Hundredvis af gratis sommerkoncerter i Budapest

Gademusikanter
Musical Budapest byder på mini-koncerter i mange genrer. Foto: Jorge Royan, CC BY-SA 3.0.

Budapest er et fantastisk rejsemål for musikelskere. Her kan du hele året vælge fra et varieret program af lokale kunstnere og store internationale navne. Uanset om du ønsker at nyde en afslappet aften på en bar med ungarsk folkemusik i baggrunden eller søger en livlig festivaloplevelse, finder du det i den ungarske hovedstad. Denne sommer kan du desuden nyde godt af mere end 600 gratis mini-koncerter, når ‘Musical Budapest’ endnu en gang sætter musik på byen.

Vajdahunyad-slottet
Der spilles blandt andet op ved Vajdahunyad-slottet i Byparken. Foto:
Tomasz Przechlewski, CC BY 2.0

Musical Budapest

Det er femte gang, at Musical Budapest (Zenélő Budapest) løber af stablen. Frem til midten af august vil der på 16 steder rundt om i byen således spilles mere end 600 gratis open-air koncerter. Formålet med disse mini-koncerter, der typisk varer 15-25 minutter, er ifølge arrangørerne at skabe en særlig atmosfære ved en række af Budapests mest kendte historiske og kulturelle seværdigheder såsom Vajdahunyad-borge, Sankt Stefan-basilikaen, Nationalgalleriet og Kunsthalle.

Rejser du til Budapest i sommer, kan du ligesom de foregående år opleve et meget alsidigt repertoire ved de mange mini-koncerter, der inkluderer alt lige fra traditionel ungarsk folkemusik til jazz. I år kan du som noget nyt også høre ‘Coffee house music’ og stemningsfuld korsang.

Du kan se det fulde program for Musical Budapest på den officielle hjemmeside.

Sziget Festival Budapest
Sziget Festivalen er en af de største musikfestivaler i Europa. Foto:
Rego Korosi, CC BY-SA 2.0

Koncerter for enhver smag på en storbyferie i Budapest

Har du ikke nok i de hundredvis af mini-koncerter, er der mange flere muligheder for at krydre en storbyferie i Budapest med musikalske oplevelser. Ungarns hovedstad er måske nok stadig mest kendt ude i verden for sine mange kurbade, men mange rejser også hertil for at opleve byens musikliv.

Sziget Festivalen, der afholdes på Óbudaøen midt i Dounau nord for centrum, tiltrækker for eksempel hvert år i august tusindvis af internationale kunstnere og musikelskere. Festivalen kan hvert år præsentere store, kendte hovednavne, men har også adskillige mindre scener, hvor du kan høre nye lovende talenter. Festivalen er siden starten i 1993 flere gange blevet kåret som en af de bedste i Europa, hvilket uden tvivl ikke blot skyldes koncerterne, men også den smukke kulisse, som Budapest udgør.

Ruinbar Budapest
De interimistiske barer har ofte lokale musikere på plakaten. Foto: Yann Caradec, CC BY-SA 2.0

Live musik på ruin-pub

Begiver du dig ud i Budapests natteliv, vil du sandsynligvis på et tidspunkt havne på en af byens såkaldte ‘ruin-pubber’. Disse pubber, som i dag er meget populære, er et forholdsvis nyt fænomen i Budapest. Det var således først nogle år efter årtusindskiftet, at lokale iværksættere fik ideen til at åbne en pub i en gammel, nedslidt bygning i det 7. distrikt uden at sætte bygningen helt i stand først. I stedet valgte de at bevare så meget som muligt af den oprindelige bygning med alle dens specielle karakteristika, forfald og rustikke stemning. Pubben, Szimpla Kert, var en stor succes, og siden er konceptet blevet kopieret i talrige andre bygninger og baggårde, især i det jødiske kvarter.

Ofte er ruin-pubbernes charmerende rustikke rammer suppleret af unikke former for udsmykning, som regel anskaffet på loppe- og kræmmermarkeder, der er med til at give pubberne deres særlig stemning. Sidst, men ikke mindst, har ruin-pubberne i Budapest indtaget en vigtig rolle som stedet, hvor du kan opleve live musik i mange genrer fra nye, lokale talentspirer.

Zeneakadémia
Koncertsalen på Liszt-akademiet. Foto: CC BY-SA 4.0

Budapest Summer Festival

Budapest har været kendt for musik længe før både Sziget Festivalen eller ruin-pubberne kom til verden. Er du musikelsker, er det da også oplagt at benytte en rejse til Budapest til for eksempel at besøge en af byens mange anerkendte jazz-klubber eller nyde en klassisk koncert i en af de storslåede, historiske bygninger. Der afholdes for eksempel jævnligt koncerter med både kor og kendte solister i den store Sankt Stefan-basilika, et af byens mest kendte vartegn. Er du til klassisk musik, kan en koncert i statsoperaen eller Liszt-akademiet også varmt anbefales.

Den årlige Budapest Summer Festival, der strækker sig fra juni til august, byder ligeledes på et sandt overflødighedshorn af koncerter med klassisk musik, opera og folkemusik. Festivalens omdrejningspunkt er en stor open-air scene på Margretheøen.

Se det fulde program på festivalens egen hjemmeside.

Budapest flod
Rejs med Hideaways til Budapest og bo med byens største seværdigheder indenfor kort afstand.

Rejser til Budapest

Hideaways er specialister i rejser til Budapest, hvor du bor på håndplukkede hoteller, som har særligt øje for deres gæsters komfort. Tag et kig i programmet, hvor du nemt kan finde det helt rigtige hotel til en musikalsk ferie i Ungarns charmerende hovedstad.

Se alle rejser til Budapest med Hideaways

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere