Gastronomi i Portugal

Gastronomi i Portugal

Portugisisk mad er udsøgt og varieret, og der bydes på mange egnsbestemte specialiteter, der afspejler lokale traditioner og ingredienser. Som alle andre steder i verden er der også stor forskel på om man i Portugal befinder sig i områder med mange turister eller blandt de lokale indbyggere.

Derfor rejser du til Portugal, så husk at benytte restauranter lidt væk fra alfarvej, eller søg mod restauranter, hvor du kan se at de lokale spiser, det er normalt garanti for god og frisklavet mad.

Krydderier fra Portugals opdagelsesrejser

Meget portugisisk madlavning er krydderi-baseret, i høj grad takket være Vasco da Gama og de andre søfarende af hans tid. Han og hans søfarende landsmænd gennemkrydsede kloden og hentede peber, nelliker, karry, muskatnød, kanel og en række pikante fødevarer, der danner basis for mange retter i dag.

Et typisk måltid i Portugal starter med et udvalg af appetitvækkere, såsom gede- eller fåreost, paté, oliven, majsbrød og lækker røget skinke, der kaldes presunto.

Fiskesuppe
Fisk spiller en stor rolle i det portugisiske køkken, blandt andet i form af supper. Foto: arinaja, Creative Commons.

Masser af friske råvarer

Suppe (sopa) er jævnligt på restauranternes menu, sædvanligvis fremstillet på stedet med friske ingredienser købt på det lokale marked. Grøntsagssuppe (sopa de legumes) er meget almindelig og udgør altid et godt valg, eller den traditionelle caldo verde – en suppe, der fremstilles med kartofler, strimlet kål og røget pølse. De fleste restauranter ved havnefronten serverer en lækker fiskesuppe (sopa de peixe), der er lavet af friske stykker, som er til rest fra hovedretterne.

Alt godt fra havet

Fisk er den bærende kraft i det portugisiske køkken, specielt sardiner (sardinhas) og den allestedsnærværende tørrede torsk, der er kendt som bacalhau. Andre populære fiskeretter er kulmule (pescada), søtunge (linguado), laks (salmao), ørred (truta) og havtaske (tamboril). Nogle af de lækreste retter i Europa med alt godt fra havet (marisco) findes på restauranter rundt om i Portugal. Hummer (lagosta) fås i stor udstrækning, mens krabber (sapateira), muslinger (ameijoas og mexilhoes) og rejer (gambas) normalt også er godt.

Cataplana – smagen af Algarve

Helstegt pattegris
Helstegt pattegris. Foto: fevol, Creative Commons.

Portugisiske kødspecialiteter

Portugisisk kød er både smagfuldt og sikkert at spise, specielt svinekød (porco), der i århundreder har været en vigtig del af besætningen på landet, og som dermed har bidraget til landets økonomi. Den årlige slagtning (a matanca do porco) mellem december og påske er stadig en stor begivenhed i vinterkalenderen på de fleste gårde og i landsbyerne. I Bairrada området nord for Coimbra har mange restauranter specialiseret sig i retten stegt pattegris (leitao assado). Nogle dele af grisen laves i feijoada, en bønnestuvning lavet med blodpølse (morcela) og svineskank.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere