Fra hvalfangst til hvalsafari på Azorerne og Madeira

Hvalfanger
Monument ved hvalmuseet på Pico. Foto: BBCLCD, CC BY-SA 4.0.

Hvalfangst, som er en praksis der mindst kan dateres tilbage til 6.000 f.Kr., var tidligere et betydningsfuldt erhverv for befolkningen på Azorerne og Madeira. I dag udgør de mange hvaler i havet omkring de portugisiske øgrupper stadig en indtægtskilde, men nu er det i stedet både med turister, som sendes ud for at møde havets kæmper.

Udvikling af hvalfangstteknikker

Midt i det 18. århundrede ankom skibe fra USA til Azorerne for at fange hvalerne. De brugte ofte de lokale som arbejdskraft og mange lokale emigrerede dengang også til USA og fortsatte med at beskæftige sig med hvalfangst der. Dermed lærte portugiserne om hvalfangstteknikken. Oprindeligt foregik fangsten sporadisk og uden hjælp af instrumenter.

Kaskalothval
Kaskalothvalen, verdens største tandhval, var mål et yndet mål for hvalfangerne. Foto: Amila Tennakoon, CC BY 2.0.

Udviklingen af den moderne og avancerede

Hvalfangstteknologi tog først fart i det 19. århundrede. Da fangst blev til et systematisk erhverv, udviklede man instrumenter til at gøre fangsten nemmere, hurtigere og mere effektiv. 1850 bygger man de første flåder til at fange hvaler på Azorerne.

Til formålet udviklede Azorerne en typisk båd ”Barco de boca aberta” – som betyder båd med åben mund – der var udført af meget lette træsorter for at forhøje bådenes smidighed og fart i vandet for at tilpasse kaskelothvalens hastighed. Båden sejlede med en besætning på 8 til 10 mænd: seks-otte roere og en ”mester” som sad ved agterstavnen og styrede båden med en snare og ved stævnen stod en ”harpun-mand”, der affyrede harpunen mod kaskelothvalen.

Efter fangsten gik man i gang med at ekstrahere olien, finner, kød og amber – et sekret der udskilles i kaskelothvalens mave. Det blev tidligere brugt til at intensivere parfumers duft. I dag fremstilles sekretet kunstigt. Knoglerne blev brugt til fremstilling af mel.

Hvalsafari
Der er gode chancer for at komme helt tæt på havets kæmper, hvis du rejser til Azorerne eller Madeira. Foto: Luca Nebuloni, CC BY 2.0.

Lovgivning omkring hvalfangst

Azorernes befolkning indførte hvalfangst på Madeira i begyndelsen af det 20 årh. og i 1941 kom de første hvalfangere til den nordlige del af øen. Erhvervet oplevede sit højeste punkt i perioden 1950-60, men i 70’erne da lande som USA, England, Frankrig – der indtil da havde været de største kunder – forbød al form for handel med hvalprodukterne, lagde man nærmest frivilligt erhvervet fra sig på Madeira i 1981.

Desuden vedtog Madeira i 1986 en lovgivning, der fredede farvandet omkring Madeira, for at beskytte denne stærkt truede dyreart og i stedet få dem til at føle sig beskyttede og velkomne i Madeiras farvande.

1987 blev hvalfangsten totalt forbudt i Portugal, og dermed skiftede man erhvervsretning. I dag kan man besøge nogle meget spændende hvalfangstmuseer på Azorerne og Madeira, hvor man tages på en rejse igennem hvalfangstens historie og udvikling. De tidligere vagtposter, som man før brugte til at få overvåge hvalerne med henblik på fangst, bruger man i dag som observations- og udsigtssteder og til turismeformål.

Hvalpost
En af de tidligere vagtposter, som i dag er et udkigspunkt for turister på Azorerne. Foto: Miika Silfverberg, CC BY-SA 2.0.

Rejser du til Madeira, kan det også anbefales at besøge det interessante hvalmuseum i Caniçal, hvor historien om hvalfangst ved øen fortælles ved hjælp af blandt andet modeller af hvaler og delfiner i fuld størrelse.

Kunne du tænke dig at rejse til Azorerne eller Madeira for at opleve en hvalsafari? Escapeaway har et bredt udvalg af rejser til begge øgrupper med håndplukkede hoteller, der kan danne den perfekte ramme om en oplevelsesrig ferie.

Tag på hvalsafari ved Azorerne

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere