Jaén hitter – oplev byen fra vores hideaways i Andalusien

Solnedgang over Andalusien
Solnedgang over Andalusien.

Godt 100 kilometer nord for Granada ligger byen Jaén, der har meget at byde på og gennem de senere år er begyndt at få mere opmærksomhed fra de mange mennesker, der holder ferie i Andalusien. Jaén har imponerende bygningsværker, og byens lokale madretter er en smagfuld oplevelse.

Jaén er et godt sted at bruge en dag, og køreturen dertil fra et af vores hideaways i Andalusien er i sig selv en oplevelse. Jaén ligger i bakkerne op ad Santa Catalina bjergkæden og særligt fra borgen Castillo de Santa Catalina er der en flot udsigt over byen og den omgivende natur.

Kultur og historie i Jaén

Der, hvor Castillo de Santa Catalina ligger i dag, lå tidligere en maurisk fæstning, Abrehui, hvis rester kan skimtes rundt om. Også her i Jaén er der tydelige spor fra en tid, hvor herredømmet ikke var kristent. Langt det meste af den nuværende konstruktion stammer dog fra perioden efter generobringen af byen, som Ferdinand III stod i spidsen for.

Jaén
Katedralen i Jaén. Foto: FeistyTortillaCC BY 2.0

Katedralen i Jaén er bestemt også et besøg værd. Den er en af de vigtigste og mest ikoniske eksempler på renæssancekatedraler i verden. Jaéns katedral blev bygget i perioden mellem 1570 og 1802. Den lange konstruktionstid gør, at man i kirkens opbygning og udsmykning finder flere forskellige kunstneriske stilarter repræsenteret.

Jaén kan også byde på hele to spaniensrekorder. Byens bevarede arabiske bade fra maurerepoken er nemlig de største i hele Spanien. Badene ligger under Villardompardos Palads, der også kan besøges. Og for musik- og klaverelskere har byen en sand lækkerbidsken. Jaén er nemlig årlig vært for Spaniens ældste og vigtigste pianokonkurrence Concurso Internacional de Piano Premio Jaén.

Jaéns madkultur

Jaén kaldes også olivenoliens hovedstad, da området er verdens største producent af de gyldne dråber. Det siger næsten sig selv, at overfloden af denne dejlige råvare sætter en stort præg på de kulinariske oplevelser, man kan hente i Jaén. Kogekunsten i Jaén er ret alsidig, og her vil jeg blot nævne en enkelt madret: Pipirrana der består af grøn peber, tomat, brødkrummer, hvidløgsskud, vineddike , hårdkogt æg, salt, peber og naturligvis olivenolie.

Ellers er mange af retterne lokale udgaver af typisk andalusisk mad. Og Jaén har også et rigt udvalg af tapas – endda til lavere priser end man finder i Andalusien større og mere kendte byer. En god kold øl og en tapas eller to til er nu altid godt!

Rejser til Andalusien

Kunne du tænke dig selv at aflægge Andalusien et besøg? Så kan du her se alle rejser til Andalusien med Hideawys og de udvalgte hoteller og ferieboliger i regionen.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere