Su Gorropu – spektakulær vandretur på Sardinien

Strand på Sardinien

Idylliske strande med klart, turkisblåt vand er, hvad de fleste umiddelbart forbinder med naturen på Sardinien, men det er ikke kun langs Middelhavsøens kyst, at der venter dig spektakulære landskaber. En vandretur ned til Sardiniens dybeste kløft, Su Gorropu, er for eksempel en af den slags naturoplevelser, du formentlig vil huske resten af livet.

Europas “Grand Canyon”

Su Gorropu-kløften på det østlige Sardinien har sine steder næsten lodrette vægge over 400 meter høje. De og resten af kløften er et resultatet af pladetektonik og en flod, som i løbet af hundredetusinder af år har eroderet kalkstensklippen og skabt en af Europas dybeste kløfter.

Er du i besiddelse af en fornuftig fysisk form og ikke er bange for at få lidt sved på panden, bør du bruge en dag af ferien på en udflugt til den imponerende kløft. Du kan starte din vandretur ned mod kløften fra parkeringspladsen ved Hotel Silana i Genna Silana bjergpasset, som ligger omkring 20 kilometers flot kørsel mod syd fra Dorgali. Herfra går en markeret, til tider lidt stejl men meget naturskøn sti ned til mundingen af Su Gorropu.

På vej ind til Su Gorropu-kløften på Sardinien. På vej ind til Su Gorropu-kløften på Sardinien. Foto: Vasile Cotovanu, Creative Commons.

En anden og lidt mere overkommelig rute frem til kløften starter ved Sa Barva-broen, som du skulle kunne finde ved at køre ca. 15 kilometer fra Dorgali. For at finde broen skal du på vejen SS125 mellem kilometersten 200 og 201 kigge til højre efter et skilt mod Gola Su Gorropu og Tiscali. Følg denne vej indtil asfalten slutter. Parker og fortsæt til fods, hvor du efter Sa Barva-broen vil se stien mod kløften på din venstre side. Herfra er der omkring to timers vandring langs flodlejet til kløftens munding.

Uanset hvilken rute du vælger, er det alle anstrengelserne værd, når du står ved indgangen til den betagende Su Gorropu-kløft. Det er muligt at fortsætte knap 1 kilometer ind i selve kløften, før terrænet bliver for vanskeligt og kun kan passeres forsvarligt med klatreudstyr. Omkring 500 meter inde ad flodsengen, som det meste af tiden er udtørret, kommer du til en smal passage på blot 5 meter, kløftens smalleste. Heromkring møder du også en 400 meter høj spektakulær klippevæg, som er en yndet udfordring for verdens bedste klatrere.

Værd at huske på din vandretur

Det er vigtigt at være forberedt på vandreturen til Su Gorropu-kløften med ordentligt fodtøj, rigeligt vand og eventuelt lidt proviant til energi. Det koster €5 at få adgang til kløften. Forvent at bruge 4 timer alene til selve vandreturen ned til kløften og op igen.

Det er altid sikrest at vandre flere sammen, og går du alene, er det en god ide på forhånd at give nogen (for eksempel din hotelvært) besked om dine planer. Vil du ikke vandre på egen hånd, findes der turarrangører på Sardinien, som tilbyder guidede udflugter til kløften mod betaling, ligesom det også er muligt at blive kørt en del af vejen i jeep.

Det er bedst at besøge Gola Su Gorropu i foråret og om sommeren, da tung regn særligt i efteråret kan få floden til at svulme op og gøre området usikkert at opholde sig i.

Inde i Su Gorropu-kløften på SardinienInde i Su Gorropu-kløften på Sardinien. Foto: Vasile Cotovanu, Creative Commons.

Rejser til Sardinien

Su Gorropu er ikke det eneste unikke naturfænomen, du kan opleve i din ferie på Sardinien. Den italienske middelhavsø har for eksempel adskillige nationalparker og flotte underjordiske drypstensgrotter.

Rejser du med Hideaways til Sardinien, er det oplagt at bestille billeje, så du har mulighed for at udforske både natur og kulturseværdighederne i dit helt eget tempo.

Læs mere om rejser til Sardinien med Hideaways

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Mikkel H.

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere