Fra Romernes Barcino til Cataloniens Barcelona

Barcelona

Barcelona er en storby, der som mange andre er fyldt med kultur, smuk, gammel arkitektur og ikke mindst en spændende historie. Her finder du mange forskellige kvarterer med historiske bygninger, grønne parker, hyggelige pladser og mange andre seværdigheder, der alle gemmer på en historie. Kom med på en spændende opdagelse i den spanske storbys gotiske centrum, der emmer af historie og mystik. Her kan du i dag stadig opleve gamle murværker og arkæologiske fund fra byens oprindelse, for mere end 2000 år siden…

Barcelonas ældste kvarter

I centrum af Barcelona ligger den gamle, gotiske bydel – på spansk “Barri Gotic” – men måske bedre kendt som Barcelonas historiske centrum eller gamle bydel. Den gotiske bydel er den ældste bydel i Barcelona – og der hvor byens oprindelse startede. Her kan man i dag se flere arkæologiske fund fra det romerske kejserriges tid og erobring i Spanien. Og netop romernes indtog blev starten på byen, som vi i dag kender og elsker som Barcelona.

Barcelonas gotiske kvarter
Smalle gader og gamle bygninger præger Barcelonas gotiske kvarter

Romerne ankommer og Barcino bliver til

Den romerske koloni “Barcino”, grundlagt af Cæsar Augustus tilbage i årene 15-10 f.Kr., blev starten på Barcelona. Kolonien slog sig ned i det 1. århundrede e.Kr. i det, der i dag er en del af det gotiske kvarter i Barcelona. Barcino startede som en koloni, der hurtigt blev til en by af samme navn.

Mellem det 1. og det 2. århundrede e.Kr. blev der af militære årsager bygget en mur rundt om byen. Ikke længe efter blev et over 600 kvm stort tempel dedikeret til Cæsar Augustus opført. Allerede omkring år 250 e.Kr. var Barcino en af områdets vigtigste byer, selvom den på daværende tidspunkt ikke var særlig stor. Men dette gjorde byen udsat og et oplagt mål for udefrakommende angreb.

Turbulente århundreder med krig og forfølgelser

Anerkendelsen førte til at Barcino over de næste århundreder blev udsat for lidt af hvert. Udefrakommende angreb førte til flere års krig, kristne og jødiske forfølgelser fandt sted, og kortvarigt var byen endda under muslimsk styre. De mange forandringer og forskellige erobringer i løbet af årene havde også indflydelse på navnet. Byen gik fra at hedde Barcino til Barchinona til Barshiluna. 

Men under Den Spanske Mark ført af Frankrigs Kong Charlemagne, blev byen og det omkringliggende område erobret i 797 e.Kr. Området blev til sit eget fyrstedømme, og til det, der i dag udgør størstedelen af Catalonien. Og daværende Barshiluna blev endeligt til Barcelona

Rester fra romertiden i det gotiske kvarter

I dag er der stadig spor af det oprindelige Barcino i det gotiske kvarter. Ved pladsen Placa Vila de Madrid blev der under udgravninger til pladsens konstruktion gjort arkæologiske fund fra byens romerske oprindelse. Der blev blandt andet fundet en gammel romersk vej markeret med flere gravsten fra det 2. og 3. århundrede e.Kr. Konstruktionsplanerne blev ændret, og pladsen blev alternativt bygget rundt om de historiske fund. I dag kan du gå en tur forbi og se de oldgamle romerske fund, eller besøge museet samme sted.

Under Placa del Rei, der er del af Barcelonas Historiske Museum, blev mere end 4000 kvm med romerske ruiner fundet. Der blev blandt andet også fundet søjler fra det oprindelige Augustus’ tempel, der kan ses på et lille historisk museum på gaden Carrer de Paradis. Også mange andre steder rundt omkring i bydelen, kan du støde på flere fund fra romertiden og byens oprindelse, såvel som fra middelalderen.

Barcelonas Katedral
Lige bag Barcelonas store katedral finder du den smalle gade Carrer del Paradis

Romerske ruiner og levn fra Barcino

Også mange steder rundt omkring i kvarteret kan du se rester fra de oprindelige, romerske mure. Blandt andet ved pladsen Placa Nova kan du opleve to sektioner af murværket fra bymuren, med to tårne fra det 4. århundrede e.Kr. Her imellem de to tårne var hovedporten til datidens Bacino, Porta Pretoria. Oprindeligt løb her også en kanal, der i romertiden bragte vand til byen, og helt indtil omkring det 9.-10. århundrede. I dag står en enkelt hel bue fra Barcinos romerske akvædukt endnu, der i dag er blevet et historisk vartegn.

Porta Pretoria ved Placa Nova
Resterne af den Romerske Akvædukt ved Placa Nova

Har Barcelonas oprindelseshistorie fanget dig, og kunne du tænke dig at bo i det gotiske kvarter på din næste ferie hertil, kan vi anbefale følgende hoteller:

Hotel Barcelona Cathedral

Musik Boutique Hotel

Gotico Hotel

Flere hoteller i Barcelona

 

Mere fra Sofia Frederikke Bach

10 steder du skal besøge på din ferie i Bruxelles

Bruxelles er Belgiens hovedstad, og en skøn destination for din storbyferie. Her...
Læs mere