Hvordan er vejret i Porto egentlig?

Porto i nordlige Portugal
Porto i nordlige Portugal

Skal du rejse til Nordportugal på ferie så læs her lidt information om vejr og vind i Portugals anden største by Porto.

Et af de spørgsmål jeg ofte bliver stillet vedr. rejser til Nordportugal, er, hvordan er vejret i Porto. Jeg tror, det hænger sammen med, at den nordlige del af Portugal ikke er så kendt, og at mange har svært ved at tro, der kan være så stor forskel på klimaet i et lille land som Portugal, men det er der. Sammenligner du Porto med Faro i Algarve og hovedstaden Lissabon, har de hvert sit klima, selvom der kun er ca. 600 kilometer fra nord til syd. Faktum er dog, at vejret i Porto, normalt er ganske behageligt, i hvert fald hvis du rejser hertil i sommerhalvåret. I nedenstående kan du læse lidt fakta om, hvordan vejret er i Portugals anden største by Porto.

Porto eller Oporto som byer rent faktisk hedder, har maritimt klima eller kystklima og har varme til meget varme somre og milde til kølige, regnfulde vintre. Byen ligger i Nordportugal, ved Douro flodens munding, på den nordatlantiske vestkyst.

Hvordan er vejret?

Sommeren, fra juni til september, er meget varm, men ikke kvælende varm, med masser af solskin og meget lidt regn. Ved sjældne lejligheder kan temperaturen nå 30°C, men højeste gennemsnit stiger fra 23°C i juni til høje 25°C i juli og august, og køler så lidt ned i slutningen af september. 10 timers solskin pr. dag er at forvente i de varmeste måneder; luftfugtigheden er meget lav, og nætterne er behagelig kølige. Alt i alt så er sommertiden i Porto virkelig pragtfuld, skønt Atlanterhavet byder på temmelig koldt vand for en svømmetur.

Efteråret, i oktober og november, er mildt, men i højere grad vådt og gråt. Temperaturen holder sig i starten af 20’erne i det meste af oktober, men falder til 17°C i november. Nattetemperaturerne bliver ganske kolde, og svømmeture i havet er kun for modige sjæle. Solskinsniveauet falder, da der kommer flere skyer på himlen, som afgiver kraftige byger i det nordlige Portugal.

Vinteren, fra december til februar, er kold og våd. Der falder regn i mere end halvdelen af tiden i hver måned, og solen er kun fremme i ca. 4 timer om dagen. Den højeste gennemsnitstemperatur falder til 14°C i hele perioden, og laveste gennemsnit falder til sit laveste på 5°C i januar. Temperaturen nærmer sig sjældent frysepunktet, og frost er højst usædvanlig.

Foråret, fra marts til maj, er varmt, men en smule uforudsigeligt. Højeste gennemsnitstemperatur er op til 16°C i marts, 18°C i april og 20°C i maj. Nedbørsmængden bliver mindre, men regn kommer der stadig nu og da. Solen er til stede i længere tid hver dag. Temperaturerne er meget påvirkelige af solens varme, som kan være ganske ustadig. Fra april kan temperaturerne hoppe op i 20’erne, hvis solen er fremme længe nok, men de kan falde til under 15°C, hvis himlen er grå. Vejret plejer at blive stabilt, som perioden skrider frem, og nedbørsmængden falder. Havet er for koldt til en svømmetur.

Portos klima kan tilskrives byens beliggenhed på den nordatlantiske kyst og Portugals topografi. Kølige strømninger og nordlige passatvinde modererer byens varme året rundt, men især om sommeren. Det sydlige Portugal, Algarve, er meget varmere end den nordlige del, da det nordlige område er omgivet af bjerge, der danner Portugals nordlige og østlige grænser mod Spanien. Disse bjerge besværliggør luftstrømninger fra middelhavsområderne i Europa mod øst.

Læs mere om vejret i Portugal

Tags fra artiklen
, ,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere