Hvad kan du opleve på din første ferie i Toscana?

Landskab ved Siena
Landskab ved Siena

Toscana… Der er skrevet utallige bøger og rejseguider om denne berømte region i Italien. Her er mit bud på nogle af de byer og seværdigheder, jeg ville besøge, hvis det var første gang, jeg skulle på ferie i Toscana.

Medmindre du tager på en langtidsrejse til Italien, kan du ikke nå rundt til alle de højdepunkter, jeg nævner. Men du kan bruge mine tips til de mest interessante steder, som inspiration i planlægningen af din rejse til Toscana.

Essensen af Italien

Toscana rummer alt det, vi kender som det essentielle Italien: bølgende, grønne bakkelandskaber med cypresser, betagende middelalderlige landsbyer, gamle borge, hvoraf mange nu fungerer som hoteller, marmorbelagte klostre, vin i verdensklasse og et fantastisk køkken – tænk blot på herlige oksesteaks, bønnegryder, pasta og panforte. Desuden er der et væld af interessante kirker og klostre, hvor du kan beundre freskoer og mosaikker fra renæssancetiden. I hjertet af Toscana finder du Firenze, som er regionens hovedstad, og et verdensberømt mekka for kunst og arkitektur.

Bevæger du dig sydpå til Siena, så finder du en mere intim atmosfære, men et ligeså charmerende område med vinmarker i Chianti og de mange rustikke landsbyer, såsom San Gimignano og Monteriggioni. Længere mod sydøst finder du Crete Senesi og Val d’Orcia, hvor du kan opleve et månelignende landskab med kuperede bakker og vinmarker, samt spredte landsbyer på bakketoppene, såsom Montalcino, Montepulciano og Pienza.

Krydser du motorvejen A1 mod øst, så ankommer du til det åbne landskab i Val di Chiana, hvor du kan udforske de interessante byer, Cortona og Arezzo; og på Trasimener-søen ved grænsen til Umbrien kan du dyrke alle former for vandsport.

Toscana
Et af Toscanas smukke landskaber

Alle disse områder har en del turister. Men hvis du vil opleve mere uberørte områder, kan du rejse vestpå til Maremma. Her kan du besøge Pitigliano og Sovana, som er to gamle, bittesmå landsbyer, der også byder på dampende, termiske bade og et par små idylliske strande langs den uspolerede kyststrækning. Her kan du tage en færge ud til øerne Elba og Giglio, eller du kan køre sydpå til halvøen, Monte Argentario, og videre til Rom.

Du bør heller ikke snyde dig selv for et besøg i den nordlige by, Lucca, som er en meget indbydende og livlig lille by. Byen kan desuden varmt anbefales som base, hvis du vil udforske Apuan-alperne, eller Pisa med det berømte tårn. Viareggio byder på lange sandstrande, hvis du får lyst til en svømmetur.

Byer og seværdigheder

Regionens højdepunkter er: Siena og Chianti, Val d’Orcia og bjerglandsbyerne, Cortona og Arezzo, Maremma og kyststrækningen, samt Lucca og Pisa. Hvis Toscana er den perfekte miniudgave af Italien, så er Siena og Chianti den perfekte miniudgave af Toscana. Den bedst bevarede middelalderby byder på den perfekte ferie med god mad, kunst og kultur, og muligheden for et besøg til den omkringliggende natur med Chiantis vinmarker og det idylliske landskab.

Siena

Byen var engang en uafhængig republik og i den sene middelalder havde byen flere indbyggere end Paris. I dag har byen stadig en middelalderlig atmosfære og der er stort set ingen trafik. Du kan indkvartere dig på en af vores ferieboliger lidt udenfor byen, og så tage ind til byen for at vandre rundt i de smalle stræder, som spreder sig ud fra den smukke Piazza del Campo.

Der er to ting du absolut bør se i byen; den ene er den fantastiske zebra-stribede domkirke fra det 13. århundrede med de mange imponerende marmorsøjler. Den anden er Palazzo Publico, som er byens rådhus, der ligger på den centrale plads, og hvor der er et museum, hvor du kan opleve Lorenzettis berømte værk ‘Den Gode og Den Slette Regering’. Desuden kan du tage turen de 503 trin op i Mangia-tårnet, hvorfra du kan nyde den storslåede udsigt over Piazza del Campo.

Læs også om hestevæddeløb i Siena

San Gimignano

Kører du 30 km nordvest for Siena, ankommer du til denne lille by, som er middelalderens svar på Manhattan. Her står stadig 15 af de oprindelige 73 tårne, der rejser sig mod himlen på en måde, som D.H. Lawrence engang beskrev som ”piggene på et arrigt hulepindsvin”. De vidner om historien om de to krigsførende fraktioner, Guelph Ardinghelli og Chibelline Salvucci. Om sommeren kommer der mange turister fra Firenze, men byen er stor nok til at rumme antallet af turister, omend der kan være lidt tætpakket i højsommeren.

San Gimignano
San Gimignano med sine smukke tårne

Monteriggioni

Du bør ikke snyde dig selv for et besøg i denne lille landsby, som er omkranset af gamle mure. Byen har kun 65 indbyggere, og har et enkelt hotel og enkelte kræsne besøgende. Der er måske nok ikke så mange egentlig seværdigheder i byen, men alene den fantastisk charmerende middelalderlige stemning er er et besøg værd. Dertil kommer, at du her finder en af områdets bedste restauranter, Il Pozzo, som byder på papardelle med vildsvin, og som ligger i den dyre ende af prisskalaen.

Chianti

Dette bakkerige grønne landskab mellem Firenze og Sienna er berømt for sin vinproduktion. Mellem vinmarkerne finder du her også masser af gamle borge og grønne skove. Her er en del britiske tilflyttere, hvilket har gjort, at området har fået kaldenavnet Chiantishire. Man bør dog ikke lade sig skræmme af dette, for området er stadig autentisk italiensk. Du kan indkvartere dig på Castello di Tornano og udforske naturen til fods, på hesteryg eller endda i luftballon. Du kan besøge Castello di Brolio, som er et stateligt slot fra det 19. århundrede med en forførende have, og du kan tage på en rundtur på den vingård, som fik Chianti Classico på verdenskortet.

Lige i nærheden finder du også Montevarchi, som er centrum for antikvitetsforretninger og fabrikssalg af modetøj. Du kan også tage til Radda, som er Chiantis historiske centrum og én af områdets mest imponerende byer.

Druer i vinmark
Toscana er rig på vin, ikke mindst i Chianti-ormådet

Læs også om chianti-vin i Toscana

Val d’Orcia og bjerglandsbyerne

Landskabet sydøst for Siena er ubebyggede og maleriske. Der er kuperede, grønne landskaber med høje cypresser og middelalderlige landsbyer med kirker og stenhuse. Når du udforsker området, vil du støde på vidunderlige seværdigheder lige fra romanske kirker, vinkældre, etruskiske museer og varme termalbade.

Val d’Orcia

Dalen er omgivet af rullende bakker med lerjord, hvilket giver et spændende landskab, der er grønt, gult eller brunt alt afhængigt af sæsonen. Kun et enkelt træ eller et lille stenhus bryder landskabet. Mange af disse stenhuse er bygget på toppen af en bakke, hvor udsigten er bedst, og førstepladsen for den bedste udsigt går til restauranten La Bandita. Her kan du få taget en masse gode feriebilleder, men du skal være opmærksom på, at der kan være meget varmt og støvet i sommermånederne.

Montepulciano

Den største og højst beliggende af disse bjerglandsbyer er Montepulciano med de velbevarede middelalderlige bymure, en imponerende domkirke og det gotiske Palazzo Communale fra det 13. århundrede. Her kan du tage turen op i det høje tårn for at nyde en smuk udsigt ud over Val di Chiana. Før du forlader byen, bør du nyde et måltid på Palazzo Cantucci eller en af de andre restauranter, hvor du også kan få smagt på regionens berømte rødvin. Udenfor bymurerne finder du den velholdte kirke San Biagio. Hvis du kun skal besøge én enkelt by i denne region, så bør det bestemt være Montepulciano.

Montepulciano
Montepulciano med sin middelalderlige skønhed

Pienza

Denne landsby er så lille, at du kan gå igennem den på 5 minutter, men der er så meget kunst og arkitektur, at du sagtens kan tilbringe en hel dag her. Byen blev grundlagt, eller måske nærmere genopbygget, af Aenas Piccolomini, som senere blev kendt som Pave Pius II. Han forestillede sig byen som en utopisk landsby, som skulle fungere som en modelby for alle andre byer i Toscana, omend han dog aldrig færdiggjorde sit projekt. Der kan derfor ses smukke bygninger fra det 15.-16. århundrede, blandt andet flere paladser, en domkirke og et museum, og desuden er der flere gode restauranter, eksempelvis Falco eller Latte di Luna.

Efter vinsmagningen kan du krydse gaden til caféen fra det 19. århundrede, Fiaschetteria Italiana, som er et vidunderligt sted, hvor du kan sidde og betragte de forbipasserende. Lidt udenfor byen kan du nyde den fantastiske natur, og besøge det smukke cremefarvede kloster Sant’Antimo. Herfra kan du tage en vandretur på en halv dags tid til Bagno Vignoni igennem Orcia-kløften, hvor du finder en smuk dal med en flod og en del middelalderlige borge. Du bør dog huske et kompas, et kort eller blot en god stedsans.

Chianciano Terme

Hvis man kan tage en by seriøst, når den promoverer sig med plakater, hvor der står ”Sikke en sund lever!”, så kan man roligt besøge Chinciano. Her kan du få renset ud i både lever og blære – hvilket kan være gavnligt for mange efter at have drukket rigeligt med rødvin i de omkringliggende områder. Der er en stor udendørs swimmingpool, og masser af badehoteller, samt flere helsecentre og endda et ”vand-arkæologisk” museum, hvor du kan lære om etruskerne og romerne og deres fascination af bade.

Val di Chiana, Cortona og Arezzo

Den store dal, Val di Chiana, er delt på midten af A1 motorvejen der forbinder nord med syd, hvilket lyder ucharmerende, men som i virkeligheden betyder, at dalen udgør en god base, hvis du ønsker at udforske området imellem Firenze og Orvieto. Du har således to af Toscanas mest henrivende byer indenfor nærmeste rækkevidde, og du kan endda nå helt til Rom på kun 2 timer.

Arezzo
Middelalderfesitvalen Giostra del Saracino i Arezzo

Cortona

Med en skøn beliggenhed på toppen af en bakke, så kan du kigge ud over dalen, når du bevæger sig rundt i byens brostensbelagte stræder. Her er der hyggelige restauranter og en del kulturelle seværdigheder, blandt andet et etruskisk museum med smykker og juveler fra det 6. århundrede f. Kr., samt en domkirke dekoreret med malerier fra det 16. århundrede. Det er derfor ingen overraskelse, at der er en del turister i byen. Ligeledes rejser kunststuderende fra USA hertil for at se Frances Mayes tidligere hjem, Bramasole, der er restaureret og åbent for publikum. Du kan undgå turisterne og de kunststuderende ved at tage turen op til Fortezza Medicea, hvor du kan nyde en smuk udsigt og eventuelt også en skøn picnic.

Arezzo

Denne by har én af de smukkeste pladser i hele Italien; Piazza Grande, som mange muligvis vil genkende fra Beninis film ‘Livet er Smukt’, da filmens første halvdel blev filmet her. Der er den sædvanlige smukke domkirke og Palazzo Publico, ligesom der er flere kirker i renæssance-stil og et Medici-fort som ståler ud over byen med udsigt til Arno-dalen. Det er kombinationen af den velfungerende by og de mange middelalderlige bygninger, der gør byen så speciel. Du bør ikke gå glip af freskoen af Piero della Francesca, Legenden om det Sande Kors, som du finder i Basilica San Fransisco.

Arezzo
Arezzos berømte torv

Maremma og Toscanas kyst

På de fleste turistdestinationer er det kysten, der er mest populær, men i Toscana er det omvendt. Du kan finde nogle skønne strande, termalbade, kystbyer og to undervurderede øer, men kysten er ikke tilnærmelsesvist så besøgt som det indre Toscana og vinmarkerne. Og du bør holde dig for øje, at det ikke er hele kyststrækningen, der er lige smuk, da nogle dele af den er overvejende bebygget af tunneller, så du bør vælge din base med omhu.

Når du kører ind i landet, vil du opdage nogle skønne byer, som sagtens kan hamle op med dem i Chianti, men uden menneskemængderne. Massa Maritima er en af de skønneste med lange middelalderlige gader, gode udsigter og romerske bade.

Hvis du godt kan lide varme termalbade, bør du besøge Saturnia, som byder på en række turkisfarvede pools med 37 grader varmt vand, der efter sigende har helbredende egenskaber. Du kan i øvrigt kombinere besøget med en tur til Pitigliano og Sorano, som er to skønne landsbyer skåret ud i klipper. Den mest uberørte del af kysten finder du ved Uccellina, som er en del af Maremma-naturreservatet, og derfor beskyttet.

Lucca og Pisa

Den nordøstlige del af Toscana er hjemsted for den mest perfekte mur-omkransede by, Lucca, og en af regionens mest populære turistattraktioner; det skæve tårn i Pisa. Men det er også her du finder noget af det mest interessante bjerglandskab, Apuan-alperne, samt de mest populære strande ved den versilianske riviera. Det er nemt at nå de forskellige seværdigheder herfra; Lucca ligger mindre end en time fra Pisa, hvortil du kan flyve fra hele Skandinavien.

Lucca

Lucca er en af de bedst bevarede middelalderbyer i hele Italien, og byen har en elegant charme og er gemt inde bag en 4 km lang mur. Inde bag murerne finder du en strålende samling af kirker, palazzi, tårne og piazzas, fra romertiden til renæssancen. Med de snoede gader, som er næsten fri for biler, har byen en skøn middelalderlig atmosfære, og selv om sommeren kan byen sagtens rumme de store mængder turister.

Lucca
Lucca er en af de bedst bevarede middelalderbyer i hele Italien

Du bør ikke snyde dig selv for et besøg i den yndefulde katedral St. Martin fra det 13. århundrede med det høje tårn og de mange renæssance-malerier. Du kan tage et hvil og nyde en is på Piazza Anfiteatro, som engang har fungeret som amfiteater, men som nu er et åbent torv. Du kan slutte dit besøg af med en gåtur omkring de 4 km mure, eller du kan leje en cykel og tage turen på to hjul.

Fans af Puccini bør besøge huset, hvor den berømte komponist blev født, hvilket nu er blevet lavet til et lille museum med ting, billeder og et originalt Steinway. Eller du kan besøge Torre del Lago i slutningen af juli, hvor Puccini festivalen finder sted.

Pisa

Pisa er populær for det berømte tårn, der som bekendt står temmelig skævt. Dette tårn er dog blot en enkelt blandt flere middelalderlige seværdigheder i byen. Du kan følge folkemængderne for at nå frem til tårnet, hvis hældning Galileo benyttede til at bevise sin teori om tyngdeloven ved at kaste forskellige typer af kugler mod jorden for at bevise, at de alle ville ramme jorden samtidig. Man kan ikke længere komme ind i tårnet, så de fleste vælger at tage et billede, hvor en af deres medrejsende læner sig den anden vej for at vise effekten.

Ved siden af tårnet ligger den sorte og hvide domkirke i marmor, og du bør også tage et kig på freskoerne ved kirkegården ved Camponsantom, der vidner om de overlevende fra 2. verdenskrig. Her kan du også se billeder af jægere, der er blevet dårlige af stanken fra de lig, som er bukket under for pesten.

Bestil din rejse til Toscana online og få den billigste pris

Det er nemt at forelske sig i Toscana. Har du først oplevet denne smukke region én gang, vil du ønske at rejse tilbage. Igen og igen. Måske til det samme sted, som du først faldt for, eller for at besøge nye områder. Som du har læst ovenfor, er der nok at se og opleve til mange ferier i Toscana.

Som du kan se på kortet herover tilbyder vi hos Escapeaway hoteller, villaer og lejligheder i det meste af Toscana. Vi kan uden at overdrive kalde os for Skandinaviens førende, når det kommer til indkvartering i Italien. Og netop Toscana står vores hjerte særligt nær. Her har vi håndplukket de ferieboliger, hvor du får mest kvalitet for pengene og de bedste rammer om en oplevelsesrig ferie.

Det er nemt, trygt og billigt at bestille din rejse online til Toscana. Du dækket af rejsegaranti og pakkerejseloven, når du booker en pakkerejse med fly og indkvartering hos Escapeaway. Det gælder både hvis du bestiller online eller ønsker vores hjælp til en skræddersyet rejse.

Kontakt os for en snak om mulighederne eller book direkte din rejse til Toscana online.

Læs mere om rejser til Toscana med Escapeaways her.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere