Jakobsvejen og Katedralen i Santiago de Compostela

Santiago de Compostela plads
Santiago de Compostela, målet for de mange pilrimme. Foto: Pedro J Pacheco, CC BY-SA 3.0 ES.

Jakobsvejen er en af Europas ældste pilgrimsruter og i dag også en populær vandrerute for ikke-religiøse. Katedralen i Santiago de Compostela, som er rutens endemål, er en af Europas mest besøgte kirker og et oplagt mål for en udflugt, hvis du rejser til Galicien i det nordlige Spanien.

Jakobsvejen

Følg i fodsporene på El Cid, Ludvig 7. af Frankrig og Frans af Assisi ad den 1000 år gamle Jakobsvej (også kaldet Vejen til Santiago). Sammen med Rom og Det Hellige Land er byen Santiago de Compostela et af kristenhedens tre vigtigste pilgrimsmål. Siden 800-tallet er millioner kommet vandrende fra hele Europa til byens katedral, der efter sigende skal rumme de jordiske rester af Sant Iago (apostlen Jakob), Jesu fætter (apostlen Johannes) og Santiago Matamoros (Maurer-dræberen). Motivet for dem, der i dag tager “tilgivelsesruten”, kan, som for deres forgængere i middelalderen, være spirituelt eller af anden natur, men alle siger, at det er en færd, de vil mindes resten af livet.

Moderne pilgrimme kan støde til Camino de Santiago ved Roncevalles i Pyrenæernes forland på den spanske side, den mest populære af de otte ruter, der udgør Jakobsvejen. De vandrer 800 km mellem Riojas vinmarker og gennem de tidligere kongedømmer i det nordlige Spanien. De der ikke har tiden eller udholdenheden til den over fire uger lange rejse til fods, vandrer kun de sidste 150 km gennem den grønne og fascinerende region Galicien. Trætte, men opstemte rejsende får typisk deres første glimt af Santiagos katedral og dens tvillingetårne fra Monte de Gozo, 3 km fra slutpunktet.

Katedralen i Santiago de Compostela

Byggeriet af den overdådige katedral i Santiago de Compostela blev påbegyndt i 1078 på det sted, hvor der tidligere havde ligget en basilika fra 800-årene, der var blevet ødelagt af de vantro (der førte klokkerne med sig tilbage til Córdoba som en souvenir). Katedralens rigt udsmykkede, totårnede barokfacade blev tilføjet i 1700-tallet som afdækning og beskyttelse af den originale Pórtico de la Gloria (Æresportal), der kommer til syne, når man går ind; pilgrimme presser fingrene ind i de huller i stenen, der er dannet af deres forgængere gennem tusind år. Indtrykket af det hvælvede indre, der er lige så enkelt og ordinært, som facaden er rigt udsmykket, forstærkes af statuen af Sankt Jakob med gylden kåbe og juveler på sin hædersplads over hovedalteret. Katedralen i Santiago de Compostela ligger på adressen Plaza del Obradoiro. Santiago de Compostela ligger omkring 70 kilometer syd for La Coruna. 25. juli er festdag for St. Jakob og fejres med fyrværkeri, musik og optog

Hotel Reyes Católicos

Udenfor er den store Plaza del Obradoiro (“guldarbejde”) og de prægtige 15-1700-tals bygninger, der omkranser den, vokset frem omkring katedralen. Plazaen er tillige hjemsted for Hotel Reyes Católicos – angiveligt det ældste hotel i verden – med hvad der nok må være verdens smukkeste hotelindgang. I 1499 grundlagde kong Ferdinand og dronning Isabella i Santiago Det kongelige Hospits, der skulle tjene som et sted, hvor de utallige pilgrimme, der strømmede til fra alle hjørner af Europa, kunne komme til kræfter.

Hotellet er den ældste bygning på plazaen, og er man så heldig at få et værelse med udsyn til katedralen, føler man sig selv som en af reyes católicos. Hvis ikke, kan man trøste sig med et dejligt udsyn til en af de fire murkransede gårdanlæg med originale springvand og åbne loggiaer, der dannes af bygningens korsformede grundplan. Hotel Reyes er et af Spaniens prægtigste paradores (historiske bygninger, der er omdannet til statsejede hoteller). Hvis alt dette er for storslået med hensyn til proportioner og prisniveau for den indre pilgrim, kan man blot kigge indenfor til en enkel, men fremragende middag. Hotel Reyes Católicos finder du på adressen Plaza del Obradoiro 1.

 

Velkommen til Escapeaway 

Hos os kan du skræddersy din rejse præcis som det passer dig, enten med direkte fly eller med mellemlanding. Du kan dertil vælge blandt vores nøje udvalgte hoteller.

Pssst…. gå ikke glip af et kig på vores unikke Hideaways-hoteller

Vi anbefaler også at du lejer en bil, for at få de bedste muligheder for at opleve området, du rejser til.

 

Ønsker du at få ferietips, gode tilbud og meget mere spændende rejseinspiration?  Klik her og tilmeld dig vores nyhedsbrev.

>>> Læs mere om vores Hideaways-hoteller

>>> Læs mere om Escapeaway

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere