Hvad skal du vælge: Sardinien eller Sicilien?

Strand på Sardinien.
Stranden La Pelosa på det nordlige Sardinien. Foto: Tommie Hansen, CC BY 2.0

Ferien skal planlægges, og spørgsmålet melder sig: Hvor skal vi rejse hen i år? Her er mit bud: Sardinien eller Sicilien. Begge disse store italienske middelhavsøer er ideelle til en oplevelsesrig badeferie. Men hvilken ø skal du vælge? Jeg vil her kaste glans over øerne og hjælpe dig med at træffe det rigtige valg!

Sardinien – vidunderlige strande

Sardinien er med sine 24.090 km2 Middelhavets næststørste ø. Du finder den lige syd for franske Korsika. I mange år har Sardinien været de hippe italieneres foretrukne feriedestination og er det til dels stadig. De senere år har de dog fået selskab af en bred vifte af europæiske turister, heriblandt også skandinaverne.

Sublime sandstrande og uberørt natur
Øens hovedattraktion er uden tvivl naturen, ikke mindst de vidunderlige strande med deres krystalklare og turkis vand. Størstedelen af Sardiniens kyststrækning byder på rigtig gode bademuligheder. Mange steder ved det turkisblå hav er så idylliske, at du vil føle dig hensat til Caribien. Havet omkring Sardinien er meget velegnet til dykning og mange steder også til andre former for vandsport såsom windsurfing. Den mest kendte og eksklusive kyststrækning er Costa Smeralda på den nordøstlige del af øen. Her finder du vidunderligt azurblåt vand, hvide sandstrande, og rigtig mange turister, specielt i august måned, hvor italienerne selv holder ferie.

Ogliastra-klipperne på Sardinien
Der findes fantastiske bademuligheder på Sardinien – her ved Ogliastra-klipperne

En stor del af Sardinien er stadig ubebygget, og uberørt natur er da også en anden af øens store attraktioner. Selvom øens højeste punkt ikke når over 2000 meter, kan du for eksempel sagtens bruge hele ferien på at vandre i bjerge ude langs kysten eller inde i baglandet.

Kulturen og byerne
Øen har meget mere at byde på end blot tillokkende strande og uberørt natur. Ud over de berømte og for Sardinien enestående nuraghi (kegleformede tårne fra præhistorisk tid, sandsynligvis brugt som boliger eller fæstninger) og tombe dei giganti (på dansk “Giganternes grave”), finder du talrige hyggelige og stemningsfulde byer, hvor du kan opleve ægte italiensk-sardisk ø-liv, nyde de lune sommeraftener i selskab med de lokale og med et ypperligt måltid med lokale vine.

Ønsker du at kombinere en badeferie med et ophold i en livlig og charmerende by, anbefaler jeg, at du besøger én af følgende stemningsfulde kystbyer:

Bosa: Byen finder du ca. 45 km. syd for Alghero. Der er tale om en forholdsvis lille kystby (ca.10.000 indbyggere), der bl.a. karakteriseres af floden Temo, der gennemløber byen. I Bosa finder du masser af små, hyggelige gyder, pladser og et pænt udbud af cafeer og restauranter. Trods byens beskedne størrelse, er den i sommerhalvåret en særdeles livlig by. Uden for byen er der en dejlig sandstrand.

Læs mere om Bosa her.

Cagliari: Byen er Sardiniens regionshovedstad, og ligger på den sydøstlige del af øen. Den har ca. 165.000 indbyggere, og er en livlig storby. Inde i den gamle bykerne, der ligger højt på en befæstet klippe, er der masser af middelhavsstemning, smukke pladser og hyggelige gader. Her finder du imponerende monumenter, bl.a. et romersk amfiteater, samt den smukke domkirke San Saturnino. I gåafstand fra centrum finder du den meget dejlige sandstrand Poetto. Ca. 55 km. øst for Cagliari finder du den lille, hyggelige badeby Villasimius med en helt uimodståelig sandstrand. Det samme kan siges om stranden i Chia, ca. 50 km. sydvest for Cagliari.

Læs mere om Cagliari her.

Alghero: Byen ligger på Sardiniens vestkyst og er én af øens større byer med et indbyggertal på ca. 44.000. Den har et livligt historisk centrum med mange middelalder-monumenter, og er omgivet af smukke sandstrande. Siden middelalderen har den været udsat for Kataloniens indflydelse og omtales derfor ofte som “Italiens Barcelona”.

Alghero
Rundt om byens centrum går Algheros oprindelige borgmur fra middelalderen, som du kan følge på en gåtur…

Den gamle bydel har et meget rigt handelsliv, der er koncentreret omkring gaden Carlo Alberto. Rundt om byens centrum langs vandet kan du gå på Algheros oprindelige borgmur fra middelalderen. Udsigten herfra over vandet mod vest til forbjerget Capo Caccia er fantastisk, ikke mindst i solnedgangen.

Læs mere om Alghero her.

Transport
Hvis rejsen går til Sardinien, anbefaler jeg, at du lejer en bil til ferien. Den offentlige transport på øen lader stadig meget tilbage at ønske, og du kan nemt komme til at føle dig bundet til din feriebolig, hvis du ikke selv har en bil til rådighed. Der findes 3 internationale lufthavne på Sardinien ved henholdsvis Alghero, Cagliari og Olbia. Book hjemmefra, så du kan afhente din lejebil i lufthavnen straks efter ankomst.

Sicilien – en perlerække af kulturskatte

Sicilien er med sine ca. 25.771 km2 Middelhavets største ø. Øen prydes af smuk og frodig natur, skønne strande og mange betagende byer, hvor du finder storslået arkitektur fra de væsentligste epoker fra antikken frem til den normanniske periode, middelalderen og barokken.

Kultur
På nordkysten finder du øens hovedby Palermo – et sandt overflødighedshorn af seværdigheder. Normannerne har sat deres tydelige præg på byen, bedst illustreret ved katedralen Il Palazzo dei Normanni. Byen byder også på monumenter fra bl.a. middelalderen og barokken. Palermo er støjende og kaotisk, men emmer samtidig af autentisk vitalitet og har sin helt egen charme. I Palermo finder du også operahuset Teatro Massimo, som nogle vil huske fra den sidste Godfather-film. Besøger du byen, bør du heller ikke gå glip af et besøg på det store gademarked tæt på hovedbanegården. Her finder du et enormt udvalg af frisk frugt, grøntsager, brød, kød og fisk.

I Siracusa, ca. 65 km. syd for Catania, finder du imponerende ruiner fra byens storhedstid, antikken, heriblandt Det Græske Teater og Latomierne, som er de stenbrud, hvorfra byggematerialerne til Siracusas udvidelse blev hentet i antikken. Her finder du den sagnomspundne grotte Orecchio di Dionisio (“Dionysos’ øre”), hvorom det siges, at tyrannen Dionysos kunne høre alt, hvad grottens fanger talte om, selv når de hviskede.

Udover seværdigheder fra antikken kan du i Siracusa også nyde stemningen på domkirkepladsen. Foto: Hervé Simon, CC BY-SA 2.0

Catania, beliggende på Siciliens østkyst ved foden af vulkanen Etna, er utvivlsomt en af øens allersmukkeste byer. Byen blev grundlagt af grækerne, og i 1600-tallet ødelagt først af et udbrud fra Etna og senere, i samme århundrede, af et voldsomt jordskælv. Byen blev genopført i barokstil – den stilart, der i dag er den altdominerende i byen.

Naturen
Naturen på Sicilien er varieret og frodig, og præges af skov, bjerge og strand. Vulkanen Etna knejser på øens østlige del, vest for Catania. Man har heldigvis lagt meget vægt på naturbeskyttelse, og der findes i dag fire store beskyttede naturreservater på øen; Lo Zingaro, Etna, Nebrodi- og Madoniebjergene, samt Alcantara-floden.

Cefalù
På hele Sicilien finder du dejlige strande og hyggelige badebyer, her Cefalù…

Strandene
Lad det være sagt med det samme: Strandene på Sardinien er blandt de bedste i Europa og overgår også dem, du finder på Sicilien. Der er dog alligevel rig mulighed for at nyde en afslappende badeferie på Sicilien. Hele øen rundt finder du dejlige strande og hyggelige badebyer: Cefalù, San Vito Lo Capo, Castellammare del Golfo og Sampieri er blot få af mange eksempler på herlig bystemning i kombination med dejlig sandstrand. Vandet har generelt en fin kvalitet, men kan ikke helt måle sig med den fantastiske renhed og klarhed, som du finder ved de sardiske kyster.

Transport
Den offentlige transport fungerer i det store hele ganske godt på Sicilien. Der kører tog til de fleste større byer, ligesom der er busforbindelser til/fra de fleste af øens væsentligste byer. Der findes 3 internationale lufthavne på øen ved henholdsvis Palermo, Catania og Trapani. Det kan dog også på Sicilien i mange tilfælde være en fordel med sin egen lejebil. Så er du helt uafhængig af køreplaner.

Hvad skal du så vælge – Sardinien eller Sicilien?

Skal det siges helt kort, er min mening: Drømmer du om badeferie i smukke og autentiske naturomgivelser, evt. krydret med hyggeligt byliv, er Sardinien lige i øjet. Står nye kulturelle oplevelser og chancen for at mærke historiens vingesus også højt på ønskelisten? Så vil min anbefaling være at rejse til Sicilien, hvor du har flere muligheder for at kombinere en badeferie med sightseeing. Her kan du bruge mange ferier på at fordybe dig i sporene fra de talrige folkeslag, som i tidens løb har erobret og regeret over øen.

Der er meget, meget mere at sige om begge disse skønne middelhavsøer. Jeg håber dog, at jeg med denne korte skitsering af karakteristika og forskelle mellem Sardinien og Sicilien har gjort det lidt nemmere for dig, hvis du skal vælge én. Begge øer kan varmt anbefales, så måske er spørgsmål snarere, hvilken du først skal besøge.

Læs mere om Sardinien eller Sicilien her

Hvis du er interesseret i at vide mere om en ferie på Sardinien, kan du se alle vores ferieboliger og hoteller på Sardinien her. Hvis du derimod er mere interesseret i at vide mere om mulighederne for at holde ferie på Sicilien, så kan du se alle vores ferieboliger og hoteller på Sicilien her.

Du er også meget velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål om en ferie på én af de to øer.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere