem årtier været berømt blandt sejlere for sine skønne bugter, kridhvide sandstrande, klippeformationer og huler, men med tiden er det også blevet jet-settets foretrukne ferieparadis. Inden området blev berømt, var det allerede velbesøgt af en lille gruppe sejlere, heriblandt Fiat-grundlæggeren Agnelli. De sejlede hertil, ankrede op i de små bugter, og holdt fester skiftevis på yachterne og på stranden.
Cala Corsara ved øen Maddalena ud for Costa Smeralda
Hovedbyen er Porto Cervo, som består af huse med en karakteristisk arkitektur med runde buer, lave bygninger og pastelfarvede udvendige mure. Byen er bygget op omkring en labyrint af stræder, søjlegange og trapper, der mødes i den berømte Piazzetta (byens torv). Fra denne plads er der udsigt over hele bugten, der i højsæsonen er overbefolket med luksusbåde og yachter. Det er som sagt millionærernes paradis (bygget til formålet) med Cartier, Prada, Gucci og juvelerforretninger på byens torv. Området er siden 70’erne blevet fyldt med velhavende turister gennem sommermånederne, mens der uden for sæsonen (der går fra maj til oktober) nærmest er mennesketomt.
Costa Smeralda er kendt for at være Sardiniens bedste feriested med priser, der kan give de fleste åndenød, men så bor man også side om side med Berlusconi og Naomi Campbell. Her er dog også rig mulighed for at finde hoteller og lejligheder for de, der ikke har uanede midler til rådighed. Vil du vide mere om Costa Smeralda? Så besøg vores side om stedet og se blandt andet alle vores ferieboliger og hoteller på rejsemålet.
Det uopdagede bagland
For at kunne fordybe sig i - og få et indblik i den sardiske kultur, bør du besøge Sardiniens bagland. Et godt eksempel på typisk sardisk kultur er byen Abbasanta. I området omkring Abbasanta finder du de forhistoriske Nuraghi-bygninger, som stammer fra den sardiske bronzealder. Man ved ikke med sikkerhed, hvad disse runde bygninger i sin tid (1500-400 f. Kr.) har været brugt til, men det bedste bud lyder på, at nuraghi, der kan have forskellige størrelser og udformninger, er blevet brugt som en form for forsvar mod fjender og vilde dyr.
Nuraghe Losa ved Abbasanta
Noget andet fascinerende ved Sardiniens bagland er landskabet, der skifter udseende efter årstiden. Om foråret er der grønt og frodigt, mens øen i eftersommeren og efteråret ændrer farve til brændt gul på grund af det varme klima. Baglandet domineres af får, som uden tvivl er det mest populære dyr på Sardinien. Den verdensberømte ost pecorino sardo fremstilles af fårenes mælk. Som prikken over i´et har sarderne fremstillet en kraftig lokal rødvin, som fungerer fint sammen med osten. Vinen hedder Cannonau, præcist som den drue man anvender til fremstillingen (mindst 90%), og den kraftfulde og yderst velsmagende vin holder altid mindst 13%, hvilket gør, at den passer fint til stærke oste som netop pecorino – men også til kød.
Den oversete og autentiske vestkyst
Kyststrækningen på Sardiniens nordøstlige hjørne er måske en af de smukkeste i verden, og har sandstrande, som kan måle sig med mange andre paradisstrande i verden. Problemet er bare, at man sjældent får strandene for sig selv, men tvinges til at kæmpe om pladsen med turister fra alle verdenshjørner. På øens vestkyst derimod, kan du nyde et uopdaget landskab med små og større byer og milelange sandstrande, som ikke bare er i klasse med Costa Smeralda, men derudover ligger næsten øde hen.
På disse kanter kan du desuden stifte bekendskab med den smukke middelhavsflora, samt de eksotiske dyr, der lever i området. Blandt andet de smukke røde flamingoer, som fremviser deres farvepragt flere steder på øen.
Farvestrålende Bosa
På kyststrækningen fra Alghero ned til Oristano finder du en uspoleret natur og maleriske byer. En af disse perler, er byen Bosa med sit specielle centrum, som præges af huse og bygninger i klare farver. I Bosa tilbyder Escapeaway flere indkvarteringsmuligheder midt i det gamle bycentrum. Her bor du dør om dør med de lokale, som gerne slentrer gennem byen om aftenen og nyder en god is eller et glas kølig vin. Floden Temo løber gennem byen, og følger du den, er der bare 2 kilometer til havet og strandene i Bosa Marina. Du kan her se alle vores ferieboliger og hoteller i Bosa.
Fortsætter du mod syd fra Bosa, kommer du hurtigt til de smukke områder omkring Torre del Pozzo og Sa Rocca Tunda, som har fine sandstrande og en smuk natur. Lige inden Oristano, passerer man den lille charmerende by Cabras, hvis arkitektur stammer fra spaniernes tid i området.
Sardiniens mangfoldige særpræg
I det følgende kan du læse om nogle af de ting, der karakteriserer Sardinien, hvad enten det er mad og drikke, lokale traditioner eller natur.
Til smagssansen
Rød Mirto: En sød, kraftig og meget krydret brændevin, som er lavet på frugter fra myrte-planten. På italienske hedder den Mirto rosso.
Akvavit Filu ‘e ferru: Dette er en meget stærk og tør akvavit fra områderne omkring Nuoro og Oristano midt på Sardinien. Den er farveløs, elegant og skal helst have stuetemperatur, når den serveres.
Pane carta da musica (eller pane carasau): Et sprødt papirtyndt brød, der typisk spises med stærk, lagret og cremet ost. Kan fås på mange restauranter eller i supermarkedet.
Bottarga di muggine: Tørret fiskerogn, der serveres som forret eller som ingrediens i pastaretter. Denne specialitet findes kun på Sardinien.
Lokale byfester
Hestemesse – Fiera del cavallo (første weekend i juni i byen Santu Lussurgiu, Oristano-provinsen): et sandt slaraffenland for hesteinteresserede. Her er der mulighed for at stifte bekendtskab med den særlige italienske varmblodshest fra Sardinien (på italiensk anglo-arabo-sardo).
Folkloristisk musikfestival – Sciampitta (5 dage i midten af juli måned i byen Quartu Sant’Elena, Cagliari-provinsen): traditionel folkloristisk byfest med musik, sang og dans fremført af lokale og nationale grupper.
Vernaccia-festival – Sagra della Vernaccia (i begyndelsen af august i byen Baratili San Pietro, Oristano-provinsen): en hyldest til vindesserten Vernaccia, som er en specialitet fra Oristano-provinsen.
For de musikinteresserede
Launeddas er et særpræget musikinstrument, som du finder i den sydlige del af Sardinien. Launeddas tilhører en familie af blæseinstrumenter, som består af tre bambuspiber. De tre piber blæses samtidig, og der anvendes en åndedrætsteknik, der gør det muligt at holde en konstant luftstrøm, idet en launeddasspiller træner sig op til at kunne trække vejret med næsen og samtidig skubbe luft ud i instrumentet med kinderne.
Sardinien har rige og dybe traditioner for musik og dans
Under en arkæologisk udgravning af et forhistorisk befæstningsværk på Sardinien fandt man en lille bronzefigur, der forestiller en mand, der spiller på et instrument, hvis lighed med vores dages launeddas er slående. På Sydsardinien er der tradition for at danse til bryllupper og byfester; flere steder havde man desuden den skik at danse hver søndag på kirkepladsen. Til dette formål engagerede man en launeddasspiller!
Flora & Fauna
Sarniniens højeste bjerg Monti del Gennargentu ligger 1834 meter over havet. Der findes vilde heste, som lever frit i naturen ved Giara di Gesturi ved Barumini, som også er kendt for sine velbevarede Nuraghi-bygninger.
Kunne du tænke dig at vide mere om Sardinien?
Så besøg vores side om Sardinien, hvor du også finder alle vores ferieboliger og hoteller på den smukke italienske ø - eller ring til vores eksperter på 33151313.