Hotel Casas Cuevas Tio Tobas i Andalusien

Hotel Casas Cuevas Tio Tobas i Andalusien

Andalusien er velsignet med nogle af Spaniens mest varierede landskaber. Selvom jeg normalt ikke udsteder garantier, så vover jeg alligevel pelsen i denne sammenhæng: Du vil elske Andalusiens bjerglandskaber! Basta, punktum.

Cuevas del Tio Tobas ligger i smørhullet af Sierra Nevada-bjergene, der i vintersæsonen måske er Spaniens mest fortrukne sneparadis. Men vi tager skiene af og koncentrerer os om sol og varme, for resten af året er regionen trækplaster for alt andet end skisport.

Sierra Nevadas historiske ’grottehotel’

Cueva betyder grotte, og Tobas er et navn, men ikke et hvilket som helst af slagsen. For at få historien når disse to navne sættes sammen, rejser vi mere end 100 år tilbage i tiden.

Tobas er landmand og er et velkendt ansigt i lokalområdet. Han er dygtig og hårdtarbejdende. Intet mindre end 10 børn og to hyrder har han ansvaret for at give brød på bordet og tag over hovedet. Han mangler et sted, hvor der er plads til hele flokken. Tobas går i gang med at udhule klippemassiverne, men han er tvunget til at bruge vinterhalvåret som bygherre, for om sommeren skal han koncentrere sig om sine afgrøder. Lidt efter lidt forvandles stenbruddet til familiebolig med plads til de tilhørende hyrder. Tobas flytter ind som den stolte ejer af sin hjemmekonstruerede grotte.

I dag er det ikke Tobas eller hans efterkommere, der byder velkommen i grotterne. Det er derimod Mari Carmen, og jeg føler mig bestemt ikke snydt. Hun er det mest smilende væsen, der ved, hvad kundeservice og gæstfrihed betyder.

Spansk taverna-stemning

Andalusien er en stolt region, hvad angår kulinariske traditioner. Mari Carmen er ingen undtagelse og som det mest naturlige starter hun med at vise mig rundt i restauranten. Som en taverna med respekt for traditionerne er spisestedet indrettet med en duftende pejs, store murstenshvælvinger og potter, pander og kurveflet hænger som pynt på væggene, og bordene er dækket med ternede duge. Her er hyggeligt…

Camoufleret i naturen

Mari Carmen viser mig rundt udenfor, og selvom mørket har lagt sig over Sierra Nevada undgår jeg ikke at lægge mærke til, at naturen er en fast bestanddel på hele resortet. Stående her på ’landsbytorvet’ oplever jeg bogstaveligt talt, at ferielejlighederne er bygget ind i Tobas klippemæssigere – imponerende og anderledes. Tagene er dækket af et ordentligt lag græs, og jeg øjner imellem den forårsgrønne farve et par vilde kornstrå.

Du har naturen præcis uden for døren, når du bor på Cuevas del Tio Tobas, men du skal unde dig selv at prøve din indre opdagelsesrejsende af og tage en afstikker til et af Andalusiens absolutte højdepunkter, nemlig Sierra Navadas naturreservat. Hertil skal du bruge en af følgende ’transportmidler’: Vandresko, mountainbike eller en hest. De to sidstnævnte kan Mari Carmen informere dig nærmere.

Godt at vide

Cuevas del Tio Tobas er oplagt som familieferie. For det første er lejlighederne ganske rummelige, og for det andet ligger de udendørs fællesarealer op til, at såvel børn og voksne mødes på tværs af landegrænser. Her hersker en uformel og hyggelig stemning, og mine tanker ledes hen på en kolonihaveforening, hvor man samles om grillen, mens børnene render rundt og leger.

En anden grund til, at Cuevas del Tio Tobas er godt for familien er, at vi befinder os 1000 m.o.h., og hvad skal det så betyde? Jo, i Andalusien kan temperaturen i de varmeste sommermåneder snige sig op over 40 grader, men med sin beliggenhed i Sierra Nevada, er der noget mildere i juli og august.

Cuevas del Tio Tobas har nok nogle år på bagen og du skal derfor ikke forvente, at møblement og alle faciliteter er fra sidste års modemagasin. Trods det neonfarvede skær fra sengelamperne og de mørke træmøbler, er her så meget karakter, at det er svært ikke at have lyst til at vende tilbage.

Lejlighederne er store og rummelige, og særdeles godt udnyttet. Hvis du ønsker at få gjort rent dagligt eller i ugens løb, kan du ved ankomsten bestille rengøringsservice efter ønske og behov (håndklæder og sengelinned bliver skiftet hver 3. dag). Dog skal du ikke selv sørge for slutrengøringen, den er inkluderet i prisen.

Værelser

Jeg tillader mig at kalde Cuevas del Tio Tobas for et mini-resort, selvom det nok er et beskedent et af slagsen. Lejlighederne er veludstyrede inde som ude. Indvendigt er stilen yderst rustik med ildsted, frilagte bjælker og hvidkalkede vægge. Som at være passager i en tidsmaskine – Cuevas del Tio Tobas er simpel, spansk landidyl. Der er ikke sparet på kvadratmeterpladsen – her er albuerum og charmefaktoren er gennemgående for alle lejligheder. Denne dekoration er ens for alle 19 lejligheder, hvoraf 9 er 1-værelseslejligheder (med plads til 4 personer) og 10 er 2-værelses lejligheder (med plads til 6-8 personer).
Alle lejligheder har en terrasse beliggende ud mod den åbne gårdsplads, der mest af alt minder om et ’landsbytorv’. Her har du mulighed for at udfolde dig som den store grillmester og lade duften inspirere dine ferienaboer, velbekomme. I højsæsonen arrangeres der flere gange i ugens løb større og mindre begivenheder på det lille ’landsbytorv’, der tiltrækker såvel børn og barnlige sjæle. Det kan være alt fra flamencodans til minikoncerter, og alle er mere end velkomne til at deltage i festlighederne.

Derfor kommer vi gerne igen

Der er en særlig grund til, at jeg gerne vender tilbage til Cuevas del Tio Tobas i Andalusien. For jeg besøger Sierra Nevadas ”grotte-hotel” efter mørkets frembrud, og selvom jeg får en grundig rundvisning, har jeg alligevel lyst til at vende tilbage og se mere. Der er ingen tvivl om, at Cuevas del Tio Tobas er et helt særligt sted – her er masser af fine og rustikke detaljer uden at det bliver luksuriøst. Her er sjæl, atmosfære og stemning, og det er næsten umuligt ikke at komme i ”mañana”-stemning og bare holde ferie i total uformelle omgivelser her midt i det spanske højland.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Mikkel Krohne-Sørensen

Vinterferien deler danskerne

Sol eller sne? Det er valget for de omkring 380.000 danskere, som...
Læs mere