Gå i tempelriddernes fodspor på Malta

Valetta Malta
Valette byder på et væld af spændende bygningsværker fra middelalderen.

Malta er et lille land med en fascinerende historie af bosættelser, der kan dateres mere end 3000 år tilbage. Ø-statens betydning steg betragteligt i det 16. århundrede, efter den blev overdraget til Tempelridderne på grund af den rolle, som de spillede under korstogene. Tempelridderne efterlod mange imponerende bygningsværker og en særlig atmosfære, som stadig kan nydes den dag i dag på Malta.

Valette – en af Maltas gamle tempelridderbyer

Valetta er en smukt bevaret by fra det 16. århundrede, omgivet af mure, hvilket var nøje planlagt fra Tempelriddernes side. Byen er let tilgængelig at udforske til fods og overalt du går, vil du fornemme historiens vingesus og Tempelriddernes tilstedeværelse. Valetta er næsten fuldstændigt omgivet af vand, og er fyldt med middelalderlige bygninger, hvoraf Auberge de Castille er den mest fremtrædende. Stormesterens Palads er til dels et museum og til dels hovedkvarter for regeringen, og har en særdeles grandios indretning. Fra den storslåede park, Upper Baracca Gardens, kan man nyde en fantastisk udsigt over havnen og Cottonera. Skt. John-katedralen med det tilhørende museum har en skrabet facade, men indvendigt er katedralen et barokt mesterværk. En tur gennem St. Elmo-fortet er som at træde 500 år tilbage i tiden.

Mdina Malta
En gåtur rundt i de smalle gader i Mdina er en chance for at opdage både store seværdigheder og små perler. Foto: Ramón Cutanda López, CC BY 2.0.

Mdina

Mdina er en 3000 år gammel by, fyldt med bygninger i barok stil og smalle brostensbelagte gader, der fører til en smuk og central plads. Byen har en fantastisk beliggenhed på en højderyg i nærheden af Valetta. I Mdina finder man mange fine museer, ligesom byen huser Katedralen Siculo-Norman fra det 12. århundrede. Den første af korsfarerordens stormestre, som døde på øen, Villiers de l’Isle d’Adam, blev begravet i Franciscanerkirken i Mdina.

Maltas geografi

Malta består af tre øer og ligger ca. 100km syd for Sicilien. Den største ø, Malta, er en langstrakt ø, der byder på mange bugter og havne. Landskabet er overvejende fladt og domineret af gylden kalksten. Jorden er derfor ikke særlig velegnet til landbrug, men området omkring Dingli klipperne på den sydvestlige kyst er frodigt og indeholder de dejlige Buskett Gardens, som består af appelsinplantager. Her finder man også de mest bebyggede områder, mest koncentreret omkring Valetta.

Gozo er navnet på den noget mindre ø mod vest, og er grønnere og mere bakkerig end Malta, og Gozo er kendt for sine høje og barske klipper.

Cottonera er en lille ø, midt imellem de to andre, og er overvejende landlig med enkelte historiske seværdigheder.

Maltas historie

Trods sin størrelse og sin lidt afsides beliggenhed i Middelhavet, så har Malta en højagtet og bemærkelsesværdig historie, som et centralt punkt mellem Korstogene og muslimske invasioner. Maltas berømte megalitiske templer tyder på, at der fandtes en avanceret civilisation helt tilbage i år 3800 f.Kr., men det var fønikerne, som først koloniserede øerne omkring år 800 f.Kr. Derefter faldt øen til det massive Romerrige i år 208 f.Kr. og passerede en fredelig tid indtil nordafrikanske arabere invaderede øen, og medbragte citrusfrugter, bomuld og maurisk indflydelse. Selvom de blev besejret af normannerne i 1090, så spillede de islamiske ambitioner et skæbnesvanger rolle for øens velstand 500 år senere.

Øen blev overrakt til Tempelridderne, som en belønning for deres rolle i befrielsen af det Hellige Land under korstogene. Dette skete på baggrund af en kendelse fra St. John af Jerusalem. Ridderne, der i vid udstrækning bestod af velhavende aristokrater fra Europa, sørgede for at øen udviklede sig til en storladen og befæstet ø, som gav udtryk for rigdom og velstand. Da en stor tyrkisk invasion belejrede øen i 1565, blev de med held afværget efter tre måneder med mindre end 9000 indbyggere. Malta blev Europas stolthed og modtog økonomisk bistand til at opbygge øens store hovedstad, Valetta. Men korruptionen blomstrede og pirateri prægede området lige indtil Napoleon endelig marcherede ind og tog fat. Malta var nødsaget til at henvende sig til Storbritannien for at få hjælp og endte derefter som en koloni af Imperiet.

Med 2. verdenskrigs udbrud, befandt Malta sig i en strategisk position, hvilket gjorde øen sårbar overfor angreb fra den tysk-italienske alliance, hvilket havde katastrofale følger. Efter krigen besluttede Malta sig for uafhængighed, som blev fuldt opnået i 1964.

Firserne bød på en kort flirt med kommunismen og venskabelige forbindelser med Libyen, Sovjetunionen og Nordkorea, men i 1987 gik valgsejren til Nationalpartiet, som bragte landet tættere på EU-medlemskab. Ansøgningen blev imidlertid trukket tilbage, kort efter Labour-partiet kom til magten i 1996, om end det var for en kort periode. I de seneste år har Malta opnået en betydelig fremgang, hvilket i høj grad skyldes øens turisme.

Rejser til Malta

Udover de mange interessante kulturhistoriske seværdigheder er en ferie på Malta naturligvis også en chance for at slappe af på fantastiske strande og dykke ned i det lokale køkkens herligheder.

Vil du have mest muligt ud af din ferie, skal du vælge Escapeaway Rejser, som er specialister i rejser til Malta. Så bor du på omhyggeligt udvalgte hoteller med gode anmeldelser. Du har desuden stor valgfrihed med hensyn til rejselængde og får prisgaranti på alle pakkerejser med fly og ophold.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Mikkel H.

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere