Gå på opdagelse i ét af Grækenlands smukke bjerglandskaber

Astraka i Epiros-regionen
Astraka i Epiros-regionen. Foto kreditering: Spiros Vathis. Uploadet under licensen CC BY-ND 2.0

De store bjerge og dale i Epiros-regionen i det nordlige Grækenland har været kendt lige siden oldtiden. F.eks. har Acheron-floden vævet sig ind i den tidlige græske mytologi. Byer som f.eks. Ioannina og Arta indtager en fremtrædende plads i den moderne historie og folketradition. Vådområderne i Den Ambrakiske Bugt syd for Arta er blandt Grækenlands bedste.

Zagorochoria

Hovedbyen i Epiros er Ioannina. Og en af hovedattraktionerne i Ioanninas præfektur er Zagorochoria; en klynge af landsbyer højt oppe på de ujævne og stejle klipper. Man kan komme dertil ad en frakørsel på hovedvejen Ioannina-Konitsa og ved at krydse den magiske Voidomatis-flod. Vejen snor sig så over den ene ujævne og stejle klippe efter den anden, samtidig med at den passerer gennem små landsbyer. En af disse er Aristi; en gammel landsby af historisk interesse, kendt for sin Mariæ himmelfart-kirke, bygget i 1767, og for andre kirker, der byder på fine og uvurderlige ikoner og fresker.

Fra Aristi dykker vejen ned i en tæt skovbevokset dal, går så møjsommeligt op ad den næste skråning, indtil den kommer til Papingo, der har en betagende udsigt over Vikos-kløften og Tymfi-bjergets formidable højder. Papingo, der blev beboet i det 14. århundrede og bygget 1.000 meter over havet, er Zagorochoria-landsbyernes hovedby. Dens attraktioner omfatter et sekskantet klokketårn, dateret til 912 og genopbygget i 1852, og de rene og nyistandsatte vandrehjem og tavernaer.

Zagorochoria er også berømte for dets køkken, baseret på et udvalg af tærter, stegt kød og te lavet af krydderurter fra bjergene. Der er en landsby nær Papingo, som hedder Lille Papingo, hvor naturbassiner er skabt i klippesiden og giver mulighed for en afkølende dukkert om sommeren. En naturkilde, der hedder Ambragonia, ligger uden for den store landsby Papingo.

Stomion- og Molyvdoskepasti-klostrene

I Konitsas omegn ligger Stomion- og Molyvdoskepasti-klostrene tæt ved den albanske grænse. Førstnævnte, der blev bygget inde i en skov i 1774, blev ødelagt under 2. Verdenskrig og blev ikke genopbygget før 1994. Molyvdoskepasti-klosteret (navnet betyder “dækket af bly” på græsk) blev grundlagt i det 7. århundrede af den byzantinske kejser Konstantin den Skæggede og renoveret fem århundreder senere. Det er kendt for sine mosaikvinduer og fresker fra det 16. århundrede. Nogle genstande fra klosteret bliver opbevaret på Ioannina Museum.

Ideelt til en aktiv ferie

Epiros er, naturligvis, ideelt til udendørsaktiviteter som f.eks. trekking og rafting. En af de lettere hikeruter begynder i landsbyen Vikos og dykker ned i Voidomatis-dalen, og tager en halv time hver vej. En anden begynder ved Voidomatis-broen nær Aristi og går tre og en halv kilometer op til Panagia Spiliotissa-klosteret. For mere trænede sjæle er der en firetimers tur ad en krævende sti fra Lille Papingo og op ad Tymfi-bjerget til 2.000 meters højde ved Drakolimni (Dragens Sø).

Voidomatis-floden er god til rafting. Den ligger i klasse II og anses for at være ganske let. Ruten er magisk, gennem udhængende træer og grotter. Aoos-floden, der løber gennem Konitsa, er også et godt sted til rafting og kajaksejlads.

Læs mere om rejser til Grækenland her.

Tags fra artiklen
Mere fra Lars Henriksen

Barcelona sætter loft for turismen

Barcelona er én af Europas mest besøgte storbyer, men turismen er ifølge...
Læs mere