Islands bedste hemmelighed – svømmebade i Reykjavík

Blue Lagoon Island
Blue Lagoon et bare ét af mange indbydende spa- og svømmebade på Island. Foto: Erin Wells, Public Domain.

Islands varme undergrund er en noget nær uudtømmelig kilde til bæredygtig energi. Den bruger islændingene ikke blot udnytter til billig opvarmning af huse og elektricitet, men også til talrige spabade og opvarmede svømmebassiner. Det geotermisk opvarmede vand bruges blandt andet til en af vulkanøens mest populære attraktioner, luksusspabadet The Blue Lagoon ikke langt fra Reykjavík. Traditionen for at slappe af i varme bade er dog ikke et nyt turistfænomen, men derimod dybt forankret i islandsk kultur.

Spa- og svømmebade til overflod

Det islandske vulkanlandskab er storslået og så forskelligt fra alt andet, du kan opleve i Europa, at det er nemt at overse nogle af de mange mindre detaljer, der også gør Island unikt. Rejser du uden for hovedstaden Reykjavík, vil du for eksempel med lidt årvågenhed bemærke, at selv små landsbyer ofte har deres egen badeanstalt.

Hvor spabade med luksuriøse faciliteter som The Blue Lagoon er et forholdsvis moderne fænomen på Island, har landets mange badeanstalter således dybe rødder og har i generationer udgjort vigtige samlingpunkter for øens mange småsamfund. I badene mødes islændinge året rundt efter dagens arbejde for at samle ny energi og ikke mindst for at få få en snak om stort og småt med venner og familie. Hvor du mest møder turister fra resten af verden i The Blue Lagoon, er et besøg i en af Islands mange badeanstalter derfor en chance for at få et mere autentisk indblik i den islandske badetradition og for at møde islændingene på hjemmebane.

Laugardalslaug
Laugardalslaug, den største badeanstalt i hovedstaden. Foto: (WT-en) Meltwaterfalls Wikivoyage.

Varmt vand og velvære i Reykjavík

Rejser du til Reykjavík, får du rig mulighed for at nyde godt af Islands varme undergrund med et afslappende svømmebad. Alene i hovedstaden kan du således vælge mellem 17 offentlige svømmebade, hvoraf de fleste har åbent fra tidlig morgen til sen aften. De har generelt en høj standard og har samtidig betydeligt lavere adgangspriser end de mere turistede spabade. Det koster typisk således ikke mere end 1000 kr. (islandske) at benytte sig af badeanstaltens bassiner, hvor du kan bade lige så længe du har lyst. Altså omtrent det samme, som det koster dig at gå en tur i svømmehallen herhjemme.

Islands nordlige beliggenhed taget i betragtning vil du i første omgang måske studse lidt over, at størstedelen af badeanstalterne består af udendørsbassiner. Men bare rolig, uanset hvornår på året du rejser til Island, vil du ikke fryse, når først du er kommet ned i det lune vand. Takket være det geotermisk opvarmede vand kan du således nyde temperaturer, der selv i de udendørs svømmebassiner ligger på behagelige 27–30°C. Altså typisk lidt varmere end man normalt oplever i en svømmehal herhjemme, men alligevel meget komfortabelt selv hvis du vil svømme mange banelængder. Det er en ganske enestående oplevelse at glide gennem det rene, lune vand, mens sneen stille falder om ørene på en. Udover de store bassiner til egentlig svømning, har mange af badeanstalterne i Reykjavík også både hot tubs, saunaer og dampbade til fri afbenyttelse.

Normalt kan du vælge mellem en hel række forskellige hot tubs. Inden du sænker dig ned i deres varme vand, er det værd at tjekke skiltningen. De er nemlig opdelt efter temperatur, som typisk varierer mellem 38-44°C. De senere år er der desuden også dukket helt kolde kar op, hvis du i stedet vil have et koldt gys. Det skulle efter sigende være sundt. Badeanstalterne tilbyder ganske vist ikke samme spabehandlinger som for eksempel mudderbehandlingerne i The Blue Lagoon, men du vil alligevel med garanti føle dig utrolig ren og frisk efter et besøg på en badeanstalt.

Ligesom du kender det fra svømmehaller i Danmark, er det obligatorisk at vaske sig med sæbe uden badetøj, inden du går i vandet. Man er meget bevidst om at sikre en god badehygiejne i de islandske svømmebade, så brugen af klor kan minimeres. Du kan derfor forvente at få en venlig påmindelse fra en af de lokale gæster, hvis du “glemmer” brusebadet uden badetøj.

Vesturbæjarlaug
Vesturbæjarlaug, et af Reykjaviks 17 offentlige svømmebade. Foto: Emstrur, CC BY-SA 4.0

Svømmebade i Reykjavík

Det er ikke uden grund, at The Blue Lagoon står højt på ønskelisten over oplevelser hos mange, som rejser til Reykjavík. Men når lysten til at slappe af i vulkansk opvarmet vand melder sig hos hovedstadens egne indbyggere, er det mest populære udflugtsmål derimod Laugardalslaug, som ligger ganske tæt ved centrum.

Laugardalslaug er Reykjavíks største badeanstalt og har noget for hele familien. Her finder du således to 50-meters bassiner, 7 hot tubs i forskellige temperaturer, et dampbad, et kuldebad, en vandrutsjebane og en mini-golfbane.

Ligeledes i bymidten ligger Sundhöllin, som ganske vist ikke kan måle sig med Laugardalslaug i størrelse, men til gengæld har en længere historie. Den elegante badeanstalt, der åbnede allerede i 1937, blev renoveret så sent som i 2017. Her blev de to 25-meters bassiner suppleret med nye hot tubs og kuldebade. Er du rejst til Reykjavík med børn, er Vesturbæjarlaug også et godt valg. Dette centralt beliggende svømmebad har en overskuelig størrelse og trods sin popularitet hersker her en fredelig, familievenlig atmosfære.

Rejser til Reykjavík

De talrige svømmebade er bare nogle af de mange seværdigheder – kendte og mindre kendte – du kan opleve på en rejse til Reykjavík.  Hideaways er specialister i at håndplukke hoteller, hvor du får et komfortabelt udgangspunkt for en oplevelsesrig ferie i en by, der er helt sin egen.

Vil du opleve mere af den fantastiske vulkanø, kan du også bestille et skræddersyet tilbud på en rejse til Island med ophold på flere forskellige hoteller.

Se alle rejser til Reykjavik med Hideaways

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere