Escapeaway official logo
Gastronomi i Portugal

Gastronomi i Portugal

Skrevet af Louise

2024-03-25

Gastronomi i Portugal

Portugisisk mad er udsøgt og varieret, og der bydes på mange egnsbestemte specialiteter, der afspejler lokale traditioner og ingredienser. Som alle andre steder i verden er der også stor forskel på om man i Portugal befinder sig i områder med mange turister eller blandt de lokale indbyggere.

Derfor rejser du til Portugal, så husk at benytte restauranter lidt væk fra alfarvej, eller søg mod restauranter, hvor du kan se at de lokale spiser, det er normalt garanti for god og frisklavet mad.

Krydderier fra Portugals opdagelsesrejser

Meget portugisisk madlavning er krydderi-baseret, i høj grad takket være Vasco da Gama og de andre søfarende af hans tid. Han og hans søfarende landsmænd gennemkrydsede kloden og hentede peber, nelliker, karry, muskatnød, kanel og en række pikante fødevarer, der danner basis for mange retter i dag.

Et typisk måltid i Portugal starter med et udvalg af appetitvækkere, såsom gede- eller fåreost, paté, oliven, majsbrød og lækker røget skinke, der kaldes presunto.

Fiskesuppe

Fisk spiller en stor rolle i det portugisiske køkken, blandt andet i form af supper. Foto: <a href=

Masser af friske råvarer

Suppe (sopa) er jævnligt på restauranternes menu, sædvanligvis fremstillet på stedet med friske ingredienser købt på det lokale marked. Grøntsagssuppe (sopa de legumes) er meget almindelig og udgør altid et godt valg, eller den traditionelle caldo verde – en suppe, der fremstilles med kartofler, strimlet kål og røget pølse. De fleste restauranter ved havnefronten serverer en lækker fiskesuppe (sopa de peixe), der er lavet af friske stykker, som er til rest fra hovedretterne.

Alt godt fra havet

Fisk er den bærende kraft i det portugisiske køkken, specielt sardiner (sardinhas) og den allestedsnærværende tørrede torsk, der er kendt som bacalhau. Andre populære fiskeretter er kulmule (pescada), søtunge (linguado), laks (salmao), ørred (truta) og havtaske (tamboril). Nogle af de lækreste retter i Europa med alt godt fra havet (marisco) findes på restauranter rundt om i Portugal. Hummer (lagosta) fås i stor udstrækning, mens krabber (sapateira), muslinger (ameijoas og mexilhoes) og rejer (gambas) normalt også er godt.

Cataplana - smagen af Algarve

Helstegt pattegris

Helstegt pattegris. Foto: <a href=

Portugisiske kødspecialiteter

Portugisisk kød er både smagfuldt og sikkert at spise, specielt svinekød (porco), der i århundreder har været en vigtig del af besætningen på landet, og som dermed har bidraget til landets økonomi. Den årlige slagtning (a matanca do porco) mellem december og påske er stadig en stor begivenhed i vinterkalenderen på de fleste gårde og i landsbyerne. I Bairrada området nord for Coimbra har mange restauranter specialiseret sig i retten stegt pattegris (leitao assado). Nogle dele af grisen laves i feijoada, en bønnestuvning lavet med blodpølse (morcela) og svineskank.

Velkommen til Escapeaway

Hos os kan du skræddersy din rejse præcis som det passer dig, enten med direkte fly eller med mellemlanding. Du kan dertil vælge blandt vores nøje udvalgte hoteller.
Pssst.... gå ikke glip af et kig på vores unikke Hideaways-hoteller.
Vi anbefaler også at du lejer en bil, for at få de bedste muligheder for at opleve området, du rejser til.
Ønsker du at få ferietips, gode tilbud og meget mere spændende rejseinspiration? Klik her og tilmeld dig vores nyhedsbrev.

>>> Læs mere om vores Hideaways-hoteller

>>> Læs mere om Escapeaway

>>> Læs mere om Portugal.