Hvorfor rejse til Dalmatien?

Split
Den smukke havnefront i Split. Foto:

En rejse til Dalmatien har det hele: drømmeagtige kystlandskaber, eksotiske øer, fremragende strande, et behageligt klima året rundt, nogle af verdens bedste vine, store kulturelle og historiske seværdigheder og attraktive priser.

Dalmatien er på få år blevet et af Sydøsteuropas hurtigst voksende rejsemål – og man forstår godt hvorfor: For denne del af Kroatien byder på det bedste fra Adriaterhavskystens og Middelhavets verdener; og så ligger priserne generelt stadig på et mindre niveau end på mange af de mere kendte og besøgte rejsemål i Sydeuropa.

Her kan du tage på ø-hop på nogle af Europas smukkeste øer, samtidig med, at du kan opleve et af Sydøsteuropas historisk og kulturelt mest interessante områder, smage på den berømte kroatiske gastronomi, herunder ikke mindst de lokale vine, der er blandt verdens bedste, slappe af på én af regionens mange fremragende strande, besøge en af regionens interessante naturparker, vandre i de storslåede Dinariske Alper, dandere i de små, charmerende kystbyer eller gå på opdagelse i en af regionens to større byer, såsom Dubrovnik eller Split. Og da regionens mediterrane klima er behageligt det meste af året rundt, med varme somre, der køles af nærheden til havet, og milde vintre, indbyder Dalmatien til rejser alle årets fire årstider.

Krka
Et af de betagende vandfald i Krka Nationalpark. Foto: Hotice Hsu, CC BY-SA 2.0.

En af Kroatiens gamle regioner

Dalmatien var historisk er en af de fire mest betydningsfulde regioner i Kroatien, men kystområdet har i dag ingen officiel status som region. Området dækker i dag et smalt bælte ved Adriaterhavet, der strækker sig fra øen Rab i nord til Kotorbugten i syd. Der er mere end 20 øer og omkring 500 holme ved Dalmatiens kyst, hvoraf de største er Brac, Pag og Hvar.

Man skelner ofte mellem den nordlige og sydlige del Dalmatien. Den nordlige del af Dalmatien strækker sig fra Kvarner-Rivieraen og ned til byen Split (der er Kroatiens største kystby), og inkluderer – ud over Split – byer som Zadar, Sibenik, og Nin; øer som Silba, Olib og Dugi otok; og nationalparker som Krka nationalpark og Paklenica nationalpark.

Den sydlige del af Dalmatien strækker sig fra Peljesac-halvøen ned til grænsen til Montenegro og inkluderer populære feriebyer som Cavtat, Kormana, Klek, Ploce og Orebic, som dog alle overskygges af den måske største perle blandt alle de kroatiske kystbyer, Dubrovnik. Området inkluderer også kendte og velbesøgte øer som Otok Mljet, Korcula, Brac og Hvar (selvom nogle af disse undertiden regnes som den centrale del af Dalmatien).

Dubrovnik
Udsigt ned over Dubrovnik. Foto: Paulo O, CC BY 2.0

Oplevelser og seværdigheder

Hvar

Øen Hvar, beliggende mellem øerne Brac, Vis og Korcula, er en sand naturperle og den nok mest kendte af de dalmatiske øer. Øen byder på en spændende antik fortid, idet den var et vigtigt strategisk punkt på sejlruterne mellem Middelhavets antikke stormagter, såsom grækerne og romerne.

Men mest berømt er øen nok for sine naturlige bugter og fremragende strande, sin hovedby af samme navn, der af mange regnes for en af Europas smukkeste kystbyer, og et farverigt kludetæppe af lavendelmarker, vinmarker og olivenlunde.

Dubrovnik

Dubrovnik, der er Dalmatiens tredjestørste by med omkring 44.000 indbyggere, går ofte – med rette – under tilnavnet “Adriaterhavets perle” og andre gange under det antikke navn Ragusa og er en af de mest populære byer i Kroatien.

Den befæstede by, der ligger smukt ud til Adriaterhavet, blev anlagt i det syvende århundrede, men blomstrede først for alvor som by under den maritime republik Ragusa i det femtende og det sekstende århundrede og rummer endnu i dag en storslået arkitektur og en perlerække af unikke historiske monumenter, kirker, klostre, museer – og ikke mindst de berømte bymure, der omgiver den gamle by. Som en anerkendelse af byens enestående historiske arv blev den i 1979 udnævnt til verdensarvs-by af Unesco.

Krka nationalpark 

Krka nationalpark – eller Nacionalni park Krka på kroatisk – er én af Kroatiens i alt syv nationalparker og er opkaldt efter floden Krka, som den omslutter.

Parken har en usædvanlig rig flora og fauna, herunder 860 forskellige plante-arter, 220 fugle-arter, 18 arter af flagermus og 18 arter af fisk, hvoraf de ti er endemiske. Parken byder også på tre vandfald og den lille, gådefulde ø Visovac, der blandt andet huser et franciskanerkloster fra 1445.

Zadar

Den gamle hovedstad i Dalmatien, Zadar, kombinerer sin unikke antikke og middelalderlige arv med et travlt café-liv, spændende arkitektoniske projekter og en pulserende bar-scene.

Byen, der har været beboet i mindst 3000 år, hvilket gør den til den længst kontinuerligt beboede by i Kroatien, rummer en lang række store historiske seværdigheder, herunder det romerske forum, grundlagt af Kejser Augustus og det største på den østlige side af Adriaterhavet; flere andre romerske ruiner, herunder resterne af en romersk akvædukt, et tårn og to pladser; og byens katedral, Sankt Anastasia, der stammer fra det 12. og det 13. århundrede og som er den største katedral i Dalmatien.

Split

Kroatiens næststørste by, Split, beliggende hvor de stejle Mosor-bjerge møder Dalmatiens smukke kyster, byder på store historiske seværdigheder, såsom Diocletians palads, bygget i det 3. århundrede for kejser Diocletian, og kunstgalleriet, Galerija umjetnina, der hører til Kroatiens bedste.

Du bør dog også udforske byen uden for dette UNESCO-verdensarvssted, hvor du finder alt fra højhuse til en glamourøs marina ved havnefronten.

Mere inspiration om Dalmatien

Få mere inspiration til din ferie i Kroatien og rejsemål i Dalmatien i et af de andre indlæg her på bloggen. Du kan også læse mere om rejser til Dalmatien med Escapeaway

>> Ferie ved Adriaterhavet i Kroatien

>> Kroatien sætter nye rekorder

Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere