Guide til din yndlingskaffe på Italiens-rejsen

Kaffe i Italien
Få guide til italiensk kaffekultur

Sammen med Frankrig er Italien det land i verden, der har den mest raffinerede kaffetradition, og den mest velsmagende kaffe. “Jeg lærte at drikke kaffe i Italien” er ikke en sjælden sætning at høre fra Italiensrejsende, der ellers ikke tidligere var så store fans af den sorte væske.

Kaffe på italiensk maner

Hvis du vil drikke din kaffe på rigtig italiensk manér på din rejse i Italien, så smutter du ind forbi en bar og får en hurtig kop “caffé” – mens du sidder ved bardisken, eller endda står op. Italienerne bestiller ikke en “espresso”, men en “caffé”. En “caffé” er simpelthen en single espresso uden mælk. Smagen er kraftig og fyldig, men selvom espresso smager stærkere end filterkaffe, er der faktisk mindre koffein i – så ingen grund til at være bange for at ligge vågen hele natten efter at have nydt en espresso til desserten. Og hvis den lille kop ikke er nok til at få dig ud af starthullerne om morgenen, så bestil en “doppio”: En dobbelt espresso.

Cappucino og café latte

Cappucino’en er en form for italiensk kaffe, der virkelig har indtaget danskernes hjerter de senere år, og ligeså med café latten. Mange danskere har den opfattelse, at der ikke er forskel på en café latte og en cappucino – de serveres bare forskelligt. Det er ikke rigtigt. En cappucino, der normalt serveres i en stor kop, eventuelt med en smuk chokoladedekoration i skummet, består af 1/3 espresso, 1/3 dampet mælk og 1/3 skum. En café latte, derimod, er et stort glas dampet mælk med et enkelt espresso-shot i. Café latte er faktisk ikke nær så populær i Italien, som den er blevet i stort set alle andre vestlige lande, og vær opmærksom: Hvis du blot bestiller latté (som det ofte gøres i Danmark) uden at understrege, at det skal være med caffé, så får du bare et glas mælk.

Macchiato

I Danmark drikkes cappucino’en ofte til dessert. Dette er ikke tradition i Italien, hvor den drikkes om morgenen og hvor lokale foretrækker en “caffé” uden yderligere dikkedarer efter et måltid. En “caffé” giver da også en passende smagskontrast til for eksempel søde desserter. Er en “caffé” lidt for stærk til dine smagsløg, og er en cappucino lidt for mættende, så prøv en “macchiato” – et shot espresso med et par dråber dampet mælk i.

Freddo og granita di caffé

Er du i Italien i de varme sommermåneder, og trænger du til at køle af og blive kvikket op på en gang, så bestil en “freddo” eller en “granita di caffé”. En “freddo” er en espresso, der er afkølet, og en “granita” er en espresso blandt op med knust is. En “granita” fås også med andet end kaffe.

Nyd Italien og din yndlingskaffe i fulde drag!

Tags fra artiklen
Mere fra Lars Henriksen

Religiøs rejse i Grækenland

Ikke alle turister, der tager på ferie i Grækenland, er taget afsted...
Læs mere