Italiens ældste vin fundet på Sicilien

Concordia tempel Agrigento på Sicilien
Fundet er gjort nær Agrigento ved den sydvestlige kyst på Sicilien.

Rester af vin fundet i en gammel krukke på Sicilien kan vise sig helt at omskrive vinens historie i Italien. Hidtil har man ment, at vindyrkningen i Italien startede omkring 1.300-1.100 f.Kr. Men det nye fund antyder, at italienernes kærlighedsforhold til vin startede langt tidligere.

Velbevaret krukke rykker ved vinens historie

Et forskerhold med Davide Tanasi fra University of South Florida i spidsen har ved hjælp af kemiske analyser påvist rester af vinsyre på indersiden af en stor, velbevaret krukke fra kobberalderen (omkring 4.000 f.Kr.). Det er et stof, som findes naturligt i vindruer og kendes fra vinproduktion.

For vinbonden er vinsyren en afgørende komponent at styre i druerne for at vinen får den rette smag og følelse. For arkæologer som interesserer sig for vinens historie, består arbejdet ofte i at jagte spor af den selvsamme vinsyre. Det er for eksempel ved at finde rester af vinsyre, at man har kunne påvise vinproduktion helt tilbage til år 7.000 f.Kr. i Iran og Kina.

Gamle krukker Sicilien
De gamle vinkrukker blev fundet i en hule på Monte Kronio ved Agrigento. Dr. Davide Tanasi, University of South Florida.

Vinkrukken på Sicilien udgør det ældste bevis på vindyrkning og produktion, man nogensinde har fundet i Italien. De hidtidige ældste fund, som tydede på italiensk vinproduktion, bestod kun af frø fra vinplanten.

Næste skridt for forskerholdet bag analysen af krukken fra Sicilien, er nu at afgøre, om vinen var rød eller hvid.

Vindruer
På en vinferie på Sicilien kan du komme helt tæt på en meget traditionel form for vinproduktion.

Vingårdsferie på Sicilien

Sicilien hører til blandt de mest vinproducerende regioner i Italien. Har du en forkærlighed for de liflige dråber, er Middelhavets største ø derfor det oplagte mål for en vingårdsferie.

Man spiser og drikker godt på Sicilien

Det er den ideelle ferieform for sig som vil nyde en ferie med autentisk stemning, traditioner – og naturligvis god siciliansk vin. Vingårdsferier er dog ikke kun for inkarnerede vinelskere, men for alle der ønsker en ferie med både afslapning og nye oplevelser.

Når du vælger en vingårdsferie på Sicilien med Hideaways, bor du altid på omhyggeligt udvalgte vingårde, hvor der udover gode fysiske rammer venter dig naturskønne omgivelser.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Mikkel Houmøller

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere