Ideer til en stor opdagelsesrejse i Portugal

Sintra
Sintra er et af de mest oplagte udflugtsmål fra Lissabon.

En rejse i Portugal byder på store kontraster og en chance for at lære om de kulturelle forskelligheder i et land der ikke er særlig stort, men som alligevel har mange stolte traditioner. Her får du lidt tips til, hvad du kan opleve i de forskellige dele af landet.

Det oversete nord

Det er Portuals sydligste region, som modtager langt flest af landets besøgende. Der er dog også god gund til at overveje en rejse til modsatte ende af landet. I Nordportugal kan du besøge provinsen Minho, nord for Porto. Både landbrug, industri samt fiskeri er af stor betydning og befolkningen er meget gæstfri, meget religiøse og stolte af sine rødder. Yderst betagende mindre landejendomme omringet af opdyrkede marker pynter i den grønne provins.

Naturen er ualmindelig smuk og varieret. Og så befinder du dig i centrum af den perlende og friske Vinho Verde region, hvis landskab er præget af dens vinmarker. Her kan du gå på opdagelse i et væld af portugisiske kvalitetsvine, der bibeholder deres karakter og personlighed år efter år, der er afhængig af naturen, klimaet og de over 300 portugisiske druesorter.

Porto, Braga og Guimarães

De tre byer Porto, Braga og Guimarães summer af liv. Guimarães har et velbevaret historisk centrum og var udnævnt til kulturby i 2012. Braga er barokkens hovedstad i Portugal og tæller over 100 kirker. Porto, landets næststrøste by, er en by med en befolkning fuld af selvtillid og initiativ og desuden stadig uden masseturisme, så du kan stadig føle dig som lidt af en opdagelsesrejsende.

Douro-floden vinmarker
Landskabet omkring Dourofloden er et af de smukkeste i Portugal.

Den smukke Douro-dal

Som en fortsættelse til det henrivende, uberørte Nordportugal ligger Douro-dalen, som er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Det er et bjergrigt, fredeligt og fabelagtigt drømmested. Douros vinregion er verdens første vindistrikt og mange vingårde har hørt til samme familie i flere århundreder.

Et besøg i Douro-dalen vil uden tvivl blive uforglemmeligt, og du vil møde stor venlighed hos den lokale befolkning. Det bjergrige område mellem Lamego og Coimbra er tyndt befolket og landskabet fremstår uberørt med en blanding af opdyrkede marker, skove og maleriske landsbyer. Gemt i bjergene, finder man utallige kursteder – rene oaser i sammenspil med naturen og skønheden.

Coimbra og andre seværdigheder i Midtportugal

Coimbra ligger på den nordlige side af floden Rio Mondego og med har det gamle universitet som sin krone. Denne perle har siden slutningen af det 13. århundrede huset Portugals ældste og Europas tredje ældste universitet, under ledelse af religiøse ordener, der efter landets grundlæggelse slog sig ned i byen, og man mærker hele tydeligt den dynamik, som de studerende bidrager med. Coimbra historie strækker sig dog endnu længere tilbage. Her har levet både romere og maurere i tiden løb, og byen var en vigtig havneby og Portugals hovedstad fra 1139 til 1260.

Af klassiske højdepunkter på en rejse til Portugal er de mange nationalmonumenter, der er optaget på UNESCOS verdensarvliste, der vidner om den store betydning og indflydelse som de religiøse ordener har haft i Portugal. Besøg i den forbindelse Tomar, Batalha, Alcobaça og Hieronymus klosteret – med pragtfulde arkitektoniske mesterværker, der hver fortæller en spændende historie.

Du kan fordybe dig i middelalderbyer som Óbidos, Castelo de Vide, Marvão og Estremoz med deres pittoreske arkitektur, lokale skikke og traditioner, de gamle jødiske kvarterer, for ikke at glemme Alentejo-regionens perle, Évora, en charmerende by med en lang historie, der går helt tilbage til romernes tid, og som huser det meget velbevarede romerske Diana tempel.

Belem tårnet i Lissabon
Belémtårnet vidner om Portugals storhedstid.

Lissabon og området omkring

Besøg også Lissabon-området, hvor det naturligvis ikke er til at komme uden om den hyggelige hovedstad. Besøg her det gamle bycenter, der stammer helt tilbage fra fønikerne samt det monumentale kvarter Belém, der bl.a. huser Portugals præsidents officielle residens, verdens største karetmuseum samt monumenter som Hieronymus klosteret, Belém tårnet og Henrik Søfarerens monument, der minder om de mange opdagelsesrejser og Portugals rigeste, historiske periode.

Du vil opleve to vidt forskellige sider af Lissabon, ved at passere 25. april broen, åbnet i 1966 af det samme firma som byggede Golden Gate bridge i San Francisco, og nyde den fantastiske udsigt over Lissabon på det ene side og Kristusstatuen i den anden retning mod den maleriske fiskerby Sesimbra. Herfra kan du lade turen gå videre mod Azeitão, der er hjertet af Costa Azuls vinregion, og som bl.a. er berømt for sin moscatel-vin. Nyd også den vidunderlige vegetation fra Arrábidas Naturpark mod Setúbal beliggende ved Sado flodmundingen.

Den fortryllende Estoril-kyst ligger et stenkast fra Lissabon og denne mondæne og spændende del af Portugal har en fantastisk beliggenhed med dejlige børnevenlige strande, frodig natur og er velsignet med et mikroklima med milde vintre og megen sol. Langs kysten kommer du til Europas vestligste punkt – Cabo da Roca og videre til den romantiske Sintras bjerg og by, der har bedåret og inspireret H.C. Andersen ved hans ophold i 1866. Bjergsiden er dækket af overstrømmende vegetation og nogle af de mest eksotiske og bedårende bygninger man kan forestille sig.

Har du fået lyst til at tage på din egen opdagelsesrejse i Portugal? Så find en rejse til Portugal med Escapeaway. Du bor på håndplukkede hoteller, der danner de perfekte udgangspunkter for oplevelsesrige udflugter.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Barcelona sætter loft for turismen

Barcelona er én af Europas mest besøgte storbyer, men turismen er ifølge...
Læs mere