Fem populære rejsemål og seværdigheder i den vestlige del af Tyrkiet

Kusadasikysten i det vestlige Tyrkiet
Kusadasikysten i det vestlige Tyrkiet

Lad det bare være sagt med det samme. Tyrkiet er et stort land og der er rigtig mange dejlige rejsemål at besøge. Med sin rige historie, betagende naturlandskaber og kulturelle rigdom er dette område en sand skattekiste for eventyrlystne rejsende.

Her har vi samlet fem rejsemål i den vestlige del Tyrkiet, der er ideelle som feriedestinationer såvel som udflugtsmål til dagsture.

Strande ved Dalaman i Tyrkiet
Strande ved Dalaman i Tyrkiet

Marmaris

Marmaris er et større feriested. Så det er ikke overraskende, at byen har meget at tilbyde. Tag til Turquoise Kysten i Tyrkiet med en smart marina og en charmerende gammel by med en historisk borg, der også har moderne restauranter, barer og livlige klubber.

En aktivitet baseret strand

En palmepromenade fyldt med caféer, restauranter og barer går næsten langs hele Marmaris’ smalle strand, som er dannet af vulkansk sand og småsten. Der er masser af solpavilloner, plus alt mulig vandsport. Denne strimmel strand ender ved Long Beach, som strækker sig 10 kilometer til den nærliggende Icmeler – en bus kan køre dig dertil, hvis du trænger til lidt afveksling.

Forkæl dig med tyrkisk stil

En tur til et traditionelt tyrkisk bad, eller hamman, er så godt som obligatorisk på disse kanter. Som regel omfatter oplevelsen et dampbad efterfulgt af en slags afgnidning med en frottésvamp og en massage. Det ældste tyrkiske bad er fra det 16 århundrede og hedder Suleymaniye Hamami. Det ligger i gåafstand fra den Store Basar (Grand Bazaar), men i øvrigt tilbyder mange hoteller også denne slags behandling.

Dagstur til Rhodos by

Mindre end en time væk med katamaran, ligger den græske ø Rhodos og dens hovedstad, Rhodos by. Tag en gåtur i denne middelalderby med afmærkning af de vigtigste seværdigheder, se korsridder-borgen og gå på de hyggelige brostensbelagte gader. Se også det græske Akropolis og det romerske amfiteater. Husk at du får brug for dit pas!!

Sarigerme, en rolig by

Tyve minutters kørsel fra Dalaman, ligger denne by på sydvestkysten af Tyrkiet. Sarigerme var engang en travl gammel by i Pisilis. I Sarigerme foregår tingene langsommere end hos forfædrene. Selv om der er en afslappet bymidte, ligger der dog et par barer og restauranter. Der er en anderledes fart over feltet på de sandede strande, pas på de bølgende strækninger hvor kiteboarders er populære.

Sarigerme i Tyrkiet
Sarigerme i Tyrkiet

En strand i en nationalpark

Sarigerme Beach har en kystlinje på godt 7 kilometer. Strækningen er lavet af blødt, gyldent sand. Der er lavvandet, og stranden skråner ned mod Middelhavet. Det ligger ca. en 15 minutters gåtur fra centrum – ogr der kører et tog fra byens parkeringsplads. Det ligger i et national parkområde, hvilket betyder, at man skal betale en lille afgift for at nyde stranden og benytte bruserne.

Dagstur til romerske ruiner

Det sydvestlige Tyrkiet var engang en del af det romerske rige, og de har efterladt sig en hel del. Nogle af Pisilis’ ruiner er nu begravet under stranden, men man kan stadig se gamle sammenkrøllet murer lige uden for døren. En 30 minutters køretur tager dig til den store arkæologiske seværdighed ved Kaunos. Her kan man se de ældgamle bade og et amfiteater – plus, inde i landet, nogle fantastiske grave skåret ind i klippen.

Olu Deniz

Engang et gemmested for pirater og smuglere. Olu Deniz – på Tyrkiets sydvestlige kyst – begraver ikke dens skatte mere. Den Blå Lagune er sandsynligvis landets mest fotograferede turistattraktion, og den ligger gerne i toppen af meningsmålingerne, når det drejer sig om verdens bedste strande.

Blå Flag strande

Olu Deniz har en milelang Blå Flag strand med bølget sand og småsten, der ligger tæt op til lagunen. Den er omkranset af en promenade, der er fyldt med lokale restauranter. Og i byen bag ved stranden, som har holdt sin udvikling på et absolut minimum, er der et livligt udvalg af steder at spise og drikke.

Olu Deniz Blue Lagoon I Tyrkiet
Olu Deniz Blue Lagoon i Tyrkiet

Spændende oplevelser

Baggrunden til alt dette er en række af forrevet nåletræs dækkede bjerge, som er stedet, hvor man starter de opsigtsvækkende paragliding flyvninger. Hop over de 1960 meter Babadag Bjerge, hvorfra der er udsigt til Den Blå Lagune og Sommerfugle Dalen – en bjergkløft hvor man finder utallige arter af sommerfugle – på vejen ned. Olu Deniz har også á la carte menu med hensyn til vandsport og bådture for de folk, der foretrækker at beholde benene på jorden.

Tæt på Fethiye

Fethiye ligger kun 25 minutter væk med den lokale minibus. Her vil du finde en marina, hvor du kan side ved vandkanten og nippe til en iskold Efes, medens du beundrer Amyntas graven, fra 400 tallet f.kr.

Kalkan, smarte barer og gammel-by charme

Kalkan på Tyrkiets sydvestlige kyst plejede at være en fiskerby, men nu er det en meget kosmopolitisk strandby. Dens lange promenade er fyldt til randen med chikke barer og skaldyrs restauranter. Imidlertid er den traditionelle gamle by fyldt med hvidvaskede huse pyntet med blomster, ligesom der findes kage og slikbutikker og butikker der har sent åbent. Og man befinder sig på et vigtigt sted med byens historiske seværdigheder meget tæt på.

Kalkan i Tyrkiet
Kalkan i Tyrkiet

En Blå Flag strand

Den største strand i Kalkan ligger lige øst for havnen. Det er en lille, stenet plet med en kystlinie der skråner svagt ind i det krystalklare vand, og der er masser af solsaloner, paraplyer, strandbarer og caféer. Andre steder man kan nævne er den sandede bugt i Kaputas, 10 minutters kørsel væk, og Patara Beach – denne 12 kilometer strækning på bagsiden af en national park ligger kun en halv time væk.

Lette dagsture

å 25 minutter kan du være i Kas, med dens smalle snoede gader beklædt med rustikke træaltaner. Der ligger også et velbevaret græsk amfiteater – du kan gå helt til tops for at få udsigten over Middelhavet. Længere væk er Tlos – det er en times køretur for at komme til denne ældgamle seværdighed, hvor man kan gå rundt blandt gravene, der er bygget ind i klippevæggen.

Dalyan, byen ved flodbreden

Dalyan er en traditionel fiskerby på det sydvestlige hjørne af Tyrkiets kyst mod Middelhavet. Det er nogle idylliske omgivelser, omgivet af citronmarker og fyrretræsklædte bakker og med en flod der løber gennem byen ned til havet. Det er ikke blot et smukt sted – der er fantastiske restauranter langs vandet med udsigt til klippesiden med gravene, masser af storslåede barer og sågar et livligt marked.

Dalyan i Tyrkiet
Dalyan i Tyrkiet

Havskildpadde stranden

Iztuzu Beach – aka Turtle beach (Havskildpadde stranden) skyldes de berømte Loggerhead havskildpadder der formerer sig her – ligger omkring 30 minutter væk med båd. Det er en skøn tur, som tager dig ned af floddeltaet, hvor man passerer store rør og indfødte knopskildpadder. Og når du ankommer dertil, vil du se en halvrund plads med fint hvidt sand på en strækning af over 4 kilometer. Det betyder, at der er masser af plads både til dig og til havskildpadderne.

Afslappet natteliv

Dalyan’s hovedgade, Maras Caddesi, har et helt område med barer og natklubber, som har sent åbent. Der er masser af valgmuligheder her, fra familievenlige steder med legepladser for børnene til støjende klubber – nøjagtig efterligning af området på Ibiza. Og der er masse af smarte barer, der serverer Efes øl i hyggelige omgivelser.

Dagsture til Koycegiz Søen

Fra Dalyan, er en af de mest populære dagsture mudderbadene ved Lake Koycegiz, blot 4 kilometer væk med båd. Alle påsmøre sig med varm mudder og tørrer sig derefter i solen. En skønhedsbehandling som efter sigende skulle gøre dig flere år yngre. Hvorefter du bliver afskyllet i de belevne romerske bade.

Find din ferie til Tyrkiet her

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Barcelona sætter loft for turismen

Barcelona er én af Europas mest besøgte storbyer, men turismen er ifølge...
Læs mere