Italiens geografi på 3 minutter

Grønt landskab på Sicilien
Grønt landskab på Sicilien

Når jeg kort vil skrive et par linjer om Italiens geografi, er det for at du kan få inspiration til vælge det rigtige rejsemål, for Italien er et langt og ikke mindst stort land og der er kæmpe forskel på naturen fra syd til nord. Du får kun det vigtigste med i dette indlæg og det burde ikke tage mere end 3 minutter at læse.

Italien består af en 1000 km lang halvø, der strækker sig ud til Middelhavet, plus et antal af øer mod syd og mod vest. Italien er domineret af bjerge, med Appenninerne (som løber fra nord til syd gennem halvøen) og forbinder Alperne mod nord med Etna og Peloritani-bjegene på Sicilien mod syd. Med sine 301.200 km2 er Italien et af de større lande i Europa, og et af de mest mangeartede, når det drejer sig om geografi, flora og fauna. Det er lettest at beskrive, når man deler landet op i særskilte regioner:

Norditalien

Norditalien er domineret af den udstrakte dal ved floden Po (den længste i landet), som er en af de mest produktive landbrugsregioner i Italien og er centrum for Italiens industrielle produktion.

Smukke Piemonte i det nordlige Italien
Smukke Piemonte i det nordlige Italien. Foto: Louise Laurenius

En stor procentdel af den italienske befolkning bor i dette område, fyldt med store byer som Milano, Torino og Genova, og på trods af (eller på grund af) en historisk stor tilstrømning af folk fra resten af Italien oplever man en stor løsrivelses-bevægelse (Lega Nord), som ønsker at skabe et nyt land baseret udelukkende på det nordlige Italien.

Det centrale Italien

Det centrale Italien omfatter regionerne Toscana, Umbrien, Marche og Lazio. Det er domineret af Appenniner-bjergenes bakker, hvorfra der udløber en del floder. Der er nogle få naturlige sletter på forskellige størrelser i regionen, men dem, der virkelig tæller, er berømte og frugtbare. Regionerne er blevet suppleret gennem årene af en betydelig proces med hensyn til landindvinding, hvilket har omdannet kyststrækninger med sump og marsk til et højt produktivt landbrugsland, samt givet mulighed foren opblomstring af byerne.

Firenze ligger i det centrale Italien.
Firenze ligger i det centrale Italien. Foto: Louise Laurenius

Byer som Firenze, Pisa, Siena, og Rom ligger alle i det centrale Italien, og derved er denne region også kendt for at tiltrække rejsende med interesse for kunst, arkæologi og religion, og bliver vidt og bredt regnet for hovedlandet i Italien.

Syditalien

Syditalien består af regionerne Abruzzo, Molise, Apulien, Basilicata og Campanien, og er rig på store naturskønheder, men med en ringe industri. De er hovedsageligt afhængige af turismen og landbruget, og millioner af mennesker drager hvert år til de lange sandstrande og verdensberømte arkæologiske skatte. Det er et jordskælvsområde, og landet rammes ofte af udbrud.

Øerne: Sicilien, Sardinien og De Ægæiske Øer

Sicilien den største ø i Middelhavet, og en af de mest forskelligartede med hensyn til geografi, flora og fauna. Adskilt fra Italien med en strækning på kun 3,1 km som det smalleste sted, og kun 140 km fra den afrikanske strand, dominerer Sicilien stræderne i Middelhavet lige fra øst til vest og fra nord til syd.

Castoglione på Sicilien
Castoglione på Sicilien

Sardinien er den andenstørste ø i Middelhavet og er velsignet med rigelige mineral-depoter (f.eks. guld, kul, zink og granit) og et superbt landbrug. Geografisk er det Italiens mest isolerede region, men med øens fantastiske lufthavn- og færgeforbindelser betyder det, at man aldrig føler sig alt for langt væk fra resten af Europa.

De Ægæiske Øer nord for Sicilien er oprindelige vulkanøer, og er et populært turistområde for italienerne. Med deres havudsigter, aktive vulkaner, forhistoriske landsbyer, lækre fisk og skaldyr og perfekte områder til vandring rummer de et uhyre varieret tilbud til den rejsende.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere