Granitbyen Monsanto – den mest portugisiske landsby

Monsanto tage
Udsigt over Monsanto. Foto: Monica Andre, CC BY 2.0.

Monsanto blev i 1938 kåret til Portugals “mest portugisiske landsby”, men ved første øjekast kan det være svært at se, hvordan den lille landsby skulle være typisk portugisisk. Det er trods alt de færreste huse i Portugal, som ligger klemt inde mellem gigantiske kampesten.

En rejse tilbage i tiden

Den eventyragtige landsby Monsanto har ikke forandret i flere hundrede år og fungerer i dag som et levende museum, hvor du har chance for at opleve en enestående kombination af portugisisk landsbycharme, unik arkitektur og historiske seværdigheder.

Monsanto gade
På en spadsertur rundt i byens smalle gader vil du føle dig hensat til en anden tid. Foto: guillermo varela, CC BY-SA 2.0.

I Monsantos smalle brostensbelagte gader mellem bygninger med røde tegltag vil du hurtigt opdage, hvorfor byen anses for at være meget portugisisk. På nogle af bygningerne heriblandt kirken, kan du blandt andet se eksempler på den særlige portugisiske Manueline stilart. Men selvom Monsanto på mange måder repræsenterer en klassisk portugisisk landsby, vil de fleste nok imponeres mest over den måde hvorpå de gigantiske kampesten indgår i byens opbygning.

I stedet for at forsøge at fjerne de mange kampesten har indbyggerne i Monsanto således valgt at lade deres granithuse følge stenenes former, og mange steder i byen kan du derfor se enestående huse, som er bygget sammen med, ind under eller ovenpå de store sten.

Monsanto sten
Flere steder i Monsanto er husene bygget mellem store klippesten. Foto: Concierge.2C, CC BY-SA 3.0.

En dramatisk historie

Monsanto er en af kun 12 officielt udpegede historiske landsbyer i Portugal, som er kendetegnet ved at have spillet en strategisk afgørende rolle i at forsvare landet mod invasion gennem tiderne.

I Monsanto markerer man for eksempel hvert år den 3. maj med en festival, at byen i det andet århundrede f.v.t. modstod en romersk belejring i syv år. Da landsbyboerne ifølge legenden indså, at de ikke kunne holde ud meget længere, smed de det sidste af deres forråd ned fra borgens mure for at give indtryk af, at deres forråd stadig var rigeligt til at modstå belejringen. Bluffnummeret virkede, og romerne ophævede deres belejring.

Læs mere om Portugals historiske landsbyer på Portugals turistkontors hjemmeside

Monsanto ligger nordøst for Castelo Branco, en anden af de interessante byer i Midtportugal, og besøges nemmest med billeje, eftersom de offentlige transportforbindelser hertil er mangelfulde.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere