Gulbenkian Museum er blandt verdens bedste museer

Gulbenkian Museum i Lissabon
Gulbenkian Museum i Lissabon. Foto-kredit: Pedro Ribeiro Simões. Oploadet under licensen CC BY 2.0

Det berømte portugisiske museum byder deres gæster på en rejse igennem verdens kulturelle historie, fordelt på de over seks tusinde mesterværker, der er tilgængelige på museet.

Filantrop og kunstmæcen

Calouste Sarkis Gulbenkian var en ingeniør og erhvervsdrivende fra Armenien, der var med til at grundlægge olieselskaber i Mellemøsten (bl.a. Iraq Petroleum CO. Ltd. og BP). Han fik 5 % af indtægterne og som stor kunstmæcen og filantrop brugte han sin formue på kunst. Under 2.verdenskrig gjorde han et stop i Lissabon på vej til USA og faldt pladask for byens charme og den portugisiske gæstfrihed, hvorfor han besluttede sig at blive boende. Gulbenkian døde i 1955, men forinden havde han nået at udtrykke sit ønske om at hans kunstsamling skulle udstilles samlet et sted og dermed blev Gulbenkian Museum opført og indviet – dette skete i 1969.

Gulbenkian Museum i Lissabon
Ung kvinde ser på malerier på Gulbenkian Museet. Foto-kredit: Pedro Ribeiro Simões. Oploadet under licensen CC BY 2.0

Støtte til kunst og videnskab

Gulbenkian Stiftelsen er meget aktiv og står for internationale kunstudstillinger (f.eks. udstillinger for danske COBRA). Udover udstillingslokaler findes der også en konferencesal, et bibliotek, et auditorium og et meget smukt parkanlæg. Stiftelsen har eget orkester og kor (som ved lejligheder har gæstet København) og har indtil 2005 haft egen balletgruppe. Gulbenkian Stiftelse giver desuden stipendier indenfor kunst og videnskab, som også var én af Calouste Gulbenkians lidenskaber. Endelig har Gulbenkian eget forlag og Calouste Gulbenkian var også en stor sponsor for opførelsen af Lissabons planetarium, som ligger i Belém-kvarteret, ved Hieronimus-klostret.

Se alle rejser til Lissabon med Escapeaway her.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere