Gastronomi på skinner – tage på tur med luksustog i Douro

Det præsidentielle tog
Det præsidentielle tog krydser Douro-floden i Nordportugal.. Foto: Nelso Silva, CC BY-SA 2.0.

Lyder kombinationen af eksklusiv gastronomi og et af Portugals smukkeste landskaber tillokkende? Så bør du straks bestille plads på det luksuriøse Presidential Train, som er tilbage i drift i den berømte Douro-vinregion i det nordlige Portugal.

Et tog for konger, præsidenter og paver

Det præsidentielle tog hed oprindeligt ‘det kongelige tog’, eftersom det bygget til brug for det portugisiske hof i 1890. Efter afskaffelsen af monoarkiet i 1910 fik toget sit nuværende navn og blev brugt frem til 1970. I tidens løb har royale gæster som Dronning Elisabeth II og religiøse overhoveder som Pave Paul VI været ombord. Toget sidste officielle opgave var i forbindelse med begavelsen af diktatoren António de Oliveira Salazar.

Efter at have stået lidt hengemt på National Railway Museum i årtier og delvist forfaldet gennemgik det ikoniske tog i 2010 en gennemgribende renovering. Det har bragt det gamle tog tilbage til fordums storhed med den originale luksuriøse indretning og en umiskendelig atmosfære af eksklusivitet.

Michelin-kokke, vinsmagning og spektakulære udsigter

For den lokale forretningsmand Gonçalo Castel-Branco var det dog ikke nok, at toget blot tog sig flot ud på et museum. Han søgte derfor om og fik de nødvendige tilladelser til, at det flot istandsatte tog kunne rulle ud på Linha do Douro, en af verdens smukkeste togstrækninger, som en gastronomisk oplevelsesrejse.

Det ekstravagante tog, som kun har plads til omkring 60 passagerer, havde sin jomfrurejse i denne nye rolle i 2016 med stor succes. I å har toget igen været på skinnerne, og sæsonen sluttes af her i efteråret med en stribe afgange, der falder sammen med vinhøsten i Douro.

På disse en-dags gourmet-udflugter kan du både føle dig lidt royal og nyde fantastiske måltider tilberedt af Michelin-kokke. Kan du løsrive blikket fra de kunstfærdige retter på tallerkenen foran dig og de gode Douro-vine, der serveres hertil, kan du ud af vinduet undervej nyde floddalens bakkede landskaber, der hører til blandt de smukkeste i Portugal. Meget af turen slanger det blå tog sig således helt nede langs floden med de karakteristiske vinmarker op til siderne og passerer forbi talrige charmerende rustikke landsbyer.

São Bento
São Bento stationen i Porto fejrede fornylig sit 100 års jubilæum og står i dag som en af byens smukkeste bygninger, ikke mindst takket være udsmykningen bestående af 20.000 fliser. Foto: Yellow.Cat, CC BY 2.0.

Eksklusiv oplevelse

Den omkring 200 km lange togrejse, som varer 9 timer, starter og slutter på Portos smukke São Bento station. Toget stopper kun i Vesúvio, der er vendepunktet. Men før turen går tilbage mod Porto, bliver der først tid til et besøg på Quinta do Vesúvio i denne østligste del af Douro-vinregionen. Denne vingård med rødder tilbage til middelalderen, som normalt ikke er åben for offentligheden, producerer en række anerkendte portvine og rødvine. Udover chancen for at prøvesmage vin direkte fra tønden, kan du deltage i den traditionelle fodtrampning af druerne, der stadig praktiseres her som et af få steder.

Den gastronomisk togtur er med en billetpris på €500 ikke nogen billig fornøjelse. Prisen inkluderer dog så udover togturen en 4-retters menu sammensat af en Michelin-kok, tilhørende vin, besøg på Quinta do Vesúvio, togbar med livemusik, Afternoon tea samt en “eksklusiv gavepose”.

Når Presidential Train ikke bruges til de kulinariske rejser i Nordportugal i for- og efterår, står det udstillet på National Railway Museum i Entroncamento nord for Lissabon.

Læs mere og book din plads på den gastronomiske togrejse: www.thepresidentialtrain.com

Dourofloden i Porto
Udsigt over Dourofloden i Porto.

Rejser til Nordportugal

En togtur på Linha do Douro med Portugals Presidential Train eller et af de andre billigere tog på strækningen, er bare én måde at opleve den smukke vinregion på. Det er således også populært at tage på krydstogter på Dourofloden, ligesom du nemt kan leje en bil og på egen hånd udforske området.

Det er oplagt at kombinere en vinrejse til Douro med et ophold i Portugals næststørste by, Porto, der i sig selv byder på mange interessante seværdigheder samt et rigt udvalg af gourmet-restauranter og caféer.

Læs mere om rejser til Nordportugal

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Mikkel H.

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere