Hotel El Horcajo i Andalusien

El Horcajo hotel i Andalusien

”Du skønne land med dal og bakker fagre, med grønne enge og med gyldne agre…”

Dette udpluk af Edvard Lembckes digt er skrevet i 1859. Ikke desto mindre passer det perfekt som øjebliksbillede til El Horcajo anno 2013.

Vi befinder os i Andalusien, nærmere bestemt i området omkring Ronda, hvorfra mange fortællinger og digte gennem tiderne er blevet nedskrevet. For eksempel nævnes byen som en af Andalusiens smukkeste og med sin næsten mytiske kløft, der deler byen i to, har Ronda alle dage været en attraktion.

20 km nordvest for den gamle tyrefægterby ligger El Horcajo godt gemt af vejen på en af de mest vidunderlige adresser. Nysgerrig? Det kan jeg godt forstå. Læn dig godt tilbage og læs min fortælling fra et helt særligt sted midt i Andalusiens vilde natur.

Uden mad og drikke dur heltinden ikke – eller?

Det er langt over min frokosttid, maven rumler, og det styrtregner fra en åben himmel. Jeg tænker ved mig selv, om det nu også er besøget værd, for med sult og regnvejr kan det være svært at blive imponeret over noget som helst. Det skal dog vise sig, at mit ’mismod’ bliver tilintetgjort allerede 4 km før målstregen.

Jeg drejer fra hovedvejen, og med ét går det ned af bakke i bogstaveligste forstand. Godt nok ser jeg ikke et skilt med antydningen af, hvor stort et fald, jeg har bevæget mig ud på, men 12% tror jeg ikke er skudt helt ved siden af. Oppe fra toppen kan jeg se helt ned i dalen – her er grønt så langt øjet rækker, og først i det femte hårnålesving kommer en kridhvid finca i synsfeltet. Du har nok gættet det, ja, det er El Horcajo, der ligger som et lille punkt på landkortet. Jeg glemmer alt om overskredet frokosttid og regnvejr! Et ægte hideaway ligger forude, og pludselig kan jeg ikke komme hurtigt nok ned af bakken.

3 stjerner på hoveddøren, men 5 stjerners herlighedsværdi

Selvom jeg kommer udenfor sæsonen, oser her af atmosfære – på El Horcajo behøver jeg ikke at have duften fra grillen eller legende børn til at overbevise mig om, at den spanske Seat har ført mig til det rigtige sted på min ellers lange liste over besøg. Ro, stilhed og 100% minus trafikstøj – det er som om, at jeg er kommet under havets overflade, selvom der ikke er skyggen af kystlinje. Fordi El Horcajo ligger nede i en uspoleret dal, har du følelsen af at være havnet midt i verdens navle, men omvendt langt væk fra alfavej, hvor de høje, omkransende bjerge er nærmeste naboer. Enestående.

Med paraplyen slået ud…

Det er den omvendte verden. Normalt forbinder jeg Andalusien med sommervejr og solskin fra en klar himmel, men der er naturlig årsag til, at området er så frodigt, og heldigvis er det ganske få måneder om året, hvor regnen drypper, men nok til at holde landskabet grønt hele året rundt. Lige præcis i dag er det en fordel at have paraplyen med rundt, og således kan besøget gå i gang. Jeg glæder mig…

El Horcajos 26 værelser ligger spredt ud over et større område i mindre rækkehuse, og selvom afstandene på matriklen er korte, så er der tilpas meget albuerum til alle. Swimmingpoolen ligger med udsigt over dalen på venstre side af den trelængede gård, der huser reception, morgenmadsrestaurant og en fløj med værelser. El Horcajo er bygget op som en by i miniaturestørrelse med anlagte stier og små veje. Gårdspladsen er dækket af grus, der har den typiske raslen af småsten for hvert skridt, skoene træder. Desuden er her overalt ’pyntet’ med træer, buske og snart begynder blomsternes farver at titte frem.

Ude godt, men inde bedst

Det er vist ikke helt sådan ordsproget skrives, men efter et kort visit udenfor, skal det blive godt at komme ind os se, hvad El Horcajo ellers har at byde på. Inde i receptionen finder jeg rustikke detaljer. Potter og pander som udsmykning på væggene og frilagte bjælker i loftet er gennemgående fra ende til anden, den røde tråd er intakt. Her er et dejligt fællesområde med sofaarrangement, bar og morgenmadslokale, og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at ordet ’landlig idyl’ ikke kan misbruges i min beskrivelse af El Horcajo. Her er store, bløde hvælvinger, og væggene er delvis rå, delvis kalkede. Vinduespartierne minder om stalden på en hvilken som helst bondegård med små, sprossede glaspartier. Charmerende…

Værelser

Ud af de 26 værelser er størsteparten med balkon eller terrasse. Helt præcist har 19 værelser et privat udeareal. Sandsynligheden er derfor stor for at få lidt ekstra plads, det kan indsættes som et ønske, men ikke garanteres hjemmefra. Omvendt er der så mange kvadratmeter med udendørs fællesarealer, som opvejer de 7 værelser, der ikke er indrettet med privat terrasse. Standarden på værelserne er til en rund 3’er – de er simple og landlige uden nogen former for ”det lille ekstra” men til gengæld er der, hvad du kan forvente af faciliteter. De har alle eget bad og toilet og sengene kan bestilles som ”twin” hvilket vil sige adskilte madrasser. Her er også plads til ekstra opredninger og pladsen er relativ god ud fra de gængse størrelser på værelser i Spanien. Igen er den røde tråd synlig – indretningen er landlig med kvadratiske, mørke klinker på gulvene og fine kakler på badeværelserne.

Godt at vide

Opholdet på El Horcajo inkluderer morgenmad, og om sommeren kan du tage juice, kaffe og toastbrød med udenfor, hvor der er dækket op på gårdspladsen. Da fincaen ikke er bygget til landsbrugsøjemed, skal du ikke forvente det store bord med hjemmelavede produkter, hvilket ellers ville sætte prikken over I’et. Til gengæld finder du det gængse udvalg af morgenmadsprodukter, hvis oprindelse hovedsageligt stammer fra Andalusien, f.eks. honning og det friskbagte brød. Om sommeren behøver du ikke bevæge dig udenfor matriklen for at spise frokost eller middag, her kan du indtage samtlige måltider, så du blot skal tænke på at holde ferie. Menukortet er ikke stort, men lidt har som bekendt også ret.

De fleste gæster på El Horcajo bliver boende mellem en og to uger, men hvis du ikke har en hel uges ferie, kan mindre også gøre det. Du skal blot være opmærksom på, at nærmeste lufthavn er Malaga, ca. 140 km, så jeg vil ikke anbefale et ophold på mindre end 5 nætter.

Skulle du få lyst til at bespise en af områdets øvrige spisesteder, så finder du et rigt udvalg i såvel Ronda som Grazalema – begge byer ligger ca. 20 km fra El Horcajo, men inden for en kortere afstand finder du små restauranter med et typisk, andalusisk køkken.

Derfor kommer vi gerne igen

El Horcajo er god kvalitet til prisen. Luksus er et fremmedord, hvad angår moderne faciliteter og standard. Omvendt er luksus for mig at have naturen udenfor døren med mulighed for aktiviteter af enhver slags. El Horcajo er ikke et almindeligt hotel, men derimod et ualmindeligt charmerende landsted, hvor såvel tosomheden og samvær med familien står øverst på listen. Skrevet udenfor referat vil jeg naturligvis også gerne tilbage og opleve El Horcajo i fuldt flor og sidde i en solstol og nyde en skyfri himmel, så jeg kan udskifte den nuværende (vejr)beskrivelse med en mere sommerlig af slagsen. Jeg håber, at du har nydt rejsen sammen med mig, og at fortællingen levede op til din forventning.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Mikkel Krohne-Sørensen

Vinterferien deler danskerne

Sol eller sne? Det er valget for de omkring 380.000 danskere, som...
Læs mere