Fodboldrejse til Lissabon?

Estadio da Luz
Estadio da Luz. Foto-kredit: Steve Gardner. Oploadet under licensen CC BY 2.0

Er du ramt af fodboldfeber, bør en storbyferie i Lissabon inkludere en tur ud til et af hovedstadens store stadions. Her er der altid masser af stemning på lægterne, især når Portugals førende fodboldklub, Benfica, tørner ud mod de lokale rivaler fra Sporting.

Falmet storhed

Portugals førende klubber kan måske ikke længere hamle op med Europas bedste, men det kan til gengæld fansenes entusiasme.

I hovedstaden holder to af landets største klubber til: Sport Lisboa e Benfica og Sporting Clube de Portugal. De to klubber har sammen med FC Porto vundet alle på nær to mesterskaber siden den første sæson (1934-35) af den nationale liga, Primeira Liga.

Benfica blev i 2006 optaget i Guinness Rekordbog som verdens største fodboldklub mål på antallet af betalende medlemmer (160.398).

Takket være en ihærdig indsats for at hverve nye medlemmer kunne tyske Bayern dog tage rekorden i 2014. Det ændrer dog ikke på, at Benfica fortsat har en stor loyal fanskare, der går op i holdets kampe med liv og sjæl. Især når holdet klarer sig godt, hvilket det har gjort de seneste år.

Estádio da Luz

Benfica som også i år dominerer Primeira Liga, har hjemmebane på Estádio da Luz omkring 5 kilometer fra centrum af Lissabon. Som en del af forberedelsen til EM 2004 i Portugal blev det gamle stadion revet ned og genopført i en mere tidsvarende udgave, som lever op til alle krav fra UEFA.

Mens det gamle stadion havde imponerende 120.000 pladser, har den nye udgave af Estádio da Luz fra 2003 “kun” plads til godt 65.000 tilskuere. Det betragtes til gengæld som et af Europas smukkeste stadions, der er designet med henblik på at udnytte det naturlige lys optimalt.

Kampene på Estádio da Luz, der officielt hedder SL Benfica Stadium, havde i den seneste sæson i gennemsnit over 50.000 tilskuere, og der er således sjældent mangel på opbakning til holdene. Det er dog især det lokale derby mellem Benfica og Sporting, som traditionelt trækker fulde huse med chance for at opleve en intens, festlig stemning, der når kogepunktet, når Benfica scorer.

Du kan læse mere om fodboldklubben og købe billetter til kampene på Benfica’s officielle hjemmeside: www.slbenfica.pt

Estádio José Alvalade

En fodboldrejse til Lissabon er også en mulighed for at besøge Sporting Clube de Portugal’s hjemmebane. Det er i denne klub, at flere af Portugals største fodboldstjerner gennem tiden har fået deres start – heriblandt Cristiano Ronaldo og Luís Figo.

Stadionet har plads til godt 50.000 tilskuere. Udover fodboldbanen rummer stadionet dog også blandt andet et biografkompleks og et motionscenter. Ligesom Estádio da Luz blev Alvalade-stadionet fornyet i forbindelse med EM 2004.

Estádio José Alvalade ligger bare nogle få kilometer fra Benfica’s hjemmebane.

Udfordr dine venner med quiz-spørgsmål om fodbold

På turen til Portugal kan I spille om håneretten i fodboldviden, med det lille, smarte bokssæt med quiz-spørgsmål om fodbold fra den danske spiludvikler BoxQuiz. Spillet kan være i lommen eller håndbaggagen og er et sjovt spil for op til 10 deltagere, der varer under 20 minutter. Så kan I én gang for alvor få afgjort, hvem der ved noget om fodbold.

Se alle rejser til Lissabon med Escapeaway her.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Lars Henriksen

Barcelona sætter loft for turismen

Barcelona er én af Europas mest besøgte storbyer, men turismen er ifølge...
Læs mere