Italien i børnehøjde

Lignano Sabbiadoro - child playing on the sea (Max Zambelli)
Børneferie i Italien

Børn elsker Italien og italienerne elsker børn. Sol, sommer, sand og familiehygge er alle ord, som klinger godt i ethvert barneøre. Men hvem skal have lov at bestemme tempo og destination – børn eller forældre? Vi kigger her på rejser til Italien, der har noget for hele familien.

Sommerferien er for mange familier den helligste kvalitetstid på året. Her er der mulighed for at være sammen uden stress, forpligtelser og dårlig samvittighed. Uden faste aftaler i kalenderen er der tid til børnene og til at tage på udflugter sammen. På en rejse til Italien kan næsten ethvert ferieønske opfyldes for børn i alle aldre.

Børnevenlige rejsemål i alle afskygninger

Hvad er opskriften på den perfekte ferie, hvis man spørger et barn? Lidt firkantet sagt ønsker de fleste børn i virkeligheden blot at lege og bevæge sig, tage på underholdende udflugter og have god tid til at bade (enten i swimmingpoolen eller i havet). Skal mor og far også være glade, må rejsen til Italien ofte også gerne byde på skønne udsigter, stemningsfulde middelalderbyer og veltilberedte italienske måltider med en god flaske vin – så længe børnene er glade.

Børnevenlige destination i Italien, der kan opfylde disse ønsker, er i høj kurs. Men hvad betyder ‘børnevenlig’ egentlig i et rejseprogram, og hvilke forventninger har børn og voksne til et børnevenligt hotel eller feriebolig? Er børnevenligt ensbetydende med faciliteter og sjove aktiviteter, der reelt henvender sig til børn, eller er det blot steder, hvor børn kan færdes og opholde sig sikkert?

Legende børn på Aparthotel Ashanti i Bibione
Legende børn i swimmingpoolen på Aparthotel Ashanti i Bibione

Danske børn vs. italienske børn

Børn og voksne kan altså have særdeles forskellige syn på børnevenlige steder, men er der også forskel på danske og italienske børn? Der findes mange stereotype forestillinger på tværs af kulturer, og Danmark og Italien er ingen undtagelse: mange vil være enige i, at italienske børn lever en overbeskyttet tilværelse, hvor de pakkes ind i pyldrende og sundhedsmæssig omsorg, som næsten grænser til det skadelige: Italienske børn vokser fx på godt og ondt op med konstante påmindelser om kropstemperaturer, blodtryk og varm påklædning. Ud over denne til tider bjørnetjeneste-omsorg er italienske børn også meget autoritetstro og lydige i både skolen og på museer, hvor der kræves ro og disciplin, mens de i familiens skød og på stranden slår sig mere løs med råb og skrig. Flere vil også påstå, at italienerne har ry for at have meget spændvidde i deres følelsesregister med hensyn til børneopdragelse, hvorfor afstanden fra skældud til kæmpekrammer kan være meget kort.

Danske børn får derimod ofte lov til at stå mere på egne ben og drage deres egne (i nogle øjnes surtkøbte) erfaringer – men dette giver også danske børn en god dømmekraft og sund realitetssans. Danske børn inddrages også ofte i forældres beslutninger – man lytter til børnenes holdninger , tager dem med på råd og behandler dem ofte som små voksne.

Der findes altså mange opfattelser og meninger om børns vilkår og opdragelse, og man kan konstatere, at kulturer er forskellige og at børn er forskellige – ligesom opfattelsen af ‘børnevenlighed’ er forskellig. Når man tager til udlandet, kan man lade sig fornøje eller tage ved lære, når man betragter andre kulturers traditioner for at omgå hinanden … eller bare få sig en god feriekammerat.

En børnevenlig feriebolig

Hvem har feriebukserne på? Eller vi kunne spørge, hvor meget tager du hensyn til børnenes ønsker, når rammerne for jeres næste ferie skal kortlægges? Vi har fundet 3 boliger, der kan inddeles i to kategorier. Den første kategori henvender sig til de familier, hvor børnenes forståelse af en børnevenlig ferie har fået en topplacering. Denne kategori kalder vi: Børnene har bukserne på! Den anden kategori henvender sig til de familier, hvor forældrenes primære interesse naturligvis er, at børnene er glade og har det godt, men hvor de voksne alligevel tillader sig at prioritere egne interesser. Denne kategori kalder vi: Forældrene har bukserne på!

Der findes masser af muligheder for en ferie med børn i Italien
Der findes masser af muligheder for en ferie med børn i Italien

Børnene har bukserne på

I de familier, hvor børnene har bukserne på, anbefaler vi, at man tager til et børnevenligt feriecenter som de nedenstående to, da børnene her vil finde børnebassin, rigeligt med plads til at boltre sig på, forskellige sportslige og underholdningsmæssige aktiviteter, strand og vand. Der er måske endda restaurant på stedet, så børnene ikke skal rives ud af deres leg for at sidde og holde sig vågne på en stol, mens mor og far spiser færdig.

1] Ghiacci Vecchi, Campiglia Marittima, Toscana
2] Hotel Mediterranee, Adriaterhavet, Bibione

Forældrene har bukserne på

I de familier, hvor forældrene har bukserne på, anbefaler vi, at man bestiller ophold i en mere ”forældrevenlig” feriebolig, som den nedenfor anførte. Her er der fokus på en stilfuld og smuk bolig i stemningsfulde omgivelser med mulighed for kulturel stimulans… der er måske endda lagt op til lidt romantik. Desuden finder man restaurant, således at man kan nyde et lækkert og veltilberedt måltid mad delikat afstemt med en god flaske vin, mens børnene ligger trygt og roligt og sover i deres senge. Men disse ferieboliger tilfredsstiller også børnenes ønsker, for her er de nemlig også velkomne. Her finder man svømmebassin, mulighed for aktiv udfoldelse på legeplads og i naturen, og måske er der endda dyr, som børnene kan underholde sig med at kæle eller lege med. For nutidens unger er der endda internet de fleste steder, så en uventet regnvåd dag også vil tage sin ende. Se f.eks. dette hotel:

Camin Hotel Colmegna, Maggioresøen

Far på spadseretur med sin datter i Val Venosta
Far på spadseretur med sin datter i Val Venosta

En børnevenlig dag

En børnevenlig ferie består selvfølgelig af en lang række faktorer. Og lige som vi voksne godt kan lide lidt adspredelse på rejsen til Italien, sætter børnene også pris på en oplevelsesrig og afvekslende dag, hvor der rigtig kan spares op på mindekontoen. Italien har mange børnevenlige feriedestinationer, hvorfra man kan tage på dagsudflugter for at sætte ekstra krydderi på ferien. Man kan blandt andet tage i zoologiske haver, kigge på fisk i store akvarier, betragte naturens version af et legeland i underjordiske grotter eller besøge de mere alsidige underholdningsparker. I Toscana kan man endda besøge et center for skildpadders bevaring, hvis man har stor forståelse og sympati for de firbenede. Der er med andre ord mange muligheder for en mindeværdig udflugt, og nedenfor er et kortfattet udpluk over nogle af disse:

1] Badelandet Cupolelido og Parco Safari delle Langhe, Piemonte
2] Akvariet i Genova, Ligurien
3] Equi Terme og vindgrotten, Toscana
4] Zoosafari og Fasanolandia, Apulien

Rigtig god fornøjelse til store og små!

Tags fra artiklen
, ,
Mere fra Michael Nielsen

Oplev efteråret i Norditalien!

Efteråret i Norditalien kan være en ganske interessant oplevelse, ikke mindst på...
Læs mere