Frankrig er nyt land på menuen

Sisteron - Provence, Frankrig. Foto: Régis Martel
Sisteron i Provence. Foto: Régis Martel

Med Frankrig på paletten har vi nu alle de populære rejselande i Sydeuropa med i vores program. Frankrig er et af verdens mest populære rejsemål, men vi vil gerne finde de skjulte perler, som gemmer sig flere steder rundt om i det store land – lidt væk fra de mest overrendte seværdigheder. Det kan du læse om her på bloggen.

Frankrigs store udstrækning fra Den Engelske Kanal til Middelhavskysten er med til at give landet en stor alsidighed i landskabstyper, kultur og ikke mindst mad og drikke. På bloggen vil vi forsøge at komme lidt rundt om det hele. Frankrig er et inspirerende land at rejse i og skrive om. Og forhåbentligt bliver du også glad for at læse om Frankrig her på siderne.

Vi har valgt at starte i det sydlige Frankrig. Sydfrankrig minder på mange måder om vores udvalgte områder i andre europæiske lande. Vi vælger altid steder med et dejligt klima og masser af soltimer – og så skal man kunne få noget godt at spise og drikke, uden det koster en formue. Sydfrankrig har mange af de samme kvaliteter som vores rejsemål i andre sydeuropæiske lande.

Provence

Provence får i første omgang hovedparten af vores opmærksomhed. Og det er bestemt ikke nogen tilfældighed. Provence har alle de egenskaber, et godt hideaway fordrer af sine omgivelser, og området er ikke overraskende et populært feriested. Ja, allerede romerne havde et særligt godt øje til Provence – provincia nostra, kaldte de området, vores provins.

Vejret er behageligt. Tørt og solrigt. Og faktisk er lyset i Provence så berømt, at det trækker kunstnere til fra nær og fjern. Klimaet er uomtvisteligt en af Provences væsentligste attraktioner. Men en beliggenhed lige syd for Alperne og ud til Middelhavet bliver her varmt, men aldrig varmere end man enten kan søge mod køligere græsgange lidt oppe i bjergene eller ud til kysten med det afkølende vand.

Maden i Provence er selvfølgelig fransk med alt den kvalitet og udsøgte smag, det boder for, men faktisk er inspirationen fra det italienske køkken også meget kraftig hernede i det sydøstlige hjørne af Frankrig. Det betyder selvfølgelig, at udvalget af er stort – og at du på en måde kan få det bedste fra to forskellige verdener, rent kulinarisk.

Læs hertil en væsentlig grad af indflydelse fra det catalanske køkken, og du får noget, der nærmer sig et perfekt middelhavskøkken. Har du besøgt Italien og det nordøstlige Spanien, vil din mave helt sikkert føle sig hjemme i Provence. Køkkenet i Provence bygger på lokale råvarer; olivenolie, hvidløg, alt godt fra havet, friske grillede fisk, meloner og andet godt, sæsonen byder på.

Provence er det vigtigste vindistrikt i Frankrig, når det gælder rosé-vin, og regionen står alene for over halvdelen af al produktion af rosé i Frankrig. En afkølet ung rosé er som skabt til det dejlige vejr i Provence. Også rødvine fra Provence er gode. Da klimaet er varmt og solrigt, producerer Provence kraftige rødvine med en krydret smag. Bandol er nok det mest berømte område.

Provence har middelhavsklima og dermed ikke det enestående “franske blandingsklima” som visse andre vindistrikter i landet. Derfor er vinene i Provence på en måde “mindre franske” i smagen end dem fra for eksempel Bordeaux. På de fleste andre måder er middelhavsklimaet dog en gevaldig fordel, som gør Provence til et af de allerdejligste områder noget sted i Frankrig.

Læs også: Provences ukendte esser

Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere