Her kan du se verdensarv i Portugal

Palacio Nacional da Pena
Palacio Nacional da Pena er optaget på UNESCO's liste over verdensarv i Portugal.

UNESCO har udpeget mere end 1000 steder rundt om i verden, som vurderes at have enestående betydning for klodens og menneskets historie. Rejser du til Portugal, kan du opleve 15 af disse, som inkluderer både usædvanlig natur og spændende kulturhistorie.

Verdensarv for fremtidige generationer

Når et sted tildeles verdensarvsstatus, vækker det ikke blot glæde og stolthed hos den lokale befolkning, men ofte også hos det lokale turistkontor. Udnævnelsen til verdensarv fra UNESCO er således et kvalitetsstempel, som ofte efterfølgende giver besøgstallet et løft.

Det primære formål med verdensarvsprogrammet er dog ikke at gavne den lokale turisme, men at beskytte natur- og kulturskatte, så også fremtidige generationer kan få glæde af dem. Programmet administreres af UNESCO, som er FN’s organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab. Et blik på UNESCO’s Verdensarvsliste vil afsløre, at alt fra skove, bjergkæder, søer, ørkener, koralrev, gletsjere, bygninger, kvarterer eller byer kan erklæres bevaringsværdige.

Douro
Douro-vinområdet er et af de smukkeste områder i Portugal og ikke overraskende udpeget til verdensarv. Foto: jpeter2, Creative Commons.

Verdensarvssteder i Portugal

Portugal har en lang og rig historie, så det er ikke overraskende, at man kan opleve en sand perlerække af kulturhistoriske seværdigheder rundt om i landet. Herunder kan du se listen over de steder, som indtil videre har fået plads på den prestigefyldte liste.

 • Eremitklostret og Belemtårnet i Lissabon
 • Douro-vinområdet i den nordlige del af landet
 • Den centrale del af Angra do Heroismo på Azorerne
 • Klostret i Tomar
 • Sintra’s kulturelle landskab
 • Fæstningsværkerne omkring grænsegarnisonsbyen Elvas
 • Den historiske del af Évora
 • Den historiske del af Guimarães
 • Den historiske del af Porto
 • Vinmarkerne på Pico, Azorerne
 • Laurisilvaskovene på Madeira
 • Klostret Alcobaça
 • Klostret Batalha
 • Helleristninger i Côadalen og Siega Verde
 • Universitetet i Coimbra

Som det ses ovenfor, vil du have et verdensarvssted inden for din rækkevidde, næsten uanset hvilken del af Portugal, du rejser til – herunder Madeira og Azorerne.

Verdensarvskomiteen har i skrivende stund optaget 1073 steder på deres liste.

Klostret Batalha
Mosteiro da Batalha – et af de fineste eksempler gotisk arkitektur i Portugal. Foto: Boris Kasimov, CC BY 2.0.

21 kandidater til UNESCOs verdensarvsliste

Listen over verdensarv i Portugal vil formentlig blive længere de kommende år. Der er således netop nu indstillet 21 steder til optagelse på UNESCO’s Verdensarvsliste. Blandt kandidaterne er Madeiras berømte levadaer, Palácio Nacional de Mafra, Portugals største slot- og klosteranlæg, de romerske ruiner i Troia, den historiske del af Santarém samt Lissabons imponerende Aqueduto das Águas Livres. Bygningen af denne kunstige vandkanal begyndte i 1732 på ordre fra konge Johan 5. af Portugal og i 1748 var akvædukten klar til at forsyne Lissabon med drikkevand. At akvædukten som var i drift helt frem til 1967, modstod det store jordskælv i 1755, vidner om kvaliteten af det imponerende bygningsværk.

Rejser til Portugal

Drømmer du om en ferie med unikke natur- og kulturoplevelser? Så er Portugal det helt rigtige rejsemål. Udover verdensarvsstederne gemmer landet desuden på et væld af mindre, men mindst lige så interessante sevædigheder og kulturelle oplevelser.

Læs mere om rejser til Portugal med Escapeaway

Velkommen til Escapeaway 

Hos os kan du skræddersy din rejse præcis som det passer dig, enten med direkte fly eller med mellemlanding. Du kan dertil vælge blandt vores nøje udvalgte hoteller.

Pssst…. gå ikke glip af et kig på vores unikke Hideaways-hoteller. 

Vi anbefaler også at du lejer en bil, for at få de bedste muligheder for at opleve området, du rejser til.

Ønsker du at få ferietips, gode tilbud og meget mere spændende rejseinspiration?  Klik her og tilmeld dig vores nyhedsbrev.

>>> Læs mere om vores Hideaways-hoteller

>>> Læs mere om Escapeaway

>>> Læs mere om Portugal

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere